Wintervakantie in Madeira: 10 hotspots voor op je to do-list

Geüpdatet op 18 oktober 2022 door Noemi Dell'aira en Virginie Dupont
Wintervakantie in Madeira: 10 hotspots voor op je to do-list

In december vloog het ELLE-team enkele dagen naar het eiland Madeira in Portugal. De grote troef van Madeira? Het is er altijd lente. De temperatuur blijft het hele jaar door vrij stabiel: tussen 15 en 20°C. Eten, exotische landschappen en bijzondere activiteiten… Hier vind je tien absolute musts voor Madeira in de winter!

1. De Tropische Tuin - Monte Palace Madeira

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Visit Madeira (@visitmadeira)

We starten ons verblijf op Madeira met een bezoekje aan de prachtige tropische tuin Monte Palace Madeira. We komen er met een kabellift vanuit de hoofdstad Funchal en ontdekken er een rijke verzameling exotische planten uit de hele wereld. We maken een culturele wandeling door de tuin en bezoeken verschillende tentoonstellingen. Aan de noordelijke ingang vergast het Monte Palace Museum ons op een indrukwekkende verzameling mineralen, edelstenen en hedendaagse beeldhouwwerken uit Zimbabwe. Buiten volgen we het wandelpad langs wilde zwanen en majestueuze pauwen en vergapen we ons aan de faiencetegels ("azulejos" in het Portugees), een van de belangrijkste en rijkste collecties van Portugal. Deze prachtige tuin van 70.000 vierkante meter vormt de ideale plek om te wandelen, een frisse neus te halen en veel boeiende dingen te leren!

  • Monte Palace Madeira - Caminho do Monte 174, 9050-288 Funchal
  • Bezoek aan de tuin: van 9.30 u. tot 18.00 u.
  • Bezoek aan het museum: van 10.00 u. tot 16.30 u.
  • Elke dag open, behalve op 25 december

2. Afdaling in een rieten slee

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Visit Madeira (@visitmadeira)

Na ons bezoek aan de Monte Palace tropische tuin nemen we niet opnieuw de kabellift. Er is immers een veel leukere en coolere manier om naar het centrum van Funchal terug te keren: de afdaling in een slee van hout en riet. Dit vervoermiddel bestaat al sinds 1850 en werd aanvankelijk alleen door de plaatselijke bevolking gebruikt. Intussen is het uitgegroeid tot een heuse toeristische attractie die we niet willen missen. En weet je wat het extra speciaal maakt? De slee heeft geen remmen. Maar geen paniek, met de rubberen zolen van hun laarzen, remmen de "carreiros" (de mannen die de slee begeleiden) tijdig af. Door het jarenlange glijden van de sledes is de weg gaan glanzen. We genieten van het uitzicht op de zee en, met een beetje geluk, van de prachtige zonsondergang.

  • Prijs: 15 euro per persoon
  • Open van 9.00 u. tot 18.00 u.

3. Poncha time

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Visit Madeira (@visitmadeira)

De aanrader voor een aperitiefje op Madeira? De poncha! De naam alleen al klinkt vrolijk en zingend, het drankje staat dan ook voor gezelligheid en fun. Poncha wordt gemaakt met rum, het plaatselijke suikerriet dat vroeger bekend stond als het witte goud van Madeira, vers fruit en honing. Je vindt het overal op het eiland, maar wij geven de voorkeur aan authentieke en minder toeristische plekjes. We heffen het glas in de kleine bar A Venda Do Andre, te midden van de lokale bevolking. Chin-chin en good vibes à volonté!

  • A Venda do Andre - Estr. João Gonçalves Zarco, Quinta Grande / Elke dag open van 9.00 u. tot 24.00 u.

