Dit zijn de favoriete Belgen van de Kardashians

Geüpdatet op 3 mei 2019 door Isabelle
Dit zijn de favoriete Belgen van de Kardashians

Ze staan bekend om hun slechte smaak, maar stiekem heeft de Kardashian/Jenner/West clan best wel oog voor talent. Althans, dat bewijzen hun veelvuldige samenwerkingen met steengoede kunstenaars, designers en smaakmakers wereldwijd. Dat er in die lijst ook heel wat van onze landgenoten opduiken, is natuurlijk geen verrassing. Dit zijn de Belgen voor wie de Kardashians zich sterk maken:

AXEL VERVOORDT

kardashians_belgische_artiesten_axel_vervoordt_louise_mertens_raf_simons_willy_vanderperre_
(Beeld: Axel Vervoordt)

Het is geen geheim dat Axel Vervoordt een speciaal plaatsje in Kanye Wests hart (en huizen) heeft. De kunsthandelaar, designer en binnenhuisarchitect creëert onder het motto “être heureux en rendant heureux” de mooiste interieurs en mocht eerder al zijn ding doen voor onder andere Robert De Niro, Madonna en Calvin Klein. West weet zich helemaal te vinden in Vervoordts minimalistische esthetiek en zette de man eerder aan het werk in zijn optrekjes in Parijs en Los Angeles. Ook nu dat laatste ingeruild werd voor een miljoenenproject in Hidden Hills, mag onze landgenoot er zijn stempel op drukken. Het nieuwe huis van de Kardashian/Wests is het voormalige stulpje van Lisa Marie Presley en deed al heel wat inkt vloeien. Sinds jaren wordt er lustig aan getimmerd en verbouwd en afgelopen december namen de supersterren er eindelijk hun intrek. Waarom het zolang heeft geduurd? Herstructurering… Kim zou er een hele verdieping aan haar verschillende dressings -eentje voor de schoenen, eentje voor de kleren, eentje voor de juwelen,…- hebben gewijd en ook Kanye ging los met zijn eigen “personal space”. Uiteraard mochten ook drie luxueuze kinderkamers niet ontbreken voor de kroost van het beroemde koppel. Benieuwd welke kribbe Vervoordt voor Chicago West, het nieuwste ukje in de familie, selecteerde!

kardashians_belgische_artiesten_axel_vervoordt_louise_mertens_raf_simons_willy_vanderperre_
(Beeld: Axel Vervoordt)

1/

RAF SIMONS

calvin_klein_kardashians_1

Kim dweept al jaren met de ontwerpen van de Belgische Raf Simons, net als de meeste sterren trouwens, zowel voor Dior als Calvin Klein, maar recent bleek die liefde ook wederzijds te zijn. In een verrassende zet bombardeerde onze landgenoot Kim en haar zussen tot boegbeelden van de nieuwste #mycalvins campagne. Simons, die als creatief directeur van het Amerikaanse label de Americana cultuur onder de loep neemt, zag in de Kardashian/Jenner clan blijkbaar een schoolvoorbeeld van de moderne familie -“zowel aangeboren als samengesteld” zoals in het persbericht klinkt. De zussen zijn alvast laaiend enthousiast over hun samenwerking met de designer uit Neerpelt. Ook Kanye is al langer fan van “everything Wèf” en wordt regelmatig in diens ontwerpen gespot. Het meest sprekende beeld daarvan is de rapper in Antwerp hoodie, een vintage stuk uit Simons’ bejubelde Riot Riot Riot collectie van 2001.

2/

WILLY VANDERPERRE

calvin_klein_kardashians_1

Raf Simons was dan wel het brein achter de CK-campagne, zonder fotograaf Willy Vanderperre was het nooit tot stand gekomen. De twee leerden elkaar kennen in het Antwerpen van de jaren negentig en wisten zich meteen te vinden in elkaars minimalistische voorkeuren. Hun jarenlange samenwerking staat te boek als één van de meest consistente én vruchtbare in de modewereld, enkele jaren geleden werd er in Berlijn zelfs een volledige expo aan gewijd. Weinig verwonderlijk prijkt ook de fotograaf in Business of Fashions begeerlijke lijstje van de 500 artiesten die de moderne mode-industrie vormgaven. Terugkerende thema’s in Vanderperres werk zijn jeugdigheid en de bizarre kracht van popcultuur. Over bizar gesproken: iets zegt ons echter dat hij de handen vol zal gehad hebben aan de bijzondere omstandigheden op de Calvin Klein set: olifant in de ruimte moet Kylie Jenners zwangere buik zijn geweest, die ondanks het halfnaakte thema van de shoot koste wat kost verborgen moest blijven -of is dat juist wat de hele bende ons wilde doen geloven? Hoe dan ook, er hing een zweem van mysterie rond dit project en Vanderperre was vanaf het prille begin in on it!

