Wat zijn parasite cleanses en waarom gaan ze viraal op TikTok?

Geüpdatet op 23 maart 2023 door Lisa Aelvoet Foto’s: Unsplash
Wat zijn parasite cleanses en waarom gaan ze viraal op TikTok?

De afgelopen maanden is op TikTok een nieuwe - en zeer twijfelachtige - trend ontstaan. Bij een 'parasite cleanse' gebruiken TikTokkers verschillende kruiden en supplementen om hun lichaam te ontdoen van parasieten zoals wormen. Begin jij ook spontaan te kokhalzen?

Wat parasieten zijn, herinner je je misschien wel van de biologieles in het middelbaar. Namelijk: organismen die in of op een ander organisme, de zogenaamde 'gastheer', leven waaraan ze zich voeden. Er bestaan verschillende soorten parasieten en een aantal veelvoorkomende voorbeelden zijn lintwormen, spoelwormen en hoofdluizen.

LEES OOK: TikTok-mythe ontrafeld: is talk in make-up schadelijk?

Parasieten in België

Komen parasieten dan écht zo vaak voor? Als je TikTok mag geloven wel. Prof Dr. Callens, medisch diensthoofd van de dienst Algemene inwendige ziekten van het UZ Gent, legt uit dat we in België veel kans hebben om in contact te komen met eencellige parasieten, zoals:

  • Giardia lamblia: "Dit is een darmparasiet die wordt verspreid via water dat besmet is met menselijke of dierlijke ontlasting. Giardia kan gastro-intestinale symptomen veroorzaken, zoals diarree, buikpijn en misselijkheid."
  • Cryptosporidium: "Dit is een andere darmparasiet die ook via besmet water wordt verspreid. Het kan leiden tot diarree, buikpijn, koorts en braken."
  • Toxoplasma gondii: "Deze parasiet wordt verspreid via uitwerpselen van katten en kan leiden tot symptomen zoals koorts en spierpijn. Het is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen omdat het kan leiden tot aangeboren afwijkingen bij de foetus."

"Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen in België heeft reeds toxoplasmose gehad vóór ze zwanger werden. Zij hebben antistoffen en zijn voor de rest van hun leven beschermd. Zo kunnen ze geen toxoplasmose meer oplopen of doorgeven aan hun baby. De andere helft van de zwangere vrouwen kan de ziekte echter oplopen tijdens de zwangerschap. Dit kan gevaarlijk zijn voor de baby, vooral wanneer de besmetting vroeg in de zwangerschap plaatsvindt. De baby kan dan aangeboren afwijkingen krijgen zoals een oogontsteking, hersenvliesontsteking, groeivertraging of het kan zelfs leiden tot een miskraam. Daarom wordt er bij elke zwangere vrouw een bloedtest gedaan om te kijken of ze antistoffen heeft tegen toxoplasmose. Indien ze geen antistoffen heeft, moet ze regelmatig getest worden tijdens de zwangerschap en voorzorgsmaatregelen nemen om besmetting te voorkomen."

LEES OOK: De beste cadeaus voor zwangere vrouwen

Hoe geraak je besmet met een parasiet?

Parasite cleanse - 419x628

"In België geraken de meeste mensen besmet via water, maar het kan ook via eten of de huid", aldus Prof. Dr. Callens. Heb je bepaalde symptomen als diarree, misselijkheid, braken en/of koorts, ga dan te raden bij je huisarts. Want een eigenhandige 'parasite cleanse' starten is volgens Prof Dr. Callens geen goed idee: "Jammer genoeg zien we op sociale media steeds meer ongecontroleerde berichten verschijnen over gezond leven. Zogenaamde health influencers gaan op zoek naar topics die het meeste opleveren en ik vrees dat 'parasite cleanses' daar een gevolg van zijn. Wetenschap heeft jammer genoeg geen verdienmodel in deze sociale media."

Hoewel het klopt dat sommige kruiden en supplementen anti-parasitaire eigenschappen hebben, kunnen ze ook bijwerkingen en potentieel schadelijke stoffen hebben. Volg dus niet blindelings de zoveelste TikTok-trend maar consulteer je huisarts alvorens bepaalde producten of huisgemaakte middeltjes uit te testen. Deze kan immers vaststellen of je effectief een parasiet hebt alsook je een correcte behandeling voorschrijven.