4. Pico do Arieiro bij zonsopgang

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Visit Madeira (@visitmadeira)

Als er één ding is dat je op Madeira zeker moet doen (ook als je geen ochtendmens bent), dan is het de zonsopgang meemaken op Pico do Arieiro, een van de hoogste toppen van de archipel. We trekken er om 7 uur 's ochtends naartoe met een jeep van het bedrijf MontainExpedition. Eenmaal aangekomen, genieten we met het hoofd in de wolken van een grandioos spektakel. Het mag in Madeira dan het hele jaar door mooi weer zijn, wie naar de bergen reist, moet zeker warme kleren aantrekken. Vooral in de ochtenduren kan de temperatuur er dalen tot 0-1°C. Maar de kou belet ons niet om het uitzicht met volle teugen in ons op te nemen. Het is gewoon magisch!

  • Mountain Expedition - Travessa Papagaio Verde nº 4, 9000-656 São Martinho, Funchal

5. Mercado dos lavradores in Funchal

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Visit Madeira (@visitmadeira)

Vlak bij het Castanheiro Boutique Hotel, waar we tijdens onze ontdekkingstocht door Madeira verblijven (perfect gelegen in het centrum van Funchal), vinden we de Mercado dos Lavradores. Deze leuke, typische markt biedt een gevarieerd aanbod van lokale producten: vers fruit, vis, exotische planten, kruiden en specerijen, Madeiriaanse zoetigheden... De ideale gelegenheid om souvenirs en kleine geschenkjes voor het thuisfront op te duikelen!

  • Largo dos Lavradores, 9060 - 158 Funchal
  • Open van maandag tot vrijdag van 7.00 u. tot 18.00 u. en op zaterdag van 8.00 u. tot 14.00 u.

6. Walvissen en dolfijnen spotten

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Visit Madeira (@visitmadeira)

De eilandengroep Madeira ligt in de Atlantische Oceaan. Het hele jaar door kun je er walvisachtigen in hun natuurlijke omgeving observeren. Rond de eilanden leven zo’n 28 verschillende soorten. De firma Lobosonda voert ons stuiterend op de golven naar het midden van de oceaan. Hou je ogen tijdens deze ontdekkingstocht niet alleen op het water gericht, maar geniet ook van het adembenemende landschap en het ongeëvenaarde uitzicht op de kliffen.

Zin om te zonnekloppen? Bijna overal vind je hier zwarte vulkanische zandstranden: slechts twee stranden hebben uit Marokko geïmporteerd goudkleurig zand. Verder zijn de natuurlijke zwembaden van Porto Moniz een echte must-see: ze zijn gevormd door vulkanisch gesteente. Op Porto Santo, een van de eilanden van de archipel met de mooiste plekken om te duiken en te snorkelen, zwem je in helder water bij een stralend wit zandstrand.

  • Lobosonda - Avenida Dom Manuel I 9370-135 Estreito da Calheta
  • Natuurlijke zwembaden van Porto Moniz - R. do Forte de São João Baptista 7A, 9270-095 Porto Moniz

7. Diner in het Design Centre Nini Andrade Silva

Het Design Centre Nini Andrade Silva is een unieke plek waar kunst en gastronomie samenvloeien. Het is ingericht in het Fortaleza da Nossa Senhora da Conceição. Hier woonde ooit Gonçalves Zarco, een Portugese zeevaarder en kolonisator van de archipel Madeira. Vanuit het Design Centre kijken we uit over de overweldigende vallei van Funchal. In deze tijd van het jaar (december tot begin januari) geven talloze lichtjes het eiland een feëerieke uitstraling. Binnen bewonderen we een permanente tentoonstelling uit de privécollectie van de prestigieuze internationale ontwerpster Nini Andrade Silva. Verder is er een winkel, een loungebar en een restaurant. We zijn weg van de authentieke en verfijnde keuken in een superchique maar gezellige sfeer. We kiezen voor de risotto met kruiden en cheesecake. Hemels!

