Het einde van een tijdperk: de Kardashians stoppen met hun realityserie

Gepubliceerd op 19 september 2020 door Marie Pauwels en ELLE België
Het einde van een tijdperk: de Kardashians stoppen met hun realityserieInstagram: @kimkardashian

The word is out: het twintigste en laatste seizoen van Keeping Up With the Kardashians zal begin 2021 worden uitgezonden. Dat kondigde de KarJenner clan vorige week aan. Wij blikken terug.

"Na veertien jaar, twintig seizoenen, honderden episodes en meerdere spin-off series, hebben we als familie beslist om een punt te zetten achter dit speciale avontuur. Wij zijn ontzettend dankbaar voor degenen die ons jarenlang gevolgd hebben, tijdens de goede en slechte momenten, de gelukkige momenten, de tranen, de vele relaties en kinderen. Wij zullen deze momenten voor altijd koesteren, net als alle mensen die we onderweg hebben mogen ontmoeten." aldus het gezamenlijk statement van de familie die het officiële einde betekent van Keeping Up With the Kardashians.

Wie had, toen de eerste episode in 2007 werd uitgezonden, ooit kunnen denken dat de Kardashians zouden uitgroeien tot wat ze vandaag zijn: internationaal gekende supersterren met een ijzersterk familiemerk. Hoewel ze het al niet slecht hadden toen de show begon (wijlen Robert Kardashian was een zakenman en een van de advocaten van familievriend O.J. Simpson), wordt de waarde van hun imperium de dag van vandaag geschat op zo'n twee miljard euro.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kim Kardashian West (@kimkardashian) op

Van cosmeticamerken tot kledinglijnen en apps, ze doen het allemaal, en dankzij sociale media moeten ze nauwelijks of niet voor reclame betalen. Zij zijn hun eigen merk en beste reclame en ze waren bij de eerste die er op zo'n grote schaal munt uit konden slaan. Inmiddels heeft elk familielid zo belachelijk veel volgers (188 miljoen voor Kim, en 195 miljoen voor Kylie), dat hun sociale mediaprofielen alleen waarschijnlijk ruim voldoende zijn om genoeg geld binnen te laten stromen. We vinden het dus, vanuit dat opzicht, begrijpelijk dat ze na veertien jaar beslissen om ermee te stoppen. Aan de andere kant zagen we de laatste seizoenen ook een groeiend aantal interne familieruzies en spanningen die steeds meer aanwezig en voelbaar waren tijdens de afleveringen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kim Kardashian West (@kimkardashian) op

Denk maar aan de ruzie tussen Kourtney en Kim over de jaarlijkse kerstfoto in seizoen 15, waarbij Kim Kourtney 'the least interesting to look at' noemde. Waarop Kourtney uitviel “I’m not here to be fucking mistreated by my fucking bitch family, Kim saying I'm the least interesting to look at?! Who even speaks like that?”  “If I had enough money, I wouldn’t do the show! I would be a full-time mom. Honestly, we have a disgusting family. I’m ashamed to be a part of people like that. It’s just gross.” De spanningen bereikten een hoogtepunt in seizoen 18, toen de twee zussen na een woordenwisseling letterlijk met elkaar begonnen te vechten (je kan het fragment hier bekijken). Het onderwerp van de ruzies was meer dan eens het feit dat Kourtney zich niet langer comfortabel voelde bij een leven omringd door camera's (volgens ons, geheel begrijpelijk).

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kendall (@kendalljenner) op

En dan hebben we nog Kylie en Kendall,  die respectievelijk 10 en 12 jaar oud waren toen KUWTK begon en opgroeiden voor de camera. Hoewel ze beide zijn uitgegroeid tot volwassen vrouwen met een succesvolle carrière, zagen we hen de laatste jaren steeds minder verschijnen in de realityserie. Ook zij lijken meer en meer belang te hechten aan het laatste greintje privacy dat er nog te redden valt, eenmaal je een superster status van hun niveau bereikt hebt.

Al bij al, kunnen we de keuze om de handdoek in de ring te gooien begrijpen. Eens je de Forbes lijst van tien jongste billionaires hebt gehaald en in het Witte Huis bent geweest, heb je natuurlijk geen realityserie meer nodig in je leven. Toch is het jammer en houden we er een dubbel gevoel aan over - alweer het einde van een tijdperk - al is dit vast niet het laatste dat we van deze theatrale familie zullen horen.

Lees ook:
Wat zit er in de make-uptas van Kourtney Kardashian
Dit zijn de favoriete Belgen van de Kardashians