Het zuidwesten van Frankrijk, bakermat van uitzonderlijke producten

Geüpdatet op 22 maart 2023 door ELLE Partner
Het zuidwesten van Frankrijk, bakermat van uitzonderlijke producten © Diplo Studio

Het zuidwesten van Frankrijk is een unieke regio met een rijk terroir en smakelijke producten.

De Europese labels BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming) en BGA (Beschermde Geografische Aanduiding) oftewel AOP (Appellation d'Origine Protégée) en IGP (Indication Géographique Protégée) in het Frans zijn het bewijs van de gastronomische kwaliteit & het talent van de producenten van IGP Bayonneham & de AOP & IGP wijnen uit de Sud-ouest.

Dit zijn producten en waarvan je kan genieten zonder dikdoenerij. Elk ervan straalt de diversiteit en de rijkdom van het regionale terroir uit, met een eeuwenoude knowhow die met respect voor de traditie in stand wordt gehouden.

Kwaliteit en hoge normen

Bayonneham is afkomstig uit  het bekken van de Adour (tussen de Atlantische Oceaan en de Pyreneeën). Hij heeft de smaak en het karakter van een echt terroirproduct. Sinds 7 oktober 1998 beschermt de Europese Unie de naam Bayonneham met een IGP, die de kwaliteit en de geografische oorsprong garandeert. De ham van Bayonne wordt volgens traditionele principes geproduceerd, met respect voor de tijd die nodig is om hem te maken & de verschillende productiefases en vooral met oog voor het product.

Bayonneham
IGP Bayonneham © Sébastien Chebassier

Traditie en originaliteit

De wijngaarden van het Franse zuidwesten liggen op het kruispunt van oceanische, continentale en mediterrane klimaatinvloeden. De wijnregio heeft niet minder dan 16 AOP’s en 11 IGP’s. Hierbij een  overzicht van enkele AOP- en IGP-wijnen uit de Sud-Ouest die je ook in België kunt verkrijgen:

De AOP Cahors, gelegen in het hart van de Lot-vallei, produceert uitsluitend rode wijnen van de malbecdruif. In het zuiden vinden we de AOP Fronton, bekend om zijn emblematische druivensoort, de négrette. Naar het oosten ligt de AOP Gaillac, die verrast door de grote diversiteit van zijn wijnen: rood, wit, rosé en mousserend. In het westen ligt de IGP Côtes de Gascogne, al bijna 40 jaar erkend op de internationale witte wijnmarkt en een van de meest geëxporteerde wijnen ter wereld.

De AOP Saint Mont, aan de voet van de Pyreneeën, omvat de enige Franse wijngaard die erkend is als Frans historisch monument. Dan hebben we ook nog de AOP Madiran en de AOP Pacherenc du Vic-Bilh. Beide liggen in hetzelfde productiegebied. De AOP Madiran produceert rode wijn en de AOP Pacherenc du Vic-Bilh witte wijn.

De wijnen van het zuidwesten, die hun oorsprong vinden in de Aveyron en Baskenland, de heuvels van de Gascogne en de uitlopers van de Pyreneeën, omvatten meer dan 300 druivensoorten (waaronder 130 inheemse druivensoorten), en produceren rode, witte en roséwijnen met een ongeëvenaarde smaak.

Blauwe druivensoort uit het zuidwesten © P.Poupart

PIPERADE MET BAYONNEHAM (4 pers.)

Piperade is een culinaire specialiteit uit het Zuidwesten van Frankrijk, meer bepaald uit de Gasconse en Baskische keuken. Dit recept, op basis van tomaten, uien, paprika's, pepers en eieren, wordt gewoonlijk geserveerd met Bayonneham en past perfect bij de wijnen van het zuidwesten.

Ingrediënten :

 • 4 royale plakken Bayonneham
 • 8 eieren
 • 1 kg groene paprika's
 • 1 kg tomaten
 • gehakte peterselie
 • 1 chilipeper
 • 1 ui, 1 bol knoflook
 • olie, suiker, zout
 • 1 eetlepel ganzenvet / andere vetstof

Bereidingstijd: 40 tot 45 minuten

 1. Pel en ontpit de groene paprika's, snijd ze in reepjes en stoom ze in 2 eetlepels olie met de gesnipperde ui, knoflook, gepelde en ontpitte tomaten en gesneden chilipeper. Voeg een snufje suiker toe en kook zachtjes tot het vocht verdampt is. Klop 8 eieren tot een omelet en breng op smaak met een klein beetje zout.
 2. Leg 4 plakjes Bayonneham 2 minuten in het ganzenvet, houd warm en giet het bakvet bij de groenten.
 3. Haal van het vuur en voeg de eieren toe aan het tomaten- en pepermengsel. Klop tot een zachte massa en zet 3 minuten op een laag vuur.

De perfecte begeleider is een jonge AOP Cahors wijn zonder houtlagering,  vanwege zijn sappige en gulle karakter.

Ontdek meer gastronomische recepten op basis van IGP Bayonneham en de beste bijpassende AOP- & IGP-wijnen uit het zuidwesten op www.europedefendsitsterritories.eu.

Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met de wijnen van het zuidwesten & het consortium van Bayonneham.
www.europedefendsitsterritories.eu

Lees ook :
Waarom is vitamine C zo belangrijk voor ons lichaam?
Tournée Minérale: de lekkerste mocktail recepten met NONA
Recept: een liefdevolle Parmigiana-taart met tomatensaus