Alizée Alexandre van Natural Nut’ly: “ik wil notenpasta’s toegankelijker maken”

Gepubliceerd op 4 mei 2021 door Anna Venet en Virginie Dupont
Alizée Alexandre van Natural Nut’ly: “ik wil notenpasta’s toegankelijker maken”Unsplash

Natural Nut'ly, dat zijn 'nut butters' (of, beter gezegd, smeerpasta's op basis van oliehoudende zaden). Ze smelten op je tong met deze drie toverwoorden: vegan, 100% natuurlijk en bovenal: overheerlijk. Wij spraken met Alizée Alexandre, oprichtster van dit piepjonge label.

Wat deed je voor je met Natural Nut’ly begon?

"Ik heb eerst zes maanden stage gelopen bij Nestlé. Daarna vertrok ik naar Londen, waar ik een jaar bij een kantoor voor digitale marketing heb gewerkt. Maar het leven daar lag me niet echt en dus ben ik naar Brussel teruggekeerd. Ik ging er aan de slag bij L’Oréal, als product manager voor Vichy. In juni 2019 heb ik ontslag genomen en ben ik beginnen nadenken over een eigen project. Ik heb altijd zelf iets willen opzetten. Ik heb mezelf een zomer lang de tijd gegeven en in september 2019 ben ik echt aan het werk gegaan. Negen maanden later, in mei 2020, bracht ik Natural Nutl’y op de markt, een merk van "nut butters" (notenpasta's)."

Waarom wilde je notenpasta’s maken?

"Om te beginnen, eet ik er zelf heel veel. Ik heb notenpasta's in Londen leren appreciëren, die zijn daar erg populair. In België zijn ze echter moeilijk te vinden. Biowinkels hebben vaak wel enkele merken, maar in supermarkten zijn ze schaars. Ik meende dat hier echt behoefte aan was en dus heb ik maar beslist om zelf  'nut butters' te gaan produceren. Ik wilde notenpasta's toegankelijker maken. Het is immers een eenvoudig, gezond en makkelijk product."

Olivia Charles
Olivia Charles

Welke producten verkoop je exact?

"We hebben drie verschillende smaken. De eerste is klassieke amandel, de pasta bestaat voor 100% uit amandelen. De tweede, kokosnoot en amandel, bestaat voor 70% uit amandelen en voor 30% uit kokosnoot. En de laatste, crunchy hazelnoot amandel, bestaat voor 55% uit hazelnoten en voor 45% uit amandelen. Aan elk van die pasta's is een snuifje zout toegevoegd. Dat laat de smaken beter tot hun recht komen en het dient als natuurlijk bewaarmiddel."

Hoe worden je notenpasta’s gemaakt?

"Bij het maken van notenpasta gebruik ik een oud procedé. De gegrilde amandelen worden met een slijpsteen fijngemalen. Op die manier behouden de noten hun voedingswaarden. Ik wilde producten die 100% natuurlijk en vegan waren. Bij het woord 'notenpasta' denken veel mensen aan Amerikaanse ‘peanut butter’, barstensvol suiker en olie. Maar vandaag is die trend gekeerd en smeerpasta's worden bereidingen met interessante voedingswaarden. Ze smaken trouwens ook superlekker zonder toegevoegde suiker. Ik werk met amandelen uit Californië. Die zijn van topkwaliteit en hebben een uitzonderlijke smaak."

Natural Nutl’y
Natural Nutl’y

Hoe kun je notenpasta verwerken in gerechten?

"Het is een erg veelzijdig product, maar toch weten veel mensen niet wat ze ermee kunnen doen. Met de recepten op mijn site leer je hoe je ze makkelijk in je gerechten kunt verwerken. 'Nut butters' passen zowel bij zoete als bij hartige gerechten. Er zijn wel duizend manieren om ze te gebruiken. Zelf eet ik ze bijvoorbeeld graag op toast met wat confituur en banaan erbij. Of in yoghurt met granola of in porridge. Het is echt een onmetelijk rijk ingrediënt."

Wil je via Natural Nut’ly een boodschap overbrengen? 

"Ja, je kunt goed en gezond eten terwijl het ook lekker is. Mijn notenpasta's zijn goed voor de gezondheid en tegelijk zijn het heerlijke en natuurlijke producten met verschillende weldadige effecten."

Natural Nut'ly
Natural Nut'ly

Welke plannen heb je nog voor Natural Nut’ly?

"Binnenkort wordt het gamma uitgebreid met 'pindakaas'. Tweemaal per jaar zou ik ook graag limited editions met originele smaken maken. En op dit ogenblik ben ik aan het nadenken over een recept met chocolade. Ik probeer altijd een natuurlijke en open mind te houden voor toekomstige smaken. Je kunt de notenpasta's al in de supermarkt kopen en ook in een aantal sportwinkels. Maar ik hoop dat ze in juni of juli 2021 nog in veel meer verkooppunten te vinden zullen zijn."

LEES OOK:

Recept: reishi dukkah smeerpasta

Recept: magic white koalabroodjes met huisgemaakte amandelpasta

Amandel kokoswafel met banaan en kokosyoghurt