Onze 15 favoriete lunchplekken in Antwerpen, opgedeeld per buurt

Geüpdatet op 21 maart 2024 door Daphne Dorgelo
Onze 15 favoriete lunchplekken in Antwerpen, opgedeeld per buurt Mihai Moisa - Unsplash

De keuze is reuze, maar als we dan toch 15 lunchplekken in Antwerpen moeten selecteren, zullen het deze zijn.

We delen onze favoriete lunchplekken in Antwerpen op in buurt. Want wanneer je in het centrum hebt geshopt, wil je niet naar Zurenborg wandelen voor een snelle hap. Of na een museumochtend in Antwerpen (Nieuw) Zuid naar een hippe plek in -Noord.

Antwerpen Zuid

Pilar

Hier wil je echt elk weekend neerstrijken. Het romantische interieur, het heerlijke eten en het Frans geïnspireerde terras (in de zomer): dit is een absolute favoriet. Recht tegenover het Museum voor Schone Kunsten is de locatie simpelweg perfect. Een musthave lunchgerecht is pain perdu of de croque madame (met een chique twist) maar het menu verandert regelmatig - handig voor mensen die er vaak komen eten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Hotel Pilar (@hotelpilar)

Bakkerij Funk

There's a new kid in town! Creatieve geesten Dennis van Peel, oprichter van Have A Roll, en Lisa Wynen, bevlogen mede-zaakvoerder, openden het gloednieuw bakkerijconcept Bakkerij Funk. Hier kun je in een Scandi inspired interieur terecht voor smakelijke sandwiches, bowls, allerlei zoete pastries, een kop koffie maar ook natuurwijnen. Er zijn zowel vegan opties, als vis- en vleesopties. Het bijzondere concept is bedacht om mensen te laten genieten van heerlijke smaken en gezellige gesprekken, van vroeg in de ochtend tot het vallen van de avond. Zo kan je de dag beginnen met een zalig gebakje bij een kopje koffie, en later op de dag overschakelen op een wijntje.

lunchplekken antwerpen

Kronenburgstraat 41A, 2000 Antwerpen

Butchers Coffee

Op zoek naar luchtige pancakes? Hier vind je ze. Net als een kleine selectie héérlijke andere zoete en hartige all day breakfast gerechten. Zoals de naam al verklapt, zit je er voor de koffie ook perfect. Het terras is er groot, dus in de zomer is het een razend populaire plek. Op koudere dagen kun je ook binnen plaatsnemen achterin het laidback restaurant.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bonne Bouche (@bonnebouch3)

Kasteelstraat 57 2000 Antwerpen

Charlie’s

Hier voelt het altijd als thuiskomen. Ook als je er voor de eerste keer naartoe gaat. Binnen staat een opvallende toog met schouw, mooie ornamenten, pilaren, veel hout en knusse zitjes. In de zomer vertoef je er op het terras aan een bruisende straat. Er staan koffie's met twists op de kaart, net als veel gezonde lunches en desserts.

Volkstraat 66, 2000 Antwerpen

Antwerpen Noord

Tinsel

Verhuisd van 't Zuid naar de Sint-Paulusplaats, behoort Tinsel tot een van de langst gekoesterde lunchplekken in Antwerpen. De gerechten zijn modern en smakelijk en de sfeer is hip. We adviseren om niet op het drukste moment van de week te gaan, want dan kan je flink aanschuiven.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tinsel Antwerp (@tinsel_antwerp)

Sint-Paulusplaats 30, 2000 Antwerpen 

Sil’Eau

Op zoek naar een lunchplek aan het water? Denk dan eens aan Sil'Eau. Deze brasserie-achtige spot heeft veel verschillende opties op de kaart staan, waardoor je met elk soort gezelschap wel iets vindt. Onze persoonlijke favoriet: de salade met kip en mango.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door SIL'EAU 🌿 (@sileau)

Napoleonkaai 41, 2000 Antwerpen

Boker tov

Met twee locaties in Antwerpen (ook nog op 't Zuid) en één recente opening in Gent, voorziet koppel Lori Dardikman en Tom Sas ons met hun Midden-Oosterse keuken. Een all day foodconcept waar je geniet van overheerlijke streetfood en cocktails in een kosmopolitische, gezellige omgeving.

