Ik heb het gehad met rugpijn!

Geüpdatet op 4 januari 2021 door Nathalie Evrard en ELLE België
Ik heb het gehad met rugpijn!Unsplash, Larisa Birta

Bijna 70% van de Belgen zal minstens één keer in zijn leven last hebben van rugpijn. Soms kunnen alternatieve geneeswijzen ons helpen, zelfs complementair met medicinale behandelingen.

Preventie: de juiste gewoontes

De meeste lage rugpijn is het cumulatieve resultaat van verschillende oorzaken die zich in de loop van de tijd opstapelen: roken, een zittende levensstijl, overgewicht, familiegeschiedenis, langdurige stress, ongeschikte sporten en houdingen, het dragen van zware lasten, enz. Gelukkig verdwijnt de rugpijn in 90% van de gevallen al na enkele weken, maar dat wil niet zeggen dat het niet kan terugkomen. Het aanpakken van een zittende levensstijl, het onder controle houden van het gewicht, het managen van stress en de kennis van juiste lichaamshoudingen kunnen de rug op een spectaculaire manier sparen", vertelt Dr. Payam Hakimi, medisch directeur van Body of Harmony in Californië.

Beweeg vooral!

Er heeft een echte revolutie plaatsgevonden in de manier waarop we rugpijn benaderen. Vandaag moet bedrust koste wat het kost vermeden worden! Je moet de vicieuze cirkel breken (hoe meer pijn ik heb, hoe minder ik beweeg!). Want dat leidt tot chronische pijn, fysieke deconditionering en depressie.

“Onze rug is gemaakt om te bewegen, hij moet deze functie behouden. Het begint allemaal met een intelligente en harmonieuze aansporing van alle spieren en het opnieuw aanleren van dagelijkse gewoontes, waarbij onnodige draaibewegingen worden vermeden. Het doel is om rug- en buikspieren te ontwikkelen ”, benadrukt de specialist.

De juiste gewoontes

Wanneer je dus iets oppakt, mag je geen ronde rug maken, maar buig je je knieën en pak je het voorwerp, als het zwaar is, met beide handen vast. Wanneer je met de auto rijdt, het openbaar vervoer neemt of aan je bureau zit, let er dan op dat je goed achterin je stoel zit, je rug recht houdt en je voeten plat op de grond zet.

Wandelen heeft een gunstig effect op de rug omdat het zo helpt een dempend vermogen te ontwikkelen. Bewegen, de trap nemen en 30 minuten per dag wandelen zijn kleine, alledaagse dingen die rugpijn kunnen voorkomen. Het is ook essentieel om minstens twee keer per week te sporten. Zwemmen is de meest geschikte sport omdat het helpt om rugspieren te ontwikkelen. Raketsporten worden dan weer best vermeden. “Tennis, badminton of squash zijn asymmetrische sporten die torsies in de rug veroorzaken en waarvoor je ook moet springen en die daardoor een impact kunnen veroorzaken die tot rugtrauma’s kunnen leiden. Golf heeft als belangrijkste voordeel dat je vaak lang moet wandelen, wat positief is voor je rug. Aan de andere kant blijven de bewegingen, vooral de swing, abrupt, wat traumatisch is voor de rug en kan leiden tot rugtorsies”, onderstreept onze expert.

Homeopathie en osteopathie: een winnend duo

Ons eerste instinct is vaak om de pijn te verlichten met ontstekingsremmende medicijnen en pijnstillers. Maar dr. Hakimi herinnert ons eraan dat ze slechts beperkt hulp bieden. "Elke pijn heeft invloed op het hele lichaam, daarom grijpt de osteopaat soms op een afstand van de pijnlijke plek in. De osteopaat probeert met zijn handen, door fijne en precieze aanrakingen, de fysieke oorsprong van de aandoening (bot- en spierschade) te identificeren en de goede werking van het lichaam te herstellen", legt Dr. Hakimi uit. “Afhankelijk van de aandoening gebruikt hij verschillende technieken: mobiliseren, rekken, manipuleren”, vervolgt de dokter.
Net als bij osteopathie behandelt homeopathie niet enkel de rugpijn, maar richt ze zich op het behandelen van een patiënt met rugpijn via een gepersonaliseerde behandeling. “Om een aangepaste en gerichte behandeling te kunnen aanbieden interesseren we ons in de modaliteiten van het begin van de pijn en in de emotionele, fysieke en omgevingscontext van de patiënt, om zo een aangepaste en gerichte behandeling te kunnen aanbieden.”

Homeopathie en rugpijn, hoe werkt het?

Als je je lage rugpijn wil verlichten met homeopathische geneesmiddelen, raden we aan om een specialist te raadplegen, zodat hij of zij je een receptuur kan geven dat is aangepast aan je situatie. In afwachting van het doktersbezoek verlicht Arnica montana in granulen, crèmes of gels lage rugpijn en spiercontracties die het gevolg zijn van een inspanning. Is de pijn hevig, dan kiezen we voor Chamomilla 9CH, drie granulen elke twee uur.

 

Lees ook: 

Ondersteunende zorg die helpt om beter te leven met kanker

Boost je weerstand met homeopathie

Musthave: dit is het perfecte parfum volgens jouw sterrenbeeld