3/

EEN OF ANDERE BELGISCHE HOUTHAKKER

“Hout uit België…” Het zorgde enkele jaren gelden voor een grappige hysterie. Wie oh wie is de mysterieuze Belgische houthandelaar die de keuken ten huize Kardashian/West van een rustiek tintje voorzag? Kim verklaarde in 2015 in een interview dat Kanye soms gekke dingen doet in naam van design: “Hij vloog naar Bèl-gië om hout voor de keuken op te halen!” Omdat de gemiddelde Amerikaan geen flauw idee heeft van wat of waar België is, klonk het alsof hij er een aller-retourtje maan op had zitten, die gekke Ye. In eigen land ging iedereen koortsig op zoek naar de man/vrouw die Kanye van plankjes had voorzien, maar die hebben we nog niet gevonden…

4/

PETER DE POTTER

kardashians_belgische_artiesten_axel_vervoordt_louise_mertens_raf_simons_willy_vanderperre_

We moeten het Kanye nageven: hij komt altijd netjes uit voor de inbreng van andere artiesten in zijn werk. Zo kegelde hij landgenoot Peter De Potter in 2016 in de spotlights met dank aan diens inbreng in het artwork van het langverwachte The Life of Pablo album. Wie? Een grafisch designer die als een maniakaal collagemaker te werk gaat en bijzonder creatief omspringt met allerhande visuele vondsten van het internet en sociale media. Foto’s, teksten en schetsen die op het eerste zicht helemaal nergens op slaan, worden omgevormd tot ware kunstwerkjes. Raf Simons -daar heb je hem weer- pikte hem al op in 2001 en het zou ons niet verwonderen dat De Potter op die manier bij Kanye West belandde. Hoe dan ook, de chaotische oranje albumhoes van zijn hand staat ondertussen in het collectieve geheugen gegrift: er werden t-shirts van gedrukt en slechts uren na de release van de plaat kon je online al je eigen, gepersonaliseerde Life of Pablo cover maken. Je weet dat je goed bezig bent als je massaal gekopieerd wordt, een pluim dus voor onze landgenoot!

5/

LOUISE MERTENS

kardashians_belgische_artiesten_axel_vervoordt_louise_mertens_raf_simons_willy_vanderperre_

Nog een visuele kunstenaar die met de reality clan te maken kreeg. In 2016 werd zij door Kendall en Kylie Jenner gevraagd de cover van hun sci-fi roman Time of the Twins te ontwerpen. De futuristische designer, die ook kunstig omspringt met het begrip “collage”, was amper 27, maar liet zich niet intimideren door haar beroemde opdrachtgevers. “In eerste instantie was ik afgeschrikt door de naam en faam, maar tot mijn grote verbazing verliep de samenwerking op rolletjes. Op twee maanden tijd finaliseerde ik de voor- en achterzijde van het boek. Best snel, als je rekening houdt met de feedback en aanpassingen. Ik stond in rechtstreeks contact met hun manager, die samen met Kylie en Kendall nauwgezet het artwork opvolgde. De briefing was telkens heel correct en overzichtelijk. Ik werk graag voor een grote naam, maar blijf enorm trouw aan mijn stijl. Zowel Kendall als Kylie hadden hier veel respect voor en ik heb met veel vrijheid het werk kunnen voltooien,” klonk het toen in een interview met elle.be. Go Louise!

6/

STROMAE

kardashians_belgische_artiesten_axel_vervoordt_louise_mertens_raf_simons_willy_vanderperre_

Toen Kanye West onze Belgische trots in 2015 aan het werk zag in Coachella, kon hij zich niet bedwingen en sprong hij op het podium naast de uitzinnige Alors On Danse zanger. Geen “immaletyoufinish” fiasco zoals hij jaren geleden bij Taylor Swift veroorzaakte, wel de ode van een wereldster die terecht onder de indruk was van zijn collega-artiest. In 2010 uitte hij zijn bewondering voor Stromae trouwens ook al met een originele remix van diens doorbraakhit. Alors on Kanye?

7/

DE DESIGNERS

kardashians_belgische_artiesten_axel_vervoordt_louise_mertens_raf_simons_willy_vanderperre_
Kanye in Dries Van Noten

Raf Simons is niet het enige designlabel in de kleerkast van Kim en co. Haider Ackermann, Kris Van Assche, Anthony Vaccarello en Dries Van Noten nemen er eveneens een bijzonder (groot) plaatsje in en ook Y/Project, het verrassende label van Glenn Martens, duikt steeds vaker op. We like!

kardashians_belgische_artiesten_axel_vervoordt_louise_mertens_raf_simons_willy_vanderperre_
Kim Kardashian in Haider Ackermann
kardashians_belgische_artiesten_axel_vervoordt_louise_mertens_raf_simons_willy_vanderperre_
Kourtney Kardashian in Anthony Vaccarello

 

kardashians_belgische_artiesten_axel_vervoordt_louise_mertens_raf_simons_willy_vanderperre_
Kim Kardashian in Y/Project

8/

ELODIE OUEDRAOGO en OLIVIA BORLEE

kardashians_belgische_artiesten_axel_vervoordt_louise_mertens_raf_simons_willy_vanderperre_

Soms uiten sterren hun bewondering dan weer op de verkeerde manier. De Belgische atletes slash sportswear designer hadden het totaal niet zien aankomen, maar blijkbaar hing het lookbook van hun 4254-label op het moodboard in Khloe Kardashians Good American atelier. De reality ster ging vorig jaar iets té vrij om met het begrip “inspiratie” en kopieerde doodleuk een body van het duo. “Liefste Khloé Kardashian", schreef Elodie daarover op Instragram. "We zijn enorm vereerd dat je voor je 'Good Body' collectie inspiratie vond bij 'Collection 2' van 4254sport. Jij bent een megaster; wij een beginnend merk, we zouden elkaar moeten steunen." Aan Kardashian kant bleef het dan weer oorverdovend stil, foei Khloe.

(Word jij als kleine ontwerper door een groter, machtiger label gekopieerd? Je kan er wel degelijk iets tegen beginnen! Ontdek hier wat je tegen plagiaat kan ondernemen.)