Zeevaartstraat 8, 2000 Antwerpen

DOK 36 Coffee

Hoewel koffie hier de hoofdrol speelt dankzij hun eigen branderij, kun je er een paar kleine, goede all day ontbijt- of lunchopties bij bestellen.

Sint-Aldegondiskaai 36, 2000 Antwerpen

Antwerpen centrum

MoMu Café

Het MoMu Café is het restaurantgedeelte van het ModeMuseum Antwerpen. Dit is dus perfect te combineren met een museumbezoekje, maar ook om neer te strijken na een shopsessie in het centrum van Antwerpen. Het buffet is heerlijk vers en ze zijn samenwerkingen aangegaan met lokale partners: de koffie is van Andy Roasters, de thee van Cuperus, de natuurwijnen van Roeland Fort en de hummus van Hümm (die verderop in het lijstje staat). Lokaal én duurzaam, want de verpakking en zelfs het waste management zijn allemaal afgestemd op duurzaamheid.

lunchplekken antwerpen
Foto: Stany Dederen

Nationalestraat 28, 2000 Antwerpen

Pristine Café

Iedereen kent intussen het Zeeuws-Italiaanse restaurant Le Pristine van Sergio Herman. Maar ken je ook het toegankelijkere Le Pristine Café, voorin het restaurant? Le Pristine Café is doorlopend geopend van 's middags tot 's avonds en vooral bedoeld voor walk-ins zonder reservatie. Je kunt er kleinere gerechten bestellen die perfect dienen als lunch, zoals pasta’s en kleine pizza’s. Modern, klassiek en vooruitstrevend.

Lange Gasthuisstraat 13, 2000 Antwerpen

Perruche

Handig gelegen op de Vogelmarkt en dé perfecte spot voor zonaanbidders. Het terras geniet er namelijk op zonnige dagen bijna de hele dag van het licht. O, en natuurlijk zijn ook hun broodjes héerlijk.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Perruche (@perruche_antwerp)

Oudevaartplaats 61, 2000 Antwerpen 

Cafematic

Dit is altijd een handige plek na een shopsessie in het hart van Antwerpen. Vlakbij de Wilde Zee en de Kammenstraat strijk je in dit hippe straatje neer bij een retro ogend tentje (zwart/wit geruite vloer, hanglampjes boven de bar, houten stoeltjes). In de zomer is het er heerlijk vertoeven op het terras. Je drinkt er een smakelijke kop koffie maar ze hebben ook lekkere broodjes. Niet te moeilijk, niet te makkelijk.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door cafematic (@cafematicantwerpen)

Vleminckveld 4, 2000 Antwerpen

Zurenborg/Berchem

Walvis

In de sfeervolle wijk Zurenborg vind je Walvis, een charmante en ongecompliceerde plek voor brunch, lunch en aperitief. Op het menu staan onder andere avocado toast en flatbreads. Het heeft een goed terras, maar ook binnen is het goed zitten in het kleurrijke interieur. Kleine tip van ons voor jou: check zeker even hun Instagram of er niet binnenkort een oesteravond op de planning staat.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Walvis (@walvisantwerpen)

Walvisstraat 1, 2018 Antwerpen 

Hümm

Hoewel een restaurant die rond hummus draait waarschijnlijk een alternatieve, informele sfeer oproept, is Hümm dat eigenlijk niet. Het is eerder een strakke, trendy plek met een gepolijste betonnen vloer en marmer. Voor lunch bestel je er uiteraard verschillende soorten dips, maar ook mezze, salades, toasts en zeer smaakvolle gerechtjes die je met een glaasje natuurwijn kunt verorberen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door HUMM (@humm_antwerp)

Dageraadplaats 31/33, 2018 Antwerpen

Racine Pakt

Op zoek naar écht een toffe locatie tussen 't groen? Op deze oude industriële site, omgebouwd tot een duurzame hub met creatieve bedrijven en culinaire zaken, kun je op het dakterras (!) van Racine Pakt heerlijk ontbijten, lunchen en aperitieven met producten van lokale leveranciers. De ingrediënten komen van - jawel - de daktuinen die je er rond je ziet.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door RacinePAKT (@racinepakt)

Lamorinierestraat 161, 2000 Antwerpen