Bijzonder beroep: lintenmaker voor luxeparfums

Geüpdatet op 22 april 2022 door ELLE België
Bijzonder beroep: lintenmaker voor luxeparfums

Het lijkt een simpel lintje, maar de strik rond de hals van de Miss Dior-fles is het resultaat van maanden onderzoek en schitterend vakmanschap.

De ‘dolk’ of ‘zwaluwstaart’, zo wordt het iconische lintje rond de hals van de Miss Diorflacon ook wel genoemd. De nieuwste versie komt uit de ateliers van Faure, een van de grootste Franse lintenmakers die al tientallen jaren werkt voor haute couture-huizen. Het jacquardlint, waar maanden aan gewerkt is op traditionele houten weefgetouwen, bestaat uit ongeveer 396 draden en elke centimeter telt zo’n 12 000 kruisingen. Julien Faure vertelt het verhaal van de kleurrijke knoop rond de hals van de nieuwe Miss Dior Eau de Parfum.

Heb je al eerder samengewerkt met een parfumhuis?

“Nee, nog nooit. Wel met andere grote Franse luxehuizen, voornamelijk uit de haute couture en horlogerie. Een strik voor een parfumfles ontwerpen was een primeur voor ons.”

Hoe verliep die samenwerking?

“We hebben maandenlang verschillende pistes verkend, talloze bloemmotieven ontworpen en verschillende effecten uitgeprobeerd. Uiteindelijk kozen we voor dit jacquardlint dat volledig bedekt is met bloemen.”

Welk effect wilden jullie bereiken?

“Wij wilden een lichtgekleurd lint met bijna abstracte, pointillistische bloemen. Het resultaat is heel eigentijds: alsof er fijne blauwe, roze en gele bloemetjes willekeurig over het hele lint zijn uitgestrooid.”

Was dat technisch uitdagend?

“Voor dit parfumlint lagen de eisen qua creativiteit en kwaliteit even hoog als bij een lint voor een haute couture-jurk. Na lang onderzoek kozen we voor een ragfijne veelkleurige draad, zodat het lint zacht blijft aanvoelen. Daarvoor moet je eerst doorzichtige spoelen bedrukken, die daarna tot veelkleurige draden worden versneden.”

Op wat voor soort weefgetouw is dit lint gemaakt?

“We werken nog steeds met oude houten weefgetouwen uit de 19de eeuw, met een unieke schietspoel-weeftechniek. Als we experimenteren met bijzondere linten gebruiken we deze toestellen, die wij hebben bewaard en gerestaureerd.”

Kunnen we zeggen dat elke strik die een Miss Dior-fles siert uniek is?

“Ja, absoluut, want de bloemen zijn willekeurig geborduurd. Zo is er van elke strik dus maar één exemplaar, zoals dat bij couture hoort. Het was een echte uitdaging en we zijn blij dat we die zijn aangegaan.”

Het nieuwe Miss Dior-parfum

We tekenen Grasse, april 2020. Niet ver van Les Fontaines Parfumées, het parfumlabo van Dior, is huisparfumeur François Demachy op bezoek bij Carole Biancalana, producent van de Centifolia-rozen. Daar ontdekt hij een roos die hij niet kent. ‘Sweet Love’ wordt het uitgangspunt van de nieuwe Miss Dior Eau de Parfum. De Centifolia-roos wordt gecombineerd met lelietje-vandalen, de lievelingsbloem van Christian Dior. Kleurrijke pioenrozen en poederige iris maken deze nieuwe geur compleet.

Miss dior
Miss Dior Eau de Parfum, 50 ml, €93,50

Shop hier

De bijbehorende couturejurk

Voor de campagne van het parfum, met de stralende Natalie Portman als boegbeeld, ontwierp Maria Grazia Chiuri een vrouwelijke, moderne zijden jurk waarop talloze kleurige ‘Millefiori’ bloemen lijken te bloeien. De bloemen zijn een staaltje uniek vakmanschap: ze zijn stuk voor stuk met de hand beschilderd, bedrukt en geborduurd met een mix van katoenen en veelkleurige zijden draden. In het couture-atelier van Dior werd maar liefst 500 uur gewerkt aan deze unieke jurk.