Lenteschoonmaak: tips en tricks voor minimalistisch opbergen

Geüpdatet op 25 maart 2024 door ELLE België
Lenteschoonmaak: tips en tricks voor minimalistisch opbergen

De voorjaarsschoonmaak is bijna in zicht. Voor sommigen een ware opluchting, voor anderen een zware klus. We geven je enkele tips en tricks om zelf aan de slag te gaan en je spullen minimalistisch op te ruimen – en ze ook zo te houden.

Opbergmanden en koffers

Opbergmanden en koffers zijn de meest voor de hand liggende keuzes als het aankomt op handig opbergen. Maar ze zijn veelzijdig en bestaan in elke kleur, materiaal of stijl. Denk aan geweven manden in aardetinten of koffers in rotan. Je kan de manden en koffers zelf opbergen in kasten of net mooi tentoonstellen in de kamer. Aan jou de keuze!

Opbergmand, ruimte, made.com

Kleine stappen

Een berg werk maakt al snel dat we gedemotiveerd beginnen aan een jaarlijkse lenteschoonmaak. Reserveer één dag voor het opruimen, betrek je kinderen/partner mee in het proces, en maak een duidelijk schema (mét welverdiende koffiepauzes) of lijstje om het werk verteerbaar te maken.

 

Begin in de voormiddag met de benedenverdieping: de keuken, woonkamer en het klein toilet worden aangepakt. Verschuif - na de lunch - met je mini-team naar boven om de slaapkamers, badkamer en bijruimtes op te ruimen. En vergeet niet je favoriete album op de achtergrond door de speakers te knallen: het mag leuk zijn!

Slimme meubels

Als het om wat grotere opbergmeubels gaat, kan je best kiezen voor neutrale kleuren en materialen zodat ze minder opvallen en de ruimte rust geven. Tegenwoordig kan je overal slimme meubels vinden die multi-inzetbaar zijn: zo kan je een bed al snel omtoveren tot een superslim opbergitem waar je netjes je schoenen kan onder schuiven.

Wil je toch wat kleur toevoegen aan de ruimte? Doe dat dan met een origineel tapijt, speelse wanddecoratie of kleurrijke vazen en bloempotten. Zo bewaar je het minimalistische aspect van slimme meubels.

Opruimen na het thuiswerken

Het thuiswerken maakt dat we overal een werkplek van durven maken, maar dat brengt helaas ook heel wat rommel met zich mee. Zorg ervoor dat je na een werkdag je spullen weer netjes kan opbergen in een doos met deksel of in de kast. Zo sluit je de dag af en weersta je ook de verleiding om tot in de late uurtjes door te werken.

Voor het slapengaan

Slaapkamer, lenteschoonmaak, made.com

Er is niets zo heerlijk dan de dag fris beginnen in een proper, opgeruimd huis. Probeer er dus een routine van te maken om voor het slapengaan de nodige rommel weg te steken in manden, kasten of koffers. Zo heb je ook meer ruimte en rust in je hoofd voor de volledige dag.

Heb je kinderen in huis? Maak er dan een spelletje van om het leuk te houden. Wie als eerste alles heeft opgeruimd, mag de activiteit van de avond kiezen: een bordspel, filmavond of avondwandeling?

Shop onze selectie

1
Diptyque
Multireinigende spray
SHOP HIER
2
sostrene grene
stapelbaar opbergbakje
SHOP HIER
3
Kartell
Componibili Kastje
SHOP HIER
4
Kikkerland
Bed organizer
SHOP HIER
5
HAY
Vouwkrat
SHOP HIER
6
Anna + Nina
Opbergmand
SHOP HIER
7
IKEA
waszak op wielen
SHOP HIER
8
H&M Home
Opbergmand
SHOP HIER
9
La Redoute
Poef met opbergruimte
SHOP HIER
10
Bolia
Case schoenenkast
SHOP HIER