Urea: het wonder-ingrediënt tegen een droge huid

Gepubliceerd op 5 januari 2024 door ELLE Partner
Urea: het wonder-ingrediënt tegen een droge huid ©La Roche-Posay

Elk type huid vereist specifieke huidverzorging: true. Maar als het aankomt op het helpen verminderen van een droge huid, is er één duidelijke winnaar: urea. En dat ingrediënt vonden we in ‘Lipikar bodymilk with 10% Urea’ van ons favoriete dermocosmetisch verzorgingsmerk La Roche-Posay.

Voor wie nog niet bekend is met La Roche-Posay, het Franse merk is een icoon van de Franse pharmacie, en dat lijkt in België tegenwoordig niet anders. Het staat bekend om zijn producten die zijn ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en die gericht zijn op de behoeften van verschillende huidtypen, inclusief gevoelige huid. Uit hun vele onderzoeken blijkt dat urea een ingrediënt is dat wonderen kan doen bij een droge huid, wanneer het in de juiste formule wordt verwerkt. De hoeveelheid voordelen maakt het zeker de moeite waard deze underdog een keer te proberen.

Wat is urea?

Urea, een van nature voorkomend bestanddeel van onze huid, fungeert als een natuurlijke humectant. Dit betekent dat het niet alleen vocht aantrekt, vasthoudt en geleidelijk vrijgeeft, maar ook als een effectieve 'vochtinbrenger' voor je huid dient. Het reguleert het transepidermale waterverlies (TEWL) en genexpressie in keratinocyten, waardoor ook het vochtverlies wordt verminderd. Dit resulteert in een gehydrateerde, zachte en soepele huid en zorgt er dus voor dat tekenen van uitdroging worden tegengegaan.

Maar urea doet meer dan alleen hydrateren. Vanaf 10% heeft het ook milde exfoliërende eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen bij het verwijderen van dode huidcellen, waardoor je huid er frisser en glowy uitziet. Dat noemen we nog eens een skincare powerhouse.

©La Roche-Posay

Het kan zo misschien agressief klinken, maar is het allesbehalve: in feite mogen zelfs kinderen en ouderen het gebruiken.

Keratosis pilaris, xerosis en psoriasis

Nog te vaak worden mensen met bepaalde aandoeningen uitgesloten bij producten die juist zouden helpen bijdragen aan de verlichting ervan. La Roche-Posay heeft daarom met de Lipikar Lait 10% Urea klinische tests gedaan, waarbij specifiek is gekeken naar de veiligheid bij mensen met symptomen van specifieke huidaandoeningen.

©La Roche-Posay

Voor diegenen die een huid hebben met neiging tot keratosis pilaris (KP), gekenmerkt door kleine, ruwe bultjes, toont het onderzoek gunstige effecten aan op het helpen verzachten van de huidtextuur. Bovendien is het product getest op huid met symptomen van xerosis, een aandoening die gepaard gaat met abnormaal droge huid, om te beoordelen of het hydrateert en de algehele conditie van een droge huid kan helpen verbeteren. En dat doet het. Daarnaast is het ook klinisch beoordeeld op huid gevoelig voor psoriasis, waaruit blijkt dat het de symptomen van deze chronische auto-immuunziekte helpt verminderen en verlichten.

Heb je eerder last van droge eczeemgevoelige huid? Dan is La Roche-Posay Lipikar Baume AP+m, waar we eerder al over schreven, het product dat je zoekt.

Hoe te gebruiken?

Na reiniging van het gehele lichaam neem je per lichaamsdeel een hoeveelheid crème ter grootte van een hazelnoot. Die breng je één- of tweemaal per dag aan op het lichaam (dus niet op het gezicht) voor een zachtere, gladdere huid. Volgens hun klinisch onderzoek* zal het het vervelende gevoel van irritatie helpen verminderen tot wel 48 uur lang. Waar kunnen we dit product ASAP aanschaffen?

'*Klinisch onderzoek onder 49 personen, aangebracht gedurende 14 dagen en meting 2 dagen na de laatste keer aanbrengen.

Dit artikel werd geschreven in nauwe samenwerking met La Roche-Posay.

Lees ook:
Maak kans op 1 van de 5 verzorgende Lipikar- duo’s van La Roche-Posay
Alle tips om statisch haar te voorkomen
Win de Lipikar Lait Urea 10% en de Lipikar Huile Lavante AP + , voor een gehydrateerde en zachte huid