De BeReal app wordt populairder, is het de hype waard?

Gepubliceerd op 18 maart 2022 door Lore Ginneberge
De BeReal app wordt populairder, is het de hype waard? Imaxtree

Als je met moeite je Instagram-feed, laat staan TikTok-trends kan bijhouden, hebben we slecht nieuws. Er is alweer een nieuw sociaal medium dat aan populariteit wint bij jongeren: de app BeReal daagt gebruikers uit om hun 'echte' leven te tonen. Wat maakt de app anders en moet je mee op de trein springen?

Is de BeReal app anti-Instagram?

De BeReal app werd in 2020 ontwikkeld door de Franse Alexis Barreyat met de bedoeling echte momenten vast te leggen. Zie het dus als een indirecte aanklacht tegen de gecureerde content die we op Instagram plaatsen, met de juiste filter, een populair liedje voor extra views, op een tijdstip dat het meeste likes genereert. Met BeReal zet Barreyat een tegenbeweging in gang die prat gaat op authenticiteit en alledaagsheid. Want zelfs al zien we op Instagram steeds meer 'realistische' fotodumps en crying selfies van onze favoriete sterren, het gevoel dat er meer achter zit is nooit veraf.

Hoe werkt de BeReal app?

Het idee achter de app is eenvoudig en dat zie je, want de functies op BeReal zijn extreem beperkt. Het enige wat je hoeft te doen, is een foto nemen op je voor- en achtercamera op het moment dat de app je een melding stuurt. Dit gebeurt compleet willekeurig, de kans dat je je achter een bureau, in bed of op het toilet bevindt is dus groot. Het fotomoment uitstellen kan, maar die extra tijd komt wel boven je foto te staan. Een tweede poging tot het vastleggen van je moment (binnen de twee minuten!) is de enige mogelijkheid tot cureren die je hebt, en dat is best bevrijdend.

BeReal hoe posten
BeReal

Op de feed zie je de dagelijkse kiekjes van je vrienden en op de 'discovery page' alledaagse momenten van onbekenden die hun beelden openbaar delen. Reacties of 'realmoji's' achterlaten kan. Je dagelijkse herinneringen worden opgeslagen in een kalender, maar zijn enkel voor jouw ogen bestemd, als een soort fotodagboek.

Is het de hype waard?

Als je nostalgisch terugkijkt op de begindagen van Instagram (toen 'insta' nog betekenis had), dan is BeReal het proberen waard. De kans is klein dat deze app kan concurreren met Instagram en TikTok, maar dat is ook niet de bedoeling. Je loopt niet het gevaar dat je in een BeReal rabbithole belandt, want behalve de dagelijkse foto van je vrienden is er weinig te zien. Twijfel je om een account aan te maken, probeer het dan nu, voordat de app verandert in een marketingmachine met allerlei functies die z'n oorspronkelijke doel ondermijnen.

LEES OOK: Getest: werken deze 5 TikTok beauty hacks echt?