Toujours les mêmes: groot nieuws voor Stromae en zijn vrouw

Geüpdatet op 30 juni 2016 door Isabelle
Toujours les mêmes: groot nieuws voor Stromae en zijn vrouw

Een nieuw album komt er helaas niet meteen aan, wél dansen we binnenkort op funky Stromae-sneakers. De man is immers getrouwd en dat wordt gevierd met een creatief zijproject.

In november 2013 bracht ELLE een Stromae-special uit en dat zorgde voor een hormonale storm op de redactie. Wekenlang ging het over niets anders dan het stemgeluid, het charisma en de levenswijsheden van het Brusselse muziekwonder, over zijn kekke strikjes en zijn “ranke rug” - dixit hoofdredactrice Nica, die tijdens de covershoot op een strategisch moment zijn kleedkamer binnenstapte. Kirren, flirten, schrille decibels en haantjesgedrag op kippenformaat: we bevestigden collectief alle hysterische vrouwenclichés, maar Stromae zelf bleef er zo zen onder als een boeddha op retraite. Niets leek de Brusselaar van zijn vrolijk gekleurde sokken te blazen. En toch. Achter de schermen werkte één bezige bij rustig verder, alsof de aanwezigheid van Belgiës meest gevierde artiest haar ijzig kalm liet: Coralie Barbier, sinds zes maanden zijn styliste, de vrouw achter zijn eigenwijze strikjes en krankzinnig coole kousen, achter de hele Stromae-look én achter zijn grote geluk - zo zou enkele maanden later blijken.

Maart 2016. “Coralie, ik zweer het je: ik ben nooit een dragqueen geweest!” Ik zit aan tafel met Paul ‘Ranke Rug’ Van Haver en zijn kersverse, schaterlachende echtgenote. Hij doet zijn uiterste best om haar van zijn testosterongehalte te overtuigen, maar zij lijkt niet onder de indruk. Heb ik zojuist de eerste crisis in hun prille huwelijk veroorzaakt? Ik ben alleszins door zijn stoïcijnse pantser gebroken, bang! Het is ondertussen drie jaar geleden dat de Stromae-hysterie in alle hevigheid losbarstte en die is er alleen maar formidabeler op geworden. ‘Racine Carrée’, het tweede album van onze landgenoot, was een wereldwijde hit, de man veroverde in de Verenigde Staten een heuse sterrenstatus, sierde de line-up van ‘s werelds grootste festivals én wist zelfs zelfverklaarde muziekgod Kanye West in zijn enorme fanbase in te lijven. Niet mis voor een Brussels ketje met poëtische aanleg. Het creatieve beest blijkt bovendien een duizendpoot, die zich onder de naam Mosaert ook aan mode waagt. Hij is reeds aan zijn derde capsulecollectie toe en brengt, wederom trouw aan zijn eigen stijl, een lijn vol grafische prints en preppy snits. Een collectie die hij met veel liefde ontwierp aan de zijde van Coralie, zijn talentvolle styliste, zakenpartner én sinds een klein jaar ook Mevrouw Stromae. De twee stapten begin 2015 in het grootste geheim naar het altaar. Heel wat veranderingen dus, hoog tijd om te ontdekken of hij ‘toujours le même’ is.

1/

IMG_3219

Een gesprek dat dus met een misverstand van formaat begint: ik wil weten of hij zich in zijn vrije tijd nog steeds graag als drag kleedt. Hij weet even niet waar hij het heeft, terwijl zij het uitproest en zich luidop afvraagt waarom ze dit nooit heeft geweten. Na enkele ongemakkelijke heen-en-weervragen blijkt dat we drie jaar geleden in onze overenthousiaste verliefdheid het Franse woord draguer mis geïnterpreteerd hebben. Toen verklaarde de ‘Formidable’-zanger een echte dragueur te zijn geweest in zijn tienerjaren - een vrouwenversierder - waarop wij dat vertaalden naar valse wimpers, hoge hakken en een glitterjurk. Als rasechte Belg ontsnapt ook Stromae niet aan communautaire chaos, zoveel is duidelijk.

“Zo gek is die fout nu ook weer niet,” verdedigt Coralie me. “Je hebt toch echt een zwak voor vrouwenkleren.” Een ontegensprekelijk feit, zo geeft de ster zelf toe: “Ik ben eigenlijk jaloers op jullie garderobe en stijlcodes. Alles is mooier en fijner en meer in detail bewerkt - vooral jullie schoenen. Ik benijd vrouwen echt vaak om hun schoenen: jullie hebben kleinere, mooiere voetjes dan mannen en krijgen die ook nog eens fantastisch stijlvol verpakt. Bij ons komen er altijd gigantisch brede zolen en lompe modellen aan te pas. Ikzelf heb maat 45 en ik kan je verzekeren: als ik sneakers draag, lijkt het wel of ik op twee stoomboten sta. Eén ding mogen jullie wel houden en dat zijn hoge hakken, dat is toch echt geen cadeau. Beha’s en strings lijken mij ook très chiant - al heb ik dat nooit zelf geprobeerd, ik hoor jullie al komen! Een ander ding dat echt cool is bij vrouwen zijn oversized valse bontjassen.”

