De zon is ook blauw!

Gepubliceerd op 11 mei 2022 door ELLE Partner
De zon is ook blauw!

Er is een nieuwe vijand van de huid ontdekt: het zichtbaar hoogenergetisch blauw licht. Het gaat om schadelijke lichtgolven die immers nog dieper doordringen in de verschillende huidlagen, tot aan de hypodermis, de onderste laag. De intense energie van blauw licht valt alle bestanddelen van de huidcellen aan: lipiden, eiwitten, DNA. Dit zijn alvast enkele tips om de huid te beschermen tegen deze bedreiging.

Wat is blauw licht precies?

“Het begon met onderzoeken over het oog en LMD of leeftijdsgebonden maculaire degeneratie,” verduidelijkt Xavier Ormancey, directeur Onderzoek en Ontwikkeling bij Pierre Fabre Dermo-Cosmetics. “Het bleek dat een kwart van de schadelijke effecten van de zon afkomstig is van hoogenergetisch zichtbaar blauw licht (HEV). Het bevat minder energie dan andere UV-stralen, maar dringt wel dieper door in de huid, tot in de hypodermis, en beschadigt daarbij DNA en structurele eiwitten. Bovenal is het in alle weersomstandigheden aanwezig.” En hoe zit het met straling van schermen? “Die is, gelukkig, kleiner. Je zou drie maanden non-stop op je smartphone moeten kijken om het equivalent van het blauw licht te ontvangen dat de zon in een uur uitstraalt.”

Een nieuwe vijand

25% van de celschade wordt veroorzaakt door blauw licht. De straling versnelt elke dag weer de veroudering van de huid en maakt het verschijnen van rimpels en vlekken alleen maar erger.

We kunnen dan ook redelijkerwijs aannemen dat op lange termijn, en vooral omdat veroudering de cellulaire afweermechanismen aantast, de blootstelling van de huid aan hoogenergetisch licht een schadelijk effect kan hebben dat de veroudering of zelfs kankervorming bevordert. Bovendien werkt blauw licht in op het pigmentatiegen en stimuleert het de werking van melanocyten. Het verergert hierdoor bepaalde huidziekten die te maken hebben met de werking van melanine, zoals het zwangerschapsmasker of post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH).

De eerste zonnefilter met ultrabreed spectrum van de laboratoria van Pierre Fabre

Dit blauw licht wordt al enkele jaren bestudeerd, maar tot nu toe kon geen enkele filter de doordringing ervan voorkomen. In 2021 komen de laboratoria van Avène met een doorbraak. Om de effecten van blauw licht op de huid te bestrijden, ontwikkelden de laboratoria van Eau Thermale Avène een revolutionaire nieuwe technologie: de TriAsorb-filter, geïnspireerd op de natuurlijke lichtbeschermende kracht van melanine. "Vier jaar werk en 30 toxicologische studies gewijd aan het bewijzen van de doeltreffendheid en veiligheid van de filter", zegt Xavier Ormancey. TriAsorB™ is geïntegreerd in het gepatenteerde Eau Thermale Avène-filtersysteem en versterkt het beschermingsniveau van de huid tegen fotoveroudering door blauw licht. Hij biedt een hoge standaard van bescherming tegen diepe en zichtbare huidbeschadiging.”

In 2022 heeft Eau Thermale Avène, naast Intense Protect (geschikt voor het hele gezin vanaf 6 maanden), zeven formules op maat ontwikkeld voor alle types van gevoelige huid. Heb je een normale en gezonde huid, een droge huid of eerder een vette huid die gevoelig is voor onzuiverheden? Ontdek nu welke formule het beste bij jouw huid past:

 

Deze producten zijn te verkijken bij apotheken, parafarmacies of online.
Voor meer informatie over blauw licht : www.eau-thermale-avene.be

 

Dit artikel werd geschreven in nauwe samenwerking met Avène.

www.eau-thermale-avene.be

Lees ook :

Wedstrijd: vier moederdag met superfoods

Hoe begin je aan het inrichten van je keuken?

6 cooler winkels met kinderkleding in Antwerpen