De film ‘Blonde’ op Netflix toont Marilyn Monroe’s donkere kant

Geüpdatet op 5 augustus 2022 door Lore Ginneberge Foto’s: Netflix
De film ‘Blonde’ op Netflix toont Marilyn Monroe’s donkere kant

De Netflix-film 'Blonde' over het leven van Marilyn Monroe komt eraan. Alles over het verhaal, de controverse en de releasedatum.

Weinig figuren spreken zo tot de verbeelding als Marilyn Monroe. Er verschenen al tientallen films en documentaires over de beroemde blondine, en Netflix besloot er nog eentje toe te voegen aan de lijst. Wat zal er anders zijn aan 'Blonde', de biopic die in september 2022 verschijnt?

Waarover gaat 'Blonde'?

Geschreven en geregisseerd door Andrew Dominik en met Ana De Armas in de hoofdrol, is de biopic een van de meest geanticipeerde films van het najaar. De film gaat zowel over het openbare als het privéleven van het Hollywood-icoon, waarbij feit en fictie worden vermengd om de opkomst en roem, maar ook de uiteindelijke ondergang van Monroe (echte naam: Norma Jean) te laten zien.

marilyn monroe blonde netflix

De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Joyce Carol Oates, gepubliceerd in 2000 en een instant hit. 'Blonde' neemt de kijker mee in de emotionele rollercoaster die Marilyns leven was. Het toont Monroe op het podium, zelfverzekerd en klaar voor de camera en haar fans, maar ook hoe de ster worstelt met de druk van roem, haar identiteitscrisis, relaties, de woede die ze soms voelt...

marilyn monroe blonde

Andrew Dominik zei er het volgende over aan Queue: "Ze is diep getraumatiseerd, en dat trauma maakt een splitsing noodzakelijk tussen een publieke zelf en een privé-zelf, wat het verhaal is van iedereen, maar bij een beroemd persoon speelt dat zich vaak publiekelijk af, op manieren die extra trauma kunnen veroorzaken," aldus de regisseur. "De film gaat over de relatie met haarzelf en met die andere persoonlijkheid, Marilyn, die zowel haar pantser is als datgene wat haar dreigt te verteren."

Wie speelt de hoofdrol in de Marilyn Monroe film?

Ana De Armas, momenteel te zien in de Netflix-actiefilm 'The Gray Man', kruipt in de rol van Monroe. We zagen al enkele teasers van de actrice in personage en de gelijkenis is treffend. Ze wordt vergezeld door Adrien Brody (uit 'King Kong'), die Monroe' s ex-man speelt, de toneelschrijver Arthur Miller, met wie ze vijf jaar getrouwd was (van 1956-1961). Niemand minder dan Brad Pitt werkt ook mee aan de film, zij het achter de schermen als een van de producers.

Ana de armas blonde film

Waarom zijn de meningen over 'Blonde' zo verdeeld?

Zoals bij veel biopics over overleden artiesten hangt er al controverse aan 'Blonde' nog voor die daadwerkelijk op het kleine scherm te zien is. Verschillende fans van het Hollywood-icoon vinden dat Marilyn 'met rust gelaten moet worden', zeker na de heisa rond Kim Kardashian die Marilyns jurk droeg naar het MET-gala eerder dit jaar. Anderen hebben dan weer commentaar op actrice Ana De Armas, die Cubaans-Spaanse roots heeft en een hoorbaar accent zou hebben in de film.

De officiële Marilyn Monroe Estate verdedigde echter de keuze voor De Armas: "Marilyn Monroe is een Hollywood- en popcultuuricoon dat generaties en geschiedenis overstijgt", zei Marc Rosen, President Entertainment bij Authentic Brands Group (ABG), die eigenaar is van het nalatenschap, aan Variety. "Elke acteur die in die rol stapt, weet dat hij grote schoenen te vullen heeft. Alleen al op basis van de trailer lijkt het erop dat Ana een goede casting keuze was, omdat ze Marilyns glamour, menselijkheid en kwetsbaarheid weet te vangen."

marilyn monroe blonde netflix

Wanneer komt 'Blonde' uit?

De film wordt wereldwijd uitgebracht op Netflix op 28 september, nadat hij debuteert op het Venice Film Festival.