Coralie valt hem bij: “Daar kom je als man toch ook mee weg?” “Maar niet als je meer dan twee meter meet”, aldus de boomlange zanger. “Grote mensen met gigantische jassen, dat ziet er gewoon raar uit. Zie je, alleen al door jullie lengte kunnen jullie meer spelen met mode, dat mis ik toch een beetje.” Stromaes passie voor het vrouwelijke universum is ook in de Mosaert-collectie voelbaar, de hele lijn is trouwens uniseks. “Dat is trouwens niet de enige grens die we willen verleggen”, legt Coralie verder uit. “We verafschuwen hokjesdenken, dat is ook de reden waarom de modellen voor de campagne zo divers zijn gecast: het is niet de bedoeling één bepaald geslacht, type of leeftijd aan te spreken, maar juist iedereen. Het mooiste compliment voor ons is een tonton of tantine van zeventig die een Mosaert polo draagt, het is niet omdat je op leeftijd komt dat je veroordeeld bent tot grijze kostuums.”

2/

Dubbelinterview stromae coralie barbier mosaert 2

Een gelijkgestemd koppel dus, dat zelfs elkaars rare kantjes deelt. Wat ze zoal gemeen hebben? Een heilige angst om zonder kousen de deur uit te gaan. “Neen, dat is gewoon géén optie! Je mag alles thuislaten, maar je kousen hou je aan, dat is een stijlregel die gewoon niet gebroken mag worden”, klinkt het unaniem. Eén ding is zeker: de dag dat Stromae Junior een feit is, kan hij/zij rekenen op een sokkendressing van formaat  én op straf wanneer hij zijn appelblauwzeegroen gestreepte sokjes met stippen weer eens vergeet aan te doen... Hoe zit het eigenlijk met die Junior? De zanger maakt in zijn songs geen geheim van zijn grote kinderwens, maar net als elk pasgetrouwd koppel trekt het duo een gezicht wanneer ik het over gezinsuitbreiding lijk te hebben. Correctie - en ik zie de opluchting letterlijk van hun gezichten druipen - ik wil weten of ze klaar zijn voor... een huisdier? Het antwoord is neen, maar een nieuwe baby zit er wel aan te komen in de vorm van een schoenenlijn!

Coralie wil nog niet veel kwijt over het project, maar kan wel al verzekeren dat Mosaerts vierde capsule ook een collectie funky stappers zal tellen: “Schoenen zijn echt belangrijk, de weinige kostuumbloopers die Paul op het podium meemaakte, hadden met zijn voeten te maken. Omdat hij zoveel danst, raken zijn zolen sneller versleten, waardoor hij minder steun krijgt. Ooit sloeg hij zijn voet daardoor om, de klassieke dansblessure. Sindsdien ben ik altijd bang dat hij uitglijdt.” “Op zich geen drama,” bevestigt hij, “alleen mocht ik wekenlang mijn veterschoenen niet meer aan en moest ik op sneakers optreden. Dat paste écht niet bij de look die Coralie voor me had bedacht. Ze werkt zo hard aan een podiumlook en dan ga ik die verpesten door op stoomboten op te treden, niet cool.”

Valt het eigenlijk mee om als getrouwd koppel samen te werken? Nooit een discussie tijdens de uren? Coralie noemt hun werkrelatie alvast heel diplomatisch. “Bij ons zal je nooit een frontale botsing meemaken: als we het ergens niet eens over zijn, blijven we brainstormen tot we een idee vinden dat ons wél allebei aanspreekt.” Gelukkig is er aan creatieve ideeën geen gebrek ten huize Stromae. “Coralie is de mode-expert en ik de muziekkenner, maar in de praktijk halen we veel inspiratie bij elkaar. Ten tijde van ‘Racine Carrée’ heeft zij voor elke afzonderlijke song een podiumoutfit ontworpen, wat op zich al een krachttoer was. Je kan stellen dat mijn muziek haar toen inspireerde, maar eigenlijk is het omgekeerde ook gebeurd. ‘Ta Fête’ gaat bijvoorbeeld over iemand die op de vlucht slaat voor zijn problemen, maar er steeds weer opnieuw door wordt ingehaald: hij zit in een uitzichtloze situatie. Zij kwam op het geniale idee om een labyrintmotief te gebruiken voor het bijbehorende kostuum, waarop ik het hele beeldverhaal - de videoclip, de cover - van die song ook rond een doolhof heb uitgebouwd. Ook als ik muziek schrijf, vraag ik haar mening en probeer ik er rekening mee te houden: een woord links aanpassen, een beat rechts laten vallen…”

Een perfect huwelijk tussen mode en muziek dus, eentje dat wonderwel lijkt te slagen - en dit ondanks de cynische verzen die de ster in het verleden over de liefde loste. Wat volgt, Stromae Junior, een collectie appelblauwzeegroene sneakers met fijne zolen of nog meer muzikaal geweld? De toekomst zal het uitwijzen, alors on attend