Hoe verwerk je glycolzuur in je beautyroutine?

Geüpdatet op 20 juli 2023 door Lisa Aelvoet
Hoe verwerk je glycolzuur in je beautyroutine? Launchmetrics

Maakt glycolzuur reeds deel uit van jouw beautyroutine? Zo nee, dan mis je iets. Maar wat is het ingrediënt precies en vooral: hoe gebruik je het? Wij bieden antwoorden.

Wat is glycolzuur?

Glycolzuur is een fruitzuur gewonnen uit rietsuiker dat behoort tot de AHA - oftewel alphahydroxyzuren - familie. Bij beauty lovers klinken de termen AHA en BHA vast bekend in de oren. Deze staan er namelijk om bekend goede exfolianten te zijn. Deze actieve ingrediënten helpen immers dode huidcellen verwijderen en dragen op die manier bij tot een zachte, stralende huid. Maar dat is niet alles.

AHA-exfolianten hydrateren de huid en helpen tekenen van zonneschade verminderen, inclusief fijne lijntjes. Het resultaat? Een stevigere huid die glad en strak aanvoelt.

Wat is het verschil tussen AHA en BHA?

Hoewel AHA en BHA beiden de huid exfoliëren, verschillen ze ook van elkaar. Zo werken AHA-exfolianten voornamelijk op het huidoppervlak en zijn ze vooral geschikt voor een normale tot droge huid.

BHA-exfolianten dringen dan weer dieper door in de poriën en zijn daarom ideaal voor een gecombineerde of vette huid. BHA of salicylzuur heeft immers een kalmerende werking waardoor het ook prima werkt voor een acne- of rosaceagevoelige huid.

Hoe integreer je AHA in je beautyroutine?

  • Gebruik eenmaal per dag ('s ochtends of 's avonds) een milde variant glycolzuur in de vorm van een toner. Deze breng je aan nadat je je huid (dubbel) hebt gereinigd en vooraleer je je serum en hydraterende crème aanbrengt.
  • Breng eenmaal per week een sterkere variant aan in de vorm van een lotion of gel als doe-het-zelf peeling. Houd hierbij goed in de gaten hoe je huid reageert op de hogere concentratie glycolzuur. Krijg je last van een branderig gevoel, merk je roodheden of schilferingen op? Stop dan met gebruik.

Onze favoriete producten met glycolzuur

the-ordinary-glycoliczuur
Glycolic acid 7% toning solution (240 ml), The Ordinary, €13,90

Deze toner met 7% glycolzuur biedt een milde peeling geschikt voor dagelijks gebruik. Het resultaat? Een heldere huid met een gezonde glow.

Shop hier

paulas-choice-glycolzuur
Skin Perfecting 8% AHA Gel Exfoliant (100 ml), Paula's Choice, €39

Deze gel gaat dofheid naar aanleiding van zonneschade tegen en helpt pigmentvlekken en fijne lijntjes vervagen. Tenslotte hydrateert hij de huid.

Shop hier

glycolzuur-mario-badescu
Glycolic acid toner (236 ml), Mario Badescu, €17

De Glycolic acid toner van Mario Badescu bevat naast glycolzuur, grapefruit en aloë vera voor fijnere poriën en verminderde fijne lijntjes.

Shop hier

glycolzuur-mesoestetic
Glycolic + E + F ampoules, Mesoestetic, €49

Deze geconcentreerde ampoules kan je eenmaal per week gebruiken om je celvernieuwing te versnellen en imperfecties zoals rimpels, pigmentvlekken en oneffenheden te verminderen.

Shop hier

glycolzuur-prescription
Glycolic acid 10% (25 ml), Prescription, €39

Mix zo'n 3 à 5 keer per week 3 drops Glycolic acid met je cleanser. Wat je kan verwachten? Een verbeterde huidtextuur en verminderde pigment- en ouderdomsvlekken.

Shop hier