Volgens de #tradwife TikTok trend horen vrouwen aan de haard

Gepubliceerd op 21 maart 2023 door Camille Vernin en Lore Ginneberge
Volgens de #tradwife TikTok trend horen vrouwen aan de haard

In tijden van feminisme kiezen sommige vrouwen voor een leven als 'Trad Wife'. Alles over deze controversiële beweging populair op TikTok

Leve de traditionele vrouw uit de jaren vijftig?

Anti-progressief, een grote stap achterwaarts... De trend waarbij vrouwen worden aangemoedigd thuis te blijven en prioriteit te geven aan het onderhoud van het huis, de opvoeding van de kinderen of het ondersteunen van de man kan op heel wat tegenstand rekenen. Het gaat voornamelijk om vrouwen tussen 18 en 25 jaar die hun levensstijl delen op TikTok met de hashtags #tradwife of #homemaker. De video's laten jonge vrouwen zien die "beseffen dat werken niets voor hun is" of kijkers meenemen in "een dag in hun leven als huisvrouw".

Die dagen beginnen meestal met de vrouw die vol energie uit bed springt bij het ochtendgloren, de gordijnen Sneeuwwitje-gewijs opent en dan meteen in de routine van huisvrouw vliegt. Lenteschoonmaak, koekjes bakken, lezen, naaien, opruimen, boodschappen doen, tuinieren en het avondeten voorbereiden. Terwijl de man alleen maar zijn voeten onder de tafel hoeft te schuiven en zich een biertje laat serveren. Oftewel, scenario's die zelfs Jane Austen en de gezusters Brontë zich driehonderd jaar geleden niet hadden kunnen voorstellen.

Het onofficiële boegbeeld van de beweging is ongetwijfeld Estee Williams. De 25-jarige Amerikaanse met Marilyn Monroe-kapsel toont op TikTok hoe ze haar dagen in de keuken slijt of haar uiterlijk verzorgt om manlief Conner te plezieren.

@esteecwilliams Happy homemaking 🧁 #ChewTheVibes #fyp #tradwife #homemaking #baking #housewife #traditional #cooking #makehubbyhappy ♬ Au Revoir - Sweet After Tears

Ashley, de vrouw achter het account @herblessedhome, is dan weer het evenbeeld van Assepoester. In haar video's van een paar seconden vertelt ze hoe ze eindelijk haar huis heeft opgeruimd nadat ze haar hele familie van een verkoudheid afhelpt. Of hoe ze "van nature niet van schoonmaken houdt", maar uiteindelijk vindt dat er "iets speciaals is aan het steeds opnieuw schoonmaken van dezelfde kamer".

@herblessedhome 🥹🫶🏻✨ #homemaker #homemakingmama #keeperathome #tradwife #christianwife #motherhood #morningroutine #morninginmylife #morningreset #cleanwithme ♬ original sound - ashley

Een tegenbeweging uit ontevredenheid...

Natuurlijk roept deze radicale terugkeer naar de rolverdeling tussen mannen en vrouwen vragen op. Voorstanders beweren dat het opnieuw toe-eigenen van deze traditionele waarden niet alleen gunstig zou zijn voor gezinnen, maar voor de samenleving als geheel: een meer verenigd gezin, beter opgeleide kinderen... Sommigen vinden in deze beweging een reden voor zelfontplooiing, een nieuwe betekenis, een manier om dichter bij hun geliefden te komen.

Dit is waarschijnlijk een van de belangrijkste overtuigingen van de trad wife-beweging: dat vrouwen inherent gelukkiger zijn als ze zich richten op hun gezin en huis. Volgens zelfverklaarde #tradwives heeft het feminisme ertoe geleid dat veel vrouwen zich onvervuld en gestrest voelen omdat ze een carrière, gezin en huishoudelijke taken proberen combineren.

@madisondastrup stop using this sound to shame homemakers 💯💓 #homemaker #housewife #wifeandmomlife #tradwife #christianwife #sahm #momsoftiktok ♬ original sound - LaurenTaylor

.... of een conservatieve trend?

Aan de andere kant is het onmogelijk om deze beweging niet te zien als sterk uitsluitend en beperkend. Door achterhaalde genderstereotypen in stand te houden, versterkt de trend de traditionele patriarchale structuren en negeert tegelijkertijd het volledige potentieel van vrouwen. Het biedt een beperkte en restrictieve kijk op de capaciteiten van vrouwen en versterkt indirect de overtuiging dat vrouwen niet gelijk zijn aan mannen en dat de waarde van een vrouw gekoppeld is aan haar vermogen om haar gezin te dienen. Dit idee kan schadelijk zijn voor de geestelijke gezondheid en het gevoel van eigenwaarde, en beperkt de kansen van vrouwen op persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Om nog maar te zwijgen van de economische onbalans waarin deze situatie veel vrouwen brengt. Doordat huishoudelijk werk en kinderopvang voorrang krijgen op de ontwikkeling van hun carrière, hebben sommige vrouwen moeite om goed betaald werk te vinden en een carrière uit te bouwen. Gevolg? Financiële instabiliteit en afhankelijkheid van de echtgenoot, wat vooral problematisch kan zijn in gevallen van huiselijk geweld of misbruik. En hoe zit het met degenen die niet in het 'traditionele' rolmodel passen? Alleenstaande moeders, homoseksuele vrouwen en vrouwen die al dan niet vrijwillig geen kinderen krijgen?

@hannahlee.yoder As it should be 💛 #tradwife #sahw #homemaker ♬ original sound - Hannahlee Yoder

Het zou te simplistisch zijn om deze trend samen te vatten als een simpele reactionaire en irrationele beweging gebaseerd op mannelijke onderwerping. Net zo goed kan je het opvatten als een vertaling van ontevredenheid, of zelfs als een claim tegen de dominante sociaal-economische normen. Het stelt onze huidige maatschappelijke modellen in vraag, waarvan de meest prominente vraag ongetwijfeld de volgende is: waarom dwingt werk ons vaak om ons privéleven en ouderschap op te offeren?