Jingle bubbels: 12 sublieme champagnes om te pairen met feestgerechten

Geüpdatet op 8 december 2023 door Mandy Kourkouliotis
Jingle bubbels: 12 sublieme champagnes om te pairen met feestgerechten

Er is altijd een goed excuus om champagne te drinken, maar tijdens de feesten smaakt dit goddelijke drankje des te beter. Maar hoe kies je de juiste champagne voor je feestmaal? Ontdek hier enkele kwaliteitshuizen gekoppeld aan drie feestelijke foodpairings!

Subliem bij oesters

Een oester als aperitief? Chiquer wordt het niet! Deze 4 champagnes versterken het aroma van deze feestelijke delicatesse...

 

BERNARD REMY CARTE BLANCHE

Als je veel belang hecht aan een feestelijk aperitief, dan kies je best voor deze ‘Carte Blanche’ van het huis Bernard Remy. Hij heeft een prachtige goudgele kleur en lichte aroma’s van limoen, honing en een vleugje munt. De frisse en zachte bubbels in de mond maken van deze champagne een waar genot.

€ 27,95 bij Grapeness. grapeness.be

VEUVE-CLIQUOT BRUT

Een volle smaak, verfijnde bubbels, fris en elegant met toetsen van perzik, peer en brioche in finale. De Veuve Clicquot Brut staat bekend om zijn hoge kwaliteit en won verschillende prijzen, waaronder Zilver bij de Decanter World Wine Awards en 90 punten van Wine Spectator en Wine & Spirits. Deze champagne is perfect als aperitief of bij vis, schaal- en schelpdieren en fruitdesserts.

€ 45,99 bij Delhaize. delhaize.be

PIPER-HEIDSIECK CUVÉE BRUT

Deze ‘Cuvée Brut’ van Piper-Heidsieck heeft een mooie goudgele kleur en
fijne bubbels. Hij omvat citrusachtige aroma’s van citroengras, pomelo, citroen, kweepeer, en grapefruit, met kruidige en brioche-achtige tonen. Deze champagne is elegant droog met weinig restsuiker en heeft levendige fruitzuren. De afdronk is lang, met toetsen van roze pompelmoes en minerale tonen.

€ 37,99 bij Carrefour. carrefour.be

LAURENT-PERRIER ULTRA BRUT

Een onovertroffen combinatie met oesters is de ‘Ultra Brut’ van Laurent- Perrier. Voor deze champage werd
de ‘Zero dosage’-stijl toegepast, wat betekent dat deze champagne de laagst mogelijke hoeveelheid restsuiker bevat. Hij is levendig in de mond en heeft fijne belletjes. Je proeft frisse aroma’s zoals citrus, wit fruit en kamperfoelie in deze champagne.

€ 54,50 bij Vinini. vinini.be


Subliem bij gevogelte

Niks rijmt er meer op feestelijk hoofdgerecht dan een lekker stukje gevogelte vers uit de oven! Bij deze kruidige compagnon selecteerden we 4 champagnes die de hartige smaak van een gebraden kalkoen of parelhoen complimenteren.

LOUIS ROEDERER MILLÉSIMÉ 2015

2015 was een buitengewoon jaar voor de Champagnestreek, met de erkenning van UNESCO-werelderfgoed en een ideaal klimaat dat resulteerde in sappige en geconcentreerde druiven. Deze champagne heeft een diepgele kleur, een levendige bruis, en een boeket van zure rode en sappige gele vruchten, gevolgd door een krachtige en klassieke smaak met tonen van chocolade en geconcentreerd fruit. Goed voor een genereuze en delicate sensatie.

€ 76 bij De Coninck. deconinckwine.com

DE VENOGE CORDON BLEU BRUT

Deze elegante champagne onthult aroma’s van rijpe appels, nootjes en citrusvrucht, en in de mond is hij vol en romig. Hij belichaamt de stijl en finesse van het huis De Venoge en is erg veelzijdig, hij past zowel bij hartige aperitiefhapjes als bij diverse vis- en vleesgerechten. Een evenwichtige optie met een strakke structuur en een indrukwekkende lengte die zelfs met een zoutige noot eindigt.

€ 41,90 bij Grapeness. grapeness.be

RUINART BLANC DE BLANCS

Deze ‘Blanc de Blancs’ van Ruinart is een favoriet voor vele liefhebbers en hét icoon van het prestigieuze champagnehuis Ruinart. Zijn frisse stijl, zijn zowel ronde als zachte smaak en delicate bubbels maken van hem de ideale partner voor een gevogeltegerecht met zijn neus van brioche en geroosterde amandelen.

€ 79,94 bij Wijnen De Clerck. wijnendeclerck.be

GIRAUD HOMMAGE AU PINOT NOIR

Een vinificatie op Argonne-eikenhout en een langdurige rijping op de droesem geven deze cuvée de kracht en diepte om mee te spelen in de hoogste klasse. De neus onthult aroma’s van gedroogd fruit, honingaccenten, gedroogde kruiden en geroosterde hazelnoten, die zich voortzetten in de smaak met extra rijp rood fruit. Goed voor een weelderig mondgevoel!

€ 85 bij Vinetiq. vinetiq.eu


Subliem bij een dessert met bosvruchten

Een schitterende pavlova met een topping van bosvruchten die zowel zoet als zuur smaken... Het water loopt ons al in de mond, zeker als we bij denken aan deze sublieme rosé champagnepairings. Waar blijven die feestdiners?!

LOUIS ROEDERER ROSÉ MILLÉSIMÉ 2016

Deze vintage rosé uit 2016 van Louis Roederer is een elegante, evenwichtige champagne met frisse tonen, een klassieker in zijn soort. De blend van pinot noir en chardonnay wordt aangevuld met houtgerijpte wijnen en 4 jaar gistrijping. Het resultaat is een champagne met een complex boeket van zure vruchten en een muntachtige frisheid, een romige textuur en een lange, frisse afdronk.

€ 81 bij De Coninck. deconinckwine.com

TAITTINGER NOCTURNE ROSÉ

Deze rosé champagne blinkt (uit)! Voor de feesten komt hij in een blits jasje, maar zijn verleidelijke kersenroze tint en delicate sprankeling zijn ook een streling voor het oog. De geur opent met tonen van brioche, rood fruit en viooltjes, terwijl de smaak zowel sensueel als levendig is, met een weelderige en fluweelzachte textuur. Een excellente keuze voor gastronomische desserts.

€ 68,98 bij Vinello. vinello.be

MOËT & CHANDON BRUT ROSÉ IMPÉRIAL

Nog feestelijker dan zijn normale Brut-variant is deze ‘Rosé Impérial’ van Moët & Chandon die een blend is van pinot noir, pinot meunier en chardonnay. In deze champagne ontdek je een expressief aroma van delicaat rood fruit zoals framboos, aardbei afgewisseld met citrustonen en een toets bosbessen. De afdronk met rood fruit is aangenaam en vol. Subliem bij een dessert met rode vruchten. € 58 bij Christiaens Wijnhuis. christiaens-wijnhuis.be

PERRIER-JOUËT BLASON ROSÉ

Een sensuele zalmroze kleur en rijke aroma’s van granaatappel, bloedsinaasappel en rood fruit, gevolgd door subtiele florale noten, zoals kamperfoelie. Deze rosé champagne wordt als een rozenblaadje omschreven, met een delicate textuur aan de bovenkant en een verborgen dynamische kern vol structuur. De afdronk is lang en complex, met harmonieuze tonen van boter en brioche. Eentje om te ontdekken tijdens de feesten! € 82,36 bij ShopBe. shopbe.be