Anne Hathaway: “ik heb moeten vechten om lief te zijn voor mezelf”

Geüpdatet op 15 februari 2023 door Kayla Webley Adler en ELLE België Foto’s: Sharif Hamza
Anne Hathaway: “ik heb moeten vechten om lief te zijn voor mezelf”

Ze gaat al 23 jaar mee in Hollywood, maar na de nodige ups en downs kan Anne Hathaway er nu écht met volle teugen van genieten.

Op haar eerste officiële verschijning op het Filmfestival van Cannes vorig jaar maakte Anne Hathaway meteen duidelijk dat ze van plan was de show te stelen: ze droeg een schitterend ensemble van Schiaparelli met metallic bloemen, haar huid straalde en haar glanzende haar was perfect in model. Vervolgens droeg ze een mod mini-jurk van Gucci met een cat-eye zonnebril erbij. En op de première voor de film ‘Armageddon Time’ die ze kwam promoten zag ze eruit als een echte engel, in een witte Armani Privé japon met lovertjes en een satijnen sjaal. Het internet was er vol van: ‘We zitten in een Anne Hathaway renaissance’.

Bijna tien jaren zijn er verstreken sinds de tijd van de zogenaamde Hathahaters, die Anne bekritiseerden om … waarom eigenlijk? Omdat ze te serieus was? Te ambitieus? Omdat ze het probeerde te maken in haar beroep? Hoe dan ook, de manier waarop Hathaway in Cannes onthaald werd was er extra heerlijk door, en zo terecht. Uiteindelijk is zij iemand die altijd haar best gedaan heeft om goed te doen en daar toch veel tegenstand voor kreeg. Wat ze nu beleefde, deed denken aan de scène uit ‘The Devil Wears Prada’, wanneer ze op de redactie verschijnt in dijhoge Chanel-laarzen.

Ik speel graag personages die door anderen een beetje opgegeven zijn

“Je plant zaadjes in je leven en op een bepaald moment kun je die oogsten – en Cannes was een oogstmoment voor me,” zegt ze terwijl we aan het ontbijt zitten in de Upper East Side in Manhattan. “Aan het begin van mijn carrière was ik zo bang om iets verkeerd te doen dat ik door de stress een aantal goede momenten heb gemist. Ik ben nu op een punt in mijn leven dat ik weet dat zoiets bijzonders als dit in Cannes maar één keer zal gebeuren. En nu ben ik ook in staat om ervan te genieten, dat is heel positief voor mij.” Ze praat niet echt over wat ze een tiental jaar geleden heeft meegemaakt, maar zegt alleen: “Wat gebeurd is, is gebeurd.” En het is duidelijk dat ze zich nu stukken beter voelt. “Ik heb keihard moeten vechten om lief te zijn voor mezelf, en die gemoedsrust geef ik niet op omdat sommigen die nog niet gevonden hebben,” verklaart Hathaway. “Ik probeer dus om niet bang te zijn voor wat anderen zouden kunnen zeggen, en gewoon te genieten van mijn leven.”

Anne Hathaway interview

Naast ‘Armageddon Time’ komen er in 2023 nog vier andere films met Hathaway in de bioscoop, waaronder ‘Mothers’ Instinct’ met haar vriendin Jessica Chastain. Ze werd ook alom geprezen om haar rol van Rebekah Neumann in ‘WeCrashed’. “Mijn werk gaat heel goed momenteel, en daar ben ik dankbaar voor,” zegt ze. En ze vertelt hoe ze op momenten zoals op de rode loper in Cannes een arm om haar jongere zelf heenslaat en zegt: ‘Kijk eens wat we bereikt hebben, daar heb jij ook toe bijgedragen. Alles komt goed.’

Over de rol die haar leven veranderde

“Natuurlijk was ‘The Princess Diaries’ belangrijk. Maar de rol die plots alles veranderde was ‘Rachel Getting Married’. Het was de eerste keer dat ik een complex personage speelde, en voor het eerst moest ik me helemaal inleven in iemand die niet gemakkelijk was. Zulke rollen speel ik eigenlijk het liefst: iemand die door andere mensen een beetje opgegeven is, en van wie ik dan ga houden en die ik aan de wereld wil laten zien. Ik had voordien altijd lieve, vertederende rollen gespeeld. En opeens was ik een échte actrice.”

Vrouwelijke ambitie wordt vaak gezien als grensoverschrijdend

Over ‘Ocean’s 8’, waar ze alleen met vrouwen werkte

“De opnamen begonnen op de eerste dag na de verkiezingen van 2016. Toen ze ’s ochtends ons haar en onze make-up deden, keken we naar de speech van Hillary. Daar moesten we zo van huilen dat ze onze make-up opnieuw moesten doen. Daarna gingen we de set op voor 20 uur. Vrouwen zijn zo sterk. Ik weet nog hoe ik om me heen keek en dacht: ‘Waarom gebeurt dit nu pas? Waarom heb ik nooit eerder gewerkt met alleen maar vrouwen?’ En toen voelde ik heel duidelijk: ‘Zo is het dus om een man te zijn in Hollywood. Ze zijn altijd met een groepje en nu voel ik hoe fijn dat is.’ Dat wilde ik vaker. Ik dacht: ‘Dit wil ik doen in mijn carrière: zoveel mogelijk vrouwen de kans geven om samen te werken.’”

Over werken met vriendinnen

“Jessica Chastain is een goede vriendin van me. We werkten samen aan twee films zonder dat we elkaar ooit zagen, maar die schade haalden we meer dan in bij ‘Mothers’ Instinct’. Wat we allemaal doen in die film is niet te beschrijven. Het schema was heel strak. Normaal wordt een film in 40 dagen gemaakt, maar wij deden het in 25. Ik keek naar Jessica en dacht: ‘Gelukkig ben jij er.’ Want ik wist dat ze me als vriendin helemaal begreep, maar ook als actrice. Als alles zo snel moet gaan, is het fijn als je aan iemand kan vragen: ‘Doe ik het een beetje oké?’”

Over ambitie

“Ik ben ambitieus en daar is niks mis mee. Als je niet geboren bent in het leven dat je graag wilt hebben, moet je wel ambitieus zijn. Ik heb daar geen enkel probleem mee. Ik kan heel professioneel zijn en daar ben ik blij om. Waar ik wel moeite mee heb, is het feit dat mannen gewoonlijk erkend worden om hun werk, hun talent en het succes dat ze oogsten. En als een succesvol man niet zo aardig is, wordt dat getolereerd. Maar als je een vrouw bent, moet je absoluut ook sympathiek zijn, anders word je verkeerd begrepen en verkeerd behandeld. Ik denk ook dat vrouwen strenger gestraft worden als mensen denken dat ze iets verkeerd hebben gedaan. Vrouwelijke ambitie wordt vaak gezien als grensoverschrijdend.”

Over haar doel voor de toekomst

“Lang meegaan! Ik draai al 23 jaar mee als actrice in Hollywood en ik hoop dat ik kan blijven acteren en zolang mogelijk waardevol werk kan leveren. Ik heb geleerd dat het onbekende fantastisch kan zijn, en als ik bang ben of paniek voel, wat nu eenmaal menselijk is, dan houd ik mezelf dat voor. Je weet niet wat er kan gebeuren, dus laten we gewoon afwachten.”