Gastronomisch festival Sani Gourmet haalt 5 Michelin sterrenchefs naar Griekenland

Geüpdatet op 7 november 2023 door Mandy Kourkouliotis Foto’s: Sani Gourmet
Gastronomisch festival Sani Gourmet haalt 5 Michelin sterrenchefs naar Griekenland

Foodie met een hart voor verfijnd tafelen én fan van Griekenland? Lees dan vooral verder, want het Griekse luxeresort Sani organiseert deze zomer een heus gastronomisch festival - onder de naam Sani Gourmet - waar vijf Michelin chefs hun sterrengehalte nog maar eens bewijzen. 

Van 7 juli tot 12 augustus vindt dit jaar een nieuwe editie van het internationaal gerenommeerde gastronomische festival Sani Gourmet plaats. Bijzonder is dat dit bijzondere food festival voor het eerst in volle zomer plaatsvindt. Vijf Michelin sterrenchefs uit verschillende landen worden in het exclusieve Sani Resort uitgenodigd om een unieke culinaire reis voor de gasten te creëren. Onze redactie vloog er in stijl naartoe met de Belgische luxetouroperator Pegase, die een directe vlucht naar dit Griekse topoord voorziet. Het pluspunt? Een boeking met deze operator gaat gepaard met vele privileges. Je vindt alle informatie hierover terug via deze link.

Sterren proeven

Naast luxueus genieten van een bijzonder vakantie-oord kan je deze zomer ook proeven van diverse topgerechten uit verschillende landen tijdens een exclusief diner. Voor Sani Gourmet 2023 werden 5 internationale Michelin sterrenchefs geselecteerd die op een prachtige vijfsterren locatie aan de Egeïsche Zee het beste van zichzelf zullen geven. Deze editie - 'Savour the Stars' - is geënt op innovatie en beleving. In totaal zijn de 5 chefs goed voor maar liefst 15 Michelinsterren. Verspreid over vijf verschillende weekends komen ze hun culinair talent en vakmanschap tonen door gasten te verrassen met een uitgebreid degustatiemenu van 7 tot 9 gangen geïnspireerd op hun signatuurgerechten en vergezeld van een heerlijke selectie internationale en lokale wijnen.

© Restaurant Elia in Sani Resort

De line-up

Akira Back - 7 juli

Chef - Akira Back Delray
© Akira Back

Op 7 juli bijt de Koreaanse chef Akira Back de spits af in restaurant Elia in het Sani Resort, waar ook de overige Michelinchefs - op Stéphanie Le Quellec na - het beste van zichzelf tijdens het Sani Gourmet festival zullen geven. Deze Koreaans-Amerikaanse chef kreeg een Michelinster voor de innovatieve keuken in Dosa in Seoul. Hij combineert Koreaanse invloeden met fusiongerechten en gedurfde smaakcombinaties. Zijn culinaire creaties kenmerken zich door artistieke presentatie en het gebruik van hoogwaardige ingrediënten. Verder experimenteert hij ook graag met innovatieve kooktechnieken om zijn gerechten naar een hoger niveau te tillen. Verwacht je aan een magisch menu om duimen en vingers bij af te likken.

Hélène Darroze - 22 juli

Hélène Darroze
© Hélène Darroze

Op 22 juli komt de Franse lady chef Hélène Darroze, goed voor zes Michelin sterren in Londen (3 sterren), Parijs (2 sterren) en de Provence (1 ster), haar liefde voor authenticiteit en streekproducten delen met de gasten in Elia. Chef Hélène Darroze staat bekend om haar unieke culinaire stijl, die zowel gedurfd als verfijnd is. Ze combineert klassieke Franse technieken met creatieve en moderne smaakcombinaties. Haar gerechten zijn vaak seizoensgebonden en gebaseerd op de beste kwaliteitsingrediënten. Typisch voor Hélène's keuken is het harmonieus samenbrengen van smaken en het creëren van elegante presentaties die de zintuigen prikkelen. Je kent haar misschien ook wel als jurylid van de Franstalige versie van het televisieprogramma MasterChef.

