Interview: Steffi Vertriest over gezonde gewoontes

Geüpdatet op 21 april 2022 door ELLE Partner Foto’s: Jon Verhoeft
Interview: Steffi Vertriest over gezonde gewoontesSteffi Vertriest

Voor velen onder ons staat een gezonde levensstijl bovenaan ons lijstje met goede voornemens voor 2021. Voedingsexperte Steffi Vertriest vertelt over gezonde keuzes, rituelen en gewoontes. “Een gezonde levensstijl betekent gezonde gewoontes creëren en implementeren zonder het gevoel te krijgen dat je iets moet opgeven.”

Een gezonde levensstijl: wat betekent dat voor jou?

“Goede keuzes maken. Stilstaan bij wat echt goed is voor jezelf en proberen het beste eruit te halen. Dat kan op alle vlakken: niet alleen gezond eten en regelmatig sporten maar ook alles daarrond. Het gaat om wat je doet in je vrije tijd, met wie je je omringt, wat je leest, waar je naar kijkt,... Uiteindelijk draait alles om zelfliefde.”

Wat is jouw ochtendritueel?

“Ik start de dag steevast met een kopje thee, dat werkt voor mij heel ontspannend. Vervolgens ga ik in de zetel zitten, lees ik een stukje of mediteer ik. Daarna doe ik zo’n 25 minuten aan yoga. ’s Ochtends even de tijd nemen voor jezelf maakt veel verschil: zo kan je met een frisse kop aan de dag beginnen. Een ochtendritueel zorgt voor structuur en dat is heel belangrijk.”

Hoe blijf jij fit?

“Naast yoga ga ik graag wandelen in de gezonde buitenlucht. Dat is des te leuker met een wandelbuddy erbij want dan heb je niet het idee dat je aan het sporten bent. Verder ga ik af en toe badmintonnen met een vriend. Met vrienden afspreken en daarbij iets sportiefs doen is het beste van twee werelden. Nu we toch niet samen op café kunnen, kunnen we maar beter samen sporten!”

Steeds meer mensen schakelen over naar plantaardige voeding. Wat is jouw visie daarop?

“Minder vlees is niet alleen goed voor je gezondheid maar ook ecologisch en ethisch. Velen die de switch maken naar plantaardige voeding grijpen automatisch naar lookalike producten zoals bijvoorbeeld veggieburgers. Maak je de switch naar plantaardig eten? Let er dan op dat je nog steeds voldoende de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Wanneer je bijvoorbeeld te weinig proteïnen opneemt, ga je hunkeren naar koolhydraten. Dat wil je vermijden.”

Steffi Vertriest
Steffi Vertriest

Hoe begin je aan de switch naar een gezondere levensstijl?

“Gezonde gewoontes implementeer je stap voor stap. Zo kan je bijvoorbeeld beginnen met gezondere recepten uit te testen en er vervolgens een gewoonte van maken om gezond te koken. In het begin moet je over voldoende motivatie beschikken en mag je niet opgeven. Eenmaal het gezonde patroon een gewoonte is geworden, hoef je er niet meer over na te denken en vraagt het ook geen inspanning meer. Dan kan het genieten beginnen.”

Hoe zorg je voor een gezonde work-life balance?

“Als zelfstandige is dit één van mijn grootste uitdagingen. Ik heb een ellenlange to-dolijst, die nooit helemaal afgewerkt is. Dan is het belangrijk om niet te hard te zijn voor jezelf. Als je aan jezelf werkt en tijd maakt voor ontspanning, creativiteit, sport en waardevolle sociale contacten, word je daar ook een betere werkpersoon van. Je mag dat zeker niet zien als tijdsverlies maar wel als een essentieel onderdeel van zelfontplooiing zodat je het beste uit jezelf kan halen, zowel op professioneel als persoonlijk vlak.”

Wat is jouw gouden tip?

“Leer jezelf kennen, leer wat voor jou werkt. Een gezonde levensstijl betekent gezonde gewoontes creëren en implementeren zonder het gevoel te krijgen dat je iets moet opgeven. Alles begint met voldoende beweging en een gezond voedingspatroon op basis van groenten en fruit. Die gezonde basis kan je dan verder aanvullen. Herbalife Nutrition biedt hiervoor ondersteuning, zowel in de vorm van experts, die je helpen je voedings- en bewegingspatroon te optimaliseren, als in de vorm van recepten om mee aan de slag te gaan.”

Herbalife Nutrition

Herbalife Nutrition heeft een uitgebreid aanbod aan maaltijdshakes, sportvoeding, supplementen, repen en dranken. De producten zijn exclusief verkrijgbaar via een Herbalife Nutrition coach, die voor jou een persoonlijk voedingsplan opstelt en je helpt jouw lichamelijke doelen te bereiken. De Formula 1-lijn bestaat uit maaltijdvervangers, die niet alleen kwalitatieve proteïnen maar ook essentiële macro-en microvoedingsstoffen bevatten. De maaltijdvervangers zijn verantwoord en gemakkelijk te bereiden, vegan en glutenvrij. De Formula 1-lijn bevat bovendien talloze smaken, voor elk moment van de dag. Heb je 's ochtends niet veel tijd? Kickstart de dag met een maaltijdvervanger als voedzaam, compleet en gemakkelijk ontbijt.
Tip: de nieuwe F1 Hartige maaltijd met paddenstoel- en kruidensmaak eet je warm, net als een soep, en is ideaal als lunch voor koude winterdagen.
Sport je, net zoals Steffi, graag met een buddy? Dan kan je je hart ophalen bij de Herbalife Nutrition community. Deel je parcours met gelijkgezinden en leer op jouw beurt uit hun ervaringen. Samen sterk!

Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met Herbalife Nutrition.

 

Lees ook: 

Geschenktips voor interieurliefhebbers

Tommy Hilfiger viert eindejaar met nieuwe tradities en een oogverblindende Holiday-collectie

Openhartig dubbelgesprek met Elien Jansen en Lisa Hanze over vriendschap en verbondenheid