Wat zijn de voordelen van rijstwater voor je haar?

Gepubliceerd op 30 juli 2021 door Malvine Sevrin en Virginie Dupont
Wat zijn de voordelen van rijstwater voor je haar? © Shutterstock

Giet het kookwater van je rijst niet zomaar weg! Rijstwater is rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten en is daarom geweldig voor je haar. Wij leggen uit waarom deze natuurlijke doe-het-zelfbehandeling, die je vast en zeker al in je kast hebt staan, je haarroutine ingrijpend zal veranderen.

Wat is rijstwater?

Rijstwater wordt al duizenden jaren gebruikt door vrouwen met een prachtige haardos in bepaalde Aziatische landen, zoals China en Japan. Het is een formidabel schoonheidsritueel voor sterker en glanzender haar.

Rijstkorrels bevatten een hoog zetmeelgehalte (tussen 70 en 80%) en zitten boordevol voedingsstoffen die inwerken op de schoonheid van je haar en huid, zoals vitamine B en E, mineralen, aminozuren en antioxidanten. Wanneer rijstkorrels in water worden geweekt, gaan ze gisten en wordt het water overladen met deze waardevolle voedingsstoffen.

Er zijn vele redenen waarom rijstwater wordt aangeprezen. Het zetmeel dat het bevat, maakt je haar dikker, minder pluizig en makkelijker te ontwarren. Het doet je haar glanzen en houdt het bovendien in toom. Bij langdurig gebruik zou rijstwater ook een gunstige invloed hebben op je haargroei.

Rijstwater is geschikt voor alle haartypes, zelfs voor gekleurd haar. De resultaten worden zichtbaar wanneer je het regelmatig gebruikt. Het wordt aangeraden om het één tot twee keer per week op je haar aan te brengen, afhankelijk van de haartextuur.

Hoe bereid je rijstwater?

Deze DIY-haarbehandeling kost je bijna niets en je hebt er maar twee dingen voor nodig: water en biologische rijst (witte, bruine, jasmijnrijst, ... maakt niet uit)! Rijstwater verkrijg je op twee manieren: door rijst te koken of enkele uren in water te laten weken.

rijstwater haar wassen
Rijstwater is rijk aan vitaminen en mineralen. © Shutterstock

Optie 1: koken

  • Gebruik een half kopje rijst voor 2 kopjes water.
  • Spoel en zeef de rijst eerst om eventuele onzuiverheden te verwijderen.
  • Kook de rijst met twee kopjes water. Laat afkoelen en vang vervolgens het kookvocht op.
  • Breng het onder de douche op je haar aan. Je kan het ongebruikte rijstwater tot een week in de koelkast bewaren.

Optie 2: weken

  • Gebruik een half kopje rijst voor 2 kopjes water.
  • Spoel en zeef de rijst eerst om eventuele onzuiverheden te verwijderen.
  • Zodra de rijst gezeefd is, doe je het in een kom samen met het water. Roer tot het water troebel wordt.
  • Zeef de rijst nogmaals, maar vang het water deze keer op. Giet het rijstwater in een pot en dek het af.
  • Laat het rijstwater 12 tot 24 uur bij kamertemperatuur rusten. Laat het niet langer dan 24 uur gisten.
  • Breng het onder de douche op je haar aan. Je kan het ongebruikte rijstwater tot een week in de koelkast bewaren.

(PS: geen verspilling natuurlijk, je kan de rijstkorrels gewoon koken en opeten.)

Hoe gebruik je rijstwater voor je haar?

Wanneer? Je kan het iedere keer gebruiken wanneer je je haar wast (maximum 2 keer per week), of af en toe als maandelijkse behandeling bijvoorbeeld. Gebruik in het water om te beginnen een keer op twee en let op de uitwerking ervan op je haar.

Zorg er wel voor dat je je haar niet overlaadt met eiwitten, want dat heeft een averechts effect op de schoonheid van je haar en zal het uiteindelijk uitdrogen. Om dit te voorkomen, moet je het rijstwater aan het einde van je behandeling uitspoelen en je haar goed hydrateren. Als je last hebt van een droge hoofdhuid, breng het rijstwater dan niet aan op je haarwortels en meng het met je conditioner voor extra hydratatie.

Hoe? Maak het je gemakkelijk en giet het rijstwater in een flacon of klein flesje. Schud goed voor je het gebruikt. Giet het rijstwater over je haar na je gebruikelijke shampoo en conditioner. Laat het 15 tot 20 minuten inwerken en masseer het in de haarwortels voordat je het uitspoelt.

LEES OOK

De wolf cut is hét trending kapsel van zomer 2021

Hair rituel by sisley: een exclusieve haarpop-up in Knokke