Christian Le Squer - 29 juli

Christian Le Squer 20 years of 3 Michelin Stars | Four Seasons Hotel George V, Paris - YouTube
© Four Seasons Hotels and Resorts

Op 29 juli is het aan 3-sterrenchef Christian Le Squer van Le Cinq in het prestieuze Four Seasons Hotel George V in Parijs, om de gasten te epateren met zijn 8-gangenmenu. Deze gerenommeerde Franse chef-kok heeft een indrukwekkende culinaire achtergrond. Hij staat bekend om zijn verfijnde kookstijl, waarbij hij klassieke Franse technieken combineert met moderne invloeden. Zijn gerechten zijn vaak elegant, uitgebalanceerd en vol van smaak, met oog voor detail en presentatie. Chef Le Squer heeft meerdere Michelin-sterren ontvangen en wordt wereldwijd erkend als een meester in de haute cuisine.

Stéphanie Le Quellec - 5 augustus

Entretien avec Stéphanie Le Quellec : « la tradition des mères Lyonnaises »
© Benoit Linero

De Franse 2-sterren Michelinchef Stéphanie Le Quellec van La Scène in Parijs ontwerpt sinds dit jaar het fine dining menu van het exclusieve Water restaurant in Sani Resort. Als puristische Franse chef, die kookt met emotie en zich laat inspireren door de keuken van Zuid-Frankrijk en de seizoenen, heeft Le Quellec haar culinaire genie en aangeboren gevoel voor smaken aangewend om een exclusief menu voor het Water restaurant in hotel Sani Asterias te creëren. Op 5 augustus komt Stéphanie Le Quellec persoonlijk een heerlijk gastronomisch 6-gangen menu exclusief voor Sani Gourmet in Water bereiden.

Javier Torres - 12 augustus

© Cocina Hermanos Torres

De laatste gastchef van Elia is Javier Torres (rechts op de foto) van het restaurant Cocina Hermanos Torres uit Barcelona, op 12 augustus. De 3-sterrenchef en houder van een groene ster samen met zijn tweelingbroer Sergio, brengt een innovatieve en unieke keuken. Zijn gerechten zijn geïnspireerd door de rijke culinaire tradities van Spanje en worden gekenmerkt door gedurfde smaken en creatieve presentaties. Torres combineert vaak traditionele technieken met moderne twists, waardoor zijn gerechten een harmonieus samenspel van smaken en texturen vormen.

Over Sani Gourmet

Het Sani Gourmet Festival, één van de meest prestigieuze culinaire events in het prachtige Sani Resort in Griekenland, wordt een uniek gastronomisch spektakel dat plaatsvindt van 7 juli tot en met 12 augustus. In 2022 werd Sani Resort nog bekroond als World’s Leading Cultural Destination Resort in de World Travel Awards, bij gastronomen en foodies wereldwijd bekend als een uitzonderlijke culinaire bestemming. Hier heb je als gast het hele seizoen lang een uitgebreid keuze-aanbod op culinair vlak, dankzij de 27 restaurants met diverse specialisaties in het resort, waarvan meerdere in samenwerking met een befaamde sterrenchef.

© Sani Gourmet

Sinds 2006 brengt Sani Gourmet elk jaar culturen, smaken en tradities van over de hele wereld samen in een festival van topniveau, met een uniek centraal thema voor elke editie. Bezoekers kunnen genieten van een scala aan gastronomische hoogstandjes, variërend van fusiongerechten tot authentieke Griekse delicatessen. Naast het voortreffelijke eten is er ook een uitgebreid programma met wijnproeverijen, kookdemonstraties en culinaire workshops. Het Sani Gourmet Festival is een must-visit voor fijnproevers en liefhebbers van de Griekse keuken, en belooft een onvergetelijke ervaring te worden in een adembenemende omgeving.

Sani-resort.com/festivals/sani-gourmet