Interview: Kobe Desramaults, de eerste culinaire curator van de stad Oostende

Gepubliceerd op 2 december 2020 door Emilie Mascia Foto’s: Maxime Degée
Interview: Kobe Desramaults, de eerste culinaire curator van de stad Oostende

De sterrenchef zal in 2021 de koers van het culinaire seizoen van de badstad meebepalen. Op het programma? De parels van Oostende ontdekken, banden smeden tussen producenten en restauranthouders en de bestemming in de kijker zetten via gastronomische topevenementen. We ontmoetten hem in zijn restaurant.

Culinaire kuststad

De zeebries in je gezicht, de ruwe zee en het verlaten strand... Wanneer hij maar kan, komt de topchef van restaurant Chambre Séparée in Gent naar Oostende:“Vooral als het weer in de herfst en de winter ruig is. Er hangt een bepaalde sfeer die me aanspreekt”, voegt hij eraan toe. Maar elk seizoen past bij deze kuststad, die volgend jaar zal bruisen van de talloze culinaire evenementen. Om ons meer te vertellen over dit grote project, nodigde de sterrenchef ons uit in zijn restaurant, waar een heerlijke geur hangt. Het restaurant zal medio december zijn deuren sluiten zodat Kobe Desramaults zich volledig aan zijn nieuwe ambities kan wijden. “De stad Oostende vroeg me om de eerste culinaire curator te worden. Het wordt een persoonlijke ervaring waarbij ik de cultuur van eten en drinken in de verf wil zetten. Ik wil de mensen die van oudsher wonen, aan het woord laten.” Om zoveel mogelijk in zich op te kunnen nemen, brengt de chef haast elke vrije minuut in de Koningin der Badsteden door. “Samen met enkele vrienden, waaronder Oostendse chef-kok Willem Hiele, zijn we op zoek gegaan naar plekjes om garnaalkroketten te eten en de diversiteit van deze specialiteit te ontdekken. Ons doel was niet noodzakelijkerwijs om de beste te vinden, maar om te ervaren waarom mensen zo trots zijn op hun recept. Dit is een van de producten die we enkel in België eten. We willen trouwens graag een dag wijden aan de garnaalkroket.” Gebakken zeetong, Oostendse forel...

krevet
'Krevet', het perfecte bier bij garnaalkroketten

Water en vuur

Nog zo’n typisch gerecht van de kuststreek is de zogenaamde 'kerremelksmeus’. Deze zeer romige aardappelpuree wordt gemaakt met karnemelk en geserveerd met een gepocheerd ei en garnalen. Dit is een zeer populair en nostalgisch gerecht waarvan de chef voor ons een eigen versie maakte. Maar met dit culinair curatorschap wil Kobe Desramaults zich vooral inzetten om een band te smeden met de restauranthouders. “Voor mij is het belangrijk om de mensen uit de horeca van de stad te ontmoeten en ze in contact te brengen met producenten, vissers... om een echte synergie te creëren. Dat is wat het karakter en de identiteit van een gastronomie bepaalt."

kobe desramaults
De 'kerremelksmeus' van Kobe Desramaults

Daarnaast wil hij in het Mu.ZEE een echte maaltijd à la James Ensor organiseren (als de omstandigheden het toelaten) en een wedstrijd huisgemaakte Oostendse kroketten opzetten... Tal van evenementen zullen het culturele en gastronomische jaar inluiden. Het event dat dit prachtige avontuur moet afsluiten? Een grootse culinaire beleving in het Fort Napoleon. Vuur is het favoriete element van Kobe Desramaults. De laatste drie jaar roostert, grilt en rookt hij seizoenproducten met behulp van een reusachtige installatie die centraal staat in zijn restaurant Chambre Séparée. Maar het element dat kenmerkend is voor de stad Oostende is uiteraard water. “Rond die twee elementen gaan we in het Fort Napoleon een evenement uitwerken. Het is de bedoeling om de Oostendse chefs in de schijnwerpers te zetten via recepten waarbij zeewater en vuur gecombineerd worden”, vertrouwt hij ons toe. Wait and see!

visitoostende.be

LEES OOK: Drie recepten uit Pastry Crush, het bakboek van Bake Off winnares Jaline