Hotspot: viswinkel en restaurant Marineau gooit anker uit in Antwerpen

Geüpdatet op 27 juli 2023 door Lore Ginneberge Foto’s: Willem Huygebaert
Hotspot: viswinkel en restaurant Marineau gooit anker uit in Antwerpen © Willem Huygebaert

Het Antwerpse Zuid zal binnenkort dé hotspot zijn voor visliefhebbers. De voormalige Stadsbrouwerij ’t Pakhuis verandert in visrestaurant Marineau. Enkele meters verder opent in februari de gelijknamige viswinkel.

Vleesrestaurant Maven is intussen een vaste waarde in 't Stad, en met Marineau biedt dezelfde groep nu een tegenhanger waar vis centraal staat. In het drie verdiepen tellende pakhuis valt van alles te beleven. Er is de crustacé-bar waar je bediend wordt van verse oesters en schaaldieren, er is de chef's table met subliem uitzicht op de keuken, een microbrouwerij...

De volledige bovenverdieping werd bovendien ingericht voor private events of om na te genieten van het diner. Alles baadt er in een vintage sfeer die doet denken aan een oude liquor store of visserswinkel. Een potje pool of darts spelen bij een laatste digestief of eerste aperitief... De avond kan er alle kanten uit.

NorthSeaChef Sean Uytterhaegen

Met Sean Uytterhaegen (voorheen chef bij sterrenrestaurant Carcasse) maakt Marineau meteen een statement. Sean maakt namelijk deel uit van het NorthSeaChefs collectief dat zich ertoe verbindt enkel vis te gebruiken 'van bij ons'. "Je zal dus geen zalm of scampi op het menu zien," verklapt de chef. "Onze missie is om vooral de minder bekende vis uit de Noordzee in de kijker te zetten, wat men de 'bijvangst' noemt." Het keukenteam wordt aangevuld met Nicola Van Heemsbergen.

De kaart van Marineau

Vis, vis, vis, maar ook wat vlees voor de liefhebbers. Dankzij slimme samenwerkingen kan het restaurant werken met een korte keten die de meest verse vis, schaal- en schelpdieren oplevert, net als bijvoorbeeld oesters uit een eigen kweekgebied.

Er zijn klassiekers, denk zeetong Meunière of gegrilde kreeft, maar ook een 'clambake' voor de hele tafel met verschillende hete kookpotten vol lekkers uit de zee. Wie zich avontuurlijk voelt kiest voor het zesgangen belevingsmenu, waar gedurfde smaken samenkomen - allemaal volgens het marktaanbod.

Adres: Marineau Seafood restaurant, Vlaamsekaai 76, 2000 Antwerpen / Marineau seafood shop, Museumstraat 1, 2000 Antwerpen

Meer info via marineau.be