Last van eczeemgevoelige huid? Slechts één keer per dag smeren met dit product helpt klachten te verminderen

Geüpdatet op 15 januari 2024 door ELLE Partner
Last van eczeemgevoelige huid? Slechts één keer per dag smeren met dit product helpt klachten te verminderen ©La Roche-Posay

Als je last hebt van eczeemgevoelige huid weet je het maar al te goed: dat is geen pretje. Smeren, smeren, smeren lijkt tot nu toe het voorschrift te zijn. Maar wat als we je vertellen dat La Roche-Posay een product heeft uitgevonden dat de huid direct kalmeert, de neiging vermindert om te krabben én die je maar één keer per dag hoeft aan te brengen?

Hoe kan het ook anders? Wij vragen, La Roche-Posay levert. Al lange tijd zijn wij (en vele anderen, als we trending skincare TikToks mogen geloven) fan van de producten van het Franse merk. De producten van La Roche-Posay bevatten heilzaam bronwater uit het Franse stadje La Roche-Posay en zijn zo ontwikkeld dat het zelfs geschikt is voor (zeer) gevoelige huid. Ook dit product, La Roche-Posay Lipikar Baume AP+m, is geschikt voor volwassenen met een zeer droge huid met neiging tot eczeem of allergie-gevoelige huid, maar ook voor pasgeboren baby’s en kinderen met een gevoelige huid. Dat is goed nieuws, want juist jonge kinderen kunnen kwetsbaarder zijn voor eczeem.

Jeukende huid

Hoe vervelend eczeem is, begrijp je eigenlijk pas als je het zelf hebt. Eczeem is een huidaandoening waarbij de huid steeds ontstoken raakt. Hierdoor ontstaan rode, schilferige plekken en (erge) jeuk. Dat kan op verschillende plekken zijn: bijvoorbeeld op je handen, je benen, je gezicht, ellebogen of knieholtes. Hoewel 'gewoon stoppen met krabben' heel eenvoudig klinkt, is dat het allesbehalve. Alles wat je wilt doen wanneer je er last van hebt, is krabben, krabben en nog eens krabben - en daar zit het probleem. Het verlicht tijdelijk de jeuk, maar op langere termijn ontstaat een jeuk-krab-jeuk-cyclus. Door het krabben ontstaat nieuwe jeuk, waardoor weer meer gekrabd wordt, enzovoort. En dat is niet het enige vervelende: het vele krabben kan littekens opleveren. Daarom is het zo belangrijk om een product te vinden dat de jeuk verlicht en het krabben vermindert.

©Unsplash

Het microbioom

La Roche-Posay Lipikar Baume AP+m helpt daarnaast het microbioom van de huid opnieuw in balans te brengen. Het microbioom is het onzichtbare ecosysteem van micro-organismen die op je huid leven en het evenwicht daarvan is van essentieel belang voor je huid als natuurlijke genezer en beschermende barrière. Onderzoek van La Roche-Posay heeft namelijk aangetoond dat eczeem samenhangt met een sterk verminderde bacteriële diversiteit, waarbij tot 30% van het ecosysteem wordt ingenomen door één enkele bacterie: staphylococcus aureus (staph). Dit verstoorde evenwicht van het microbioom draagt bij tot drie onderling samenhangende mechanismen: kolonisatie door de staph-bacterie, waardoor eczeemopstoten blijven terugkeren,  aantasting van de huidbarrière waardoor de huid heel droog wordt en ontsteking van de huid, wat dus weer leidt tot krabben.

©La Roche-Posay

Ultieme werking

Andere producten in je huidverzorgingsroutine kunnen ook een groot verschil maken.

En dan met name de juiste bodywashproducten. Tijdens het wassen van de huid is deze namelijk extra vatbaar voor uitdroging, want water heeft van nature een ontvettend effect en kan de natuurlijke oliën op de huid wegwassen. De Lipikar Syndet AP+ is zo’n bad- en douchecrème die de natuurlijke huidbarrière net helpt te behouden en is zelfs geschikt voor pasgeborenen. Het hydrateert de geïrriteerde huid, kalmeert en vermindert de jeuk.

Goed nieuws! Jij kan deze twee producten nu winnen: Maak kans op 1 van de 5 verzorgende Lipikar- duo’s van La Roche-Posay

Tot slot: onthoud dat huidaandoeningen helemaal niet zo zeldzaam zijn als je misschien op het moment van een flare-up denkt. Gelukkig spreken ook celebs zich steeds vaker uit over hun huidaandoening: model Winnie Harlow is woordvoerder van de huidaandoening vitiligo, Kim Kardashian is open over haar struggle met huidziekte psoriasis en Elle Fanning is openhartig over haar eczeem door middel van Instagram-selfies. Met de caption 'Eczema, but make it eyeshadow' showt de actrice dat oneffenheden natuurlijk zijn.

Dit artikel werd geschreven in nauwe samenwerking met La Roche-Posay.

Lees ook:

Maak kans op 1 van de 5 verzorgende Lipikar- duo’s van La Roche-Posay
Vieren we deze eindejaarsfeesten met zacht en glanzend haar?
Slugging tips: zo redt de Koreaanse skincare methode je droge huid