  • Design Centre Nini Andrade Silva - Estrada da Pontinha, Forte de Nossa Senhora da Conceição 9000-726 Funchal

8. De zoete geneugten van Funchal

Zin om in het centrum van Funchal van zoete lekkernijen te smullen? Dan moet je absoluut deze plek bezoeken: de Fabrica Santo Antonio, de oudste koekjesfabriek van het eiland. Niemand kan weerstaan aan de zandkoekjes met suikerrietmelasse of de ambachtelijke snoepjes met typische Madeiriaanse smaken zoals venkel (Funchal betekent trouwens venkel), eucalyptus, passievrucht, gember, banaan, mango of tangerijn. Die laatste is een soort mandarijn die zeer populair is tijdens de feestdagen. En over Kerstmis gesproken, we vinden er ook de "bolo de mel", DE specialiteit die op geen enkele feesttafel van Madeira mag ontbreken. Het is een soort cake met specerijen, gedroogde vruchten en suikerrietmelasse. Hij wordt traditioneel met de hand gesneden en kan probleemloos worden bewaard tot de feestdagen van het jaar erna. Zijn smaak heeft wat weg van peperkoek. We kopen van alles wat, inclusief kruidenthee en Madeiriaanse vruchtenjam, zodat onze familie en vrienden thuis straks ook kunnen meegenieten.

Hou je van chocolade? Uau Cacau is de beroemdste chocolaterie van het eiland. De pralines worden ingevoerd uit België en daarna gevuld met bereidingen op basis van fruit, rum, gin of Madeira-wijn. Tony Fernandes, die het concept ontwikkelde, heeft in Portugal zelfs een prijs gewonnen voor zijn chocolaatje met passievrucht. Een must-try!

  • La Fabrica Santo Antonio - Travessa Forno 27 29, Funchal
  • Uau Cacau - Rua da Queimada de Baixo, 11 9000 Funchal / Mercado dos Lavradores, Loja 19 9000 Funchal

9. Sunset & cocktails in Paul do Mar

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Maktub (@maktub_pauldomar)

‘s Winters luieren in de zon onder een bananenboom, we krijgen er maar niet genoeg van! Paul do Mar ligt aan de zuidkust en is bekend om zijn surfspots. We genieten er van het mooie weer en vooral van het leven en nippen op het terras van de bar Maktub aan een lekkere cocktail. Met Caribisch geïnspireerde muziek op de achtergrond dromen we weg bij een prachtige zonsondergang. Daarna doen we ons tegoed aan de verse en authentieke keuken die de eigenaar van de bar heeft bereid. Vis, zoete aardappelen, gegrilde groenten, guacamole... Heerlijk en gezellig!

  • Maktub Pub - Avenida dos pescadores paulenses nº 160, 9370-545 Paúl do Mar

10. Genieten van Madeira’s mooiste panorama’s

Vanop de berg- en heuveltoppen van Madeira kijk je uit over de meest gevarieerde landschappen. Soms waan je je in Azië, Indonesië (met de vele terrasbouw), Zuid-Amerika of West-Indië. We beginnen bij Cabo Girão, op 580 meter boven de zeespiegel. Met zijn geweldige uitzicht op de zee en het doorzichtige glazen platform is dit een van de beroemdste plaatsen van het eiland. We klimmen verder naar het belvedère Eira do Serrado (1095 meter). Van daaruit hebben we een machtig uitzicht over de vallei van Curral das Freiras en het eeuwenoude gelijknamige dorp. Maar een echt onvergetelijk panorama zien we vanaf de Levada da Serra do Faial. Tijdens de tocht Balcões - Ribeiro Frio keken we met open mond naar de vallei van Faial en de hoogste toppen van het eiland.

  • Cabo Girão - Estrada do Cabo Girão, 9300-351 Câmara de Lobos
  • Eira do Serrado - Curral Das Freiras, 9000-421 Funchal
  • Levada dos Balcões - Ribeiro Frio, 9000-000 Santana

Praktische informatie voor wie naar Madeira wil reizen

Rechtstreekse vlucht: luchtvaartmaatschappij Transavia, vluchten vanuit Parijs Orly, Lyon en Nantes. Vanaf € 73 (incl. taksen) enkele reis.

Met tussenstop: Lufthansa of TAP Air Portugal, vluchten vanuit Brussel Zaventem.

LEES OOK 

De 10 zonnigste winter getaways in Europa

Lapland, ver van het massatoerisme: winterreis naar het land van de kerstman

Groen reizen: zo ga je ecologisch maar toch luxueus op vakantie