‘Conversations with Nature’: een unieke kunstcollab van Ruinart en Marcus Coates

Gepubliceerd op 22 april 2024 door Amélie Van Campenhout en Elle Eten Foto’s: Marion Berrin
‘Conversations with Nature’: een unieke kunstcollab van Ruinart en Marcus Coates

Het champagnehuis Ruinart gaf Carte Blanche aan een collectief van kunstenaars die een sterke band de natuur onderhouden. Een deel van deze ‘Conversations with Nature’ zal te zien zijn op Art Brussels van 25 tot 28 april via het werk van Marcus Coates. ELLE Decoration sprak met de kunstenaar.

Al bijna driehonderd jaar onderhoudt Maison Ruinart een unieke dialoog met de natuur. Champagne is in de eerste plaats een natuurproduct van de wijngaard: het komt voort uit de aarde, doordrenkt van water en licht. Elke bel bevat een glimp van de voortdurend vernieuwde seizoenen. Dit jaar gaf het befaamde champagnehuis Carte Blanche aan zes kunstenaars uit diverse continenten die een affiniteit met de natuur en de milieukwesties hebben: Andrea Bowers is gevestigd in Marion Los Angeles; Marcus Coates en Thijs Biersteker wonen in Europa; Pascale Marthine Tayou werkt tussen België en Kameroen; Henrique Oliveira heeft studio's in Londen en São Paulo en Tomoko Sauvage reist tussen Parijs en Tokio.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Champagne Ruinart (@ruinart)

Wijngaard van Taissy

Wij trokken midden maart naar de Champagne-streek voor een ontmoeting met Marcus Coates omdat hij precies daar de inspiratie opdeed voor zijn installatie. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars op het gebied van kunst en natuur. Zijn werk, in de vorm van video's, teksten en performances, legt verbanden tussen individuen en soorten door empathie te creëren. Het is in de wijngaard van Taissy van Maison Ruinart en de omgeving errond dat de kunstenaar zijn project verduidelijkt. We wandelen met hem door de natuur en luisteren naar hem, maar eveneens naar de geluiden en impressies die de natuur te bieden heeft.

Marcus Coates in beeld © Marion Berrin

Art Brussels

Voor zijn Carte Blanche ontwierp hij de ‘Nature Calender’, een tijdelijke kalender om de dagelijkse gebeurtenissen in de natuur op de historische wijngaard van Taissy van Maison Ruinart te markeren, van plantenbloei tot vogelmigratie en insectenlevenscyclus. In de vorm van vlaggen, waarvan er elke dag een wordt gehesen, viert de kalender de onzichtbare nieuwtjes van ons ecosysteem met een korte zin. De 365 zinnen staan ook gebundeld in een boek, dat de kunstenaars trouwens samen met ons voor het eerst ontdekte. De creatie ‘Nature Calendar’ van Marcus Coates zal te zien zijn op de Ruinart-stand van Art Brussels van 25 tot 28 april 2024 en op 25 april zal de kunstenaar zelf aanwezig zijn. Maar kom best zelf een kijkje nemen. Afspraak aldaar!

Praktisch:

Art Brussels
Van 25 tot 28 april 2024
Brussels Expo

Artbrussels.com & Ruinart.be