Met Gala 2023: de meest en minst geslaagde rode loper looks

Gepubliceerd op 2 mei 2023 door Lore Ginneberge Foto’s: Getty Images
Met Gala 2023: de meest en minst geslaagde rode loper looks Getty Images

Gisterenavond werd de belangrijkste rode loper van het jaar uitgerold op de trappen van het jaarlijkse Met Gala. Benieuwd hoe sterren hun ode aan modeicoon Karl Lagerfeld brachten?

Het Met Gala thema van 2023

Naar goede gewoonte wordt het Met Gala op de eerste maandag van mei gehouden. In 2023 valt dit samen met 1 mei, wat voor ons een feestdag is, maar in de VS wordt 'labor day' pas in september gehouden. De beroemdheden die over de rode loper schreden hebben opnieuw alles uit de kast moeten halen - letterlijk.

De grootste avond van de mode werd zoals vanouds gehouden in het Metropolitan Museum of Art in New York. Het gala luidt de nieuwste tentoonstelling van het Costume Institute in, 'Karl Lagerfeld: A Line of Beauty', als eerbetoon aan de legendarische ontwerper die in 2019 overleed. Net als in voorgaande jaren heeft curator Andrew Bolton van het Costume Institute de leiding over de tentoonstelling - die volgens hem geen "traditionele retrospectieve" zal zijn - terwijl Amanda Harlech, die jarenlang nauw met Lagerfeld heeft samengewerkt, de creatieve adviseur van de show is.

Met Gala rode loper: van Choupette tot vintage Chanel

Wat stond er op het menu? De Met Gala dresscode van dit jaar is volledig "ter ere van Karl", waarbij veel gasten kozen uit de enorme archieven van de creatief directeur bij Chanel, Fendi, Chloé, Balmain, Patou en zijn eigen merk. Onder andere Lizzo en Angèle verschenen van kop tot teen in Chanel.

Zoals verwacht zagen we veel vintage looks: Dua Lipa droeg een witte Chanel-baljurk uit het archief van het modehuis en Nicole Kidman koos voor een look die Lagerfeld zelf 20 jaar geleden voor haar maakte.

Margot Robbie koos dan weer voor een zwarte Chanel-jurk uit 1993 die Cindy Crawford voor het eerst op de catwalk droeg. Robbie vertelde op het evenement dat zij de laatste Chanel-ambassadrice was die door Lagerfeld werd uitgekozen. Ook Angèle was van kop tot teen gehuld in Chanel.

Lil Nas X ging dan weer gehuld in kristallen door Pat McGrath en Dior Men als de kat van Karl, Choupette. Ook Jared Leto koos voor een grotesk kattenkostuum, net als Doja Cat - een even logische als verrassende keuze.

Rihanna in camelia-wit en Jenna Ortega in gothic zwart

Een hoogzwangere Rihanna sloot de Met Gala rode loper maandag af gehuld in witte camelia's op een Valentino-jas die haar omhulde als een cocon.

Ook Janelle Monáe ging de theatrale tour op en liet een dikke jas zakken om een doorzichtige kooi te onthullen.

Billie Eilish, Jenna Ortega, Gigi Hadid en Kendall Jenner brachten de drama op de trappen in volledig zwarte looks met een gothic kantje.

Karl Lagerfeld door de ogen van andere designers

Cardi B verscheen op de rode trappen in een volledig zwart-witte baljurk door Chenpeng Studio met, je raadt het al, camelia's. Het silhouet kroonde haar tot de ultieme Chanel-Barbie.

Aubrey Plaza liet een jurk maken met weinig verhullende cut-outs van de hand van ontwerpster Stella McCartney.

Aubrey plaza met gala 2023 rode loper looks

Ook Jeremy Scott was aanwezig met model Devon Aoki. Het paar droeg matching speelse creaties met getekende vleugels.

Kim Kardashian verscheen in een met parels bezette jurk van Schiaparelli die ze afmaakte met een meterslange stola.

Florence Pugh verscheen met geschoren hoofd op de trappen in een lange avondjurk van Valentino en een opvallend hoofdtooi. Haar briefing aan Valentino-ontwerper Pierpaolo Picciolo? "Het idee is om het zo opvallend mogelijk maken." Missie geslaagd.

Anne Hathaway liet zich kleden door Donatella Versace. Over de look zei de ontwerpster aan Vogue: "Voor Anne wilde ik een jurk creëren om een dialoog tussen Karl en Versace te vieren. Ik herinner me dat ik Gianni en Karl hoorde praten en lachen tijdens een diner op een avond en deze jurk herinnert me aan dat moment." De creatie is een duidelijk eerbetoon aan de jaren '90, met tweed, parels en camelia's gemengd met veiligheidsspelden, splitten en een korset.

Sommige sterren namen hun hommage aan Karl Lagerfeld vrij letterlijk. Lily Collins schreed de trappen op in een tweedelig ontwerp van Vera Wang. Op de zwarte lange rok stond in grote zilveren letters "KARL" geschreven. Om haar outfit compleet te maken, droeg de actrice een opvallende diamanten ketting van Cartier.

LEES OOK: Oscars 2023: de allerbeste rode loper looks