10 dingen die je moet weten over Louise Mertens

Geüpdatet op 14 november 2016 door Elise
10 dingen die je moet weten over Louise Mertens

De Antwerpse Louise Mertens - amper 27 en een discrete dubbelganger van Kendall - kreeg als grafisch ontwerper de eer om de cover van het boek van de zusjes Jenner te ontwerpen. Haar stijl onderscheidt zich uit de duizend -wat zeg ik: miljoénen- en dat ontging zelfs Hollywood niet. 

Wij stelden enkele prangende vragen ("Hoe zijn ze???") aan Louise:

#1. Hoe zijn Kylie en Jenner bij jou terecht gekomen?

In samenspraak met hun manager en hun uitgeverij in New York, kozen ze mij uit een selectie van een vijftal artiesten. Ze waren op zoek naar een specifiek futuristische stijl, en op die manier kozen ze voor mijn werk.

#2. Hoe verliep de samenwerking met de twee bekendste youngsters ter wereld?

In eerste instantie was ik afgeschrikt door de naam en faam, maar tot mijn grote verbazing verliep de samenwerking op rolletjes. In een periode van twee maandde tijd finaliseerde ik de voor- en achterzijde van het boek. Best snel, als je rekening houdt met de feedback en aanpassingen. Ik stond in rechtstreeks contact met de manager, die samen met Kylie en Kendall nauwgezet het artwork opvolgde. De briefing was telkens heel correct en overzichtelijk.

Ik werk graag voor een grote naam, maar blijf enorm trouw aan mijn stijl. Zowel Kendall als Kylie had hier veel respect voor en ik heb met veel vrijheid het werk kunnen voltooien

#3. Wat wilden de zusjes Jenner met die cover? Wat was precies de bedoeling?

De roman Time of The twins is een fictief verhaal over twee zusjes Lex en Livia, een soort van alter ego's voor Kendall en Kylie. De sterren zochten iets vernieuwend en wilden liever niet teruggrijpen naar het beeld dat we van hen gewend zijn. Geen modebeelden, geen rozige tinten, het mocht allemaal wat stoerder. Futurisme was het sleutelwoord. Al werk ik zelden met felle kleuren, voor hen maakte ik een uitzondering. Ze lieten weten fan te zijn mijn collagewerken, waarin ik met blauwige tinten een mix creëer tussen verschillende beelden. Qua gezichten wilden ze een creatie waarin men hen zou herkennen, maar tegelijk ook weer niet - zijn het ze echt, wie is wie?

1/

#4. Brachten zij zelf veel ideeën aan?

Ja, best wel, maar er bleef genoeg ruimte over voor mijn eigen creatieve vrijheid. We bespraken grondig via telefoon en mail wat de mogelijkheden waren. Laat ons zeggen dat al hun ideeën verwerkt zitten in het finale beeld. Sommigen eerder subtiel, anderen dan weer duidelijker. Maar je mag gerust weten dat er wel enkele voorstellen aan vooraf gingen voor we het eindelijke resultaat bekwamen.

#5. Hebben de Kardashians nog andere literaire plannen?

Geen idee. De Jenner meisjes worden overspoeld door de pers en media, en krijgen oeverloos aandacht, input en feedback. Wie weet waar ze zich nog aan zullen wagen in de toekomst. We kennen hun notoire reputatie maar al te goed, maar ze zitten in ieder geval niet stil, en daar heb ik erg veel bewondering voor.

© Louise Mertens
© Louise Mertens

#6. Denk je dat je nog zal samenwerken met de K's in de toekomst?

Ik sluit niet uit dat er nog van die verrassingen komen, maar geen idee of dat weer met hen zal zijn. Ik weet ook niet of dat wel nodig is. Nogmaals, grote namen of niet, ik selecteer zorgvuldig mijn opdrachten en waag me enkel aan opdrachten waar ik trouw kan blijven aan mijn stijl en visie. Moesten ze iets anders gevraagd hebben, had ik het misschien wel niet gedaan.

#7. Hoe vond je het om voor hen te werken?

Verrassend. Het is niet direct wat men van mij en mijn werk zou verwachten, maar dat vind ik net leuk. Ik vind een uitdaging best spannend en had absoluut niet verwacht dat het zo opgepikt zou worden door België. Benieuwd wat er morgen zal gebeuren als het boek uitkomt in Amerika. Kendall en Kylie zijn niet direct namen die op mijn "most wanted list" vermeld staan, maar wie zou het niet doen, toch?

2/

#8. Wie beslist over het eindproduct?

Goede vraag, ik begin namelijk enkel aan een opdracht als ik weet wat er uiteindelijk mee zal gebeuren.

Aan de hand van nauwkeurige contracten - die zowel door mij als door de opdrachtgever moeten nageleefd worden - ben ik er zeker van dat er niets met mijn beelden gebeurt waar ik zelf geen weet van heb.

#9. Hoe omschrijf je je eigen visuele stijl?

Ik werk met portretten en lichaamsdelen waarmee ik een nieuw geheel creëer. Ik ga op zoek naar de juiste metamorfose zonder de schoonheid van eenvoud te verliezen. Ik ben gefascineerd door texturen die ik met elkaar meng, zowel analoog als digitaal, zodat de vraag ontstaat: "wat is echt en wat niet?".

Ik ben constant aan het experimenteren met nieuwe technieken en materialen die ik dan toepas in mijn vertrouwde stijl. Ik tracht de rode draad in mijn werk te behouden, terwijl ik toch ook vernieuwend wil werken. Ik vind het belangrijk om in een wereld vol impulsen jezelf te blijven heruitvinden.

© Louise Mertens
© Louise Mertens

#9. Welke studies en stages heb je doorlopen?

Ik heb bachelor en master ‘grafisch ontwerp’ behaald aan Sint Lucas, Antwerpen. Tijdens mijn vierde jaar deed ik stage bij het grafische bureau ‘MirrorMirror’ in Antwerpen en in 2015 bij Sagmeister & Walsh in New York - waar ik best wel fier op ben. Sagmeister is namelijk een van de grootste namen in de grafische wereld.

#10. Wat is de volgende stap in jouw professionele carrière?

De laatste jaren gingen aan een razendsnel tempo vooruit. Ongelooflijk waar ik nu sta, als je weet dat ik pas drie jaar geleden mijn eigen studio oprichtte. Eén van de mooiste dingen aan zelfstandige zijn, vind ik net een beetje het "onzekere" bestaan. Ik kan van nature niet stilzitten dus ik ben er van overtuigd dat 2017 opnieuw een jaar van hard labeur zal zijn. Maar uiteraard met enorm veel passie en plezier. In december verhuis ik naar een groter pand op het Antwerpse Zuid. Er staan nog veel potentiële samenwerkingen in de wacht met enkele bekende namen, maar zolang ik persoonlijke werken kan maken en voor dankbare klanten kan blijven werken, ben ik gelukkig.

© Louise Mertens
© Louise Mertens

Instagram: @louise_mertens

Facebook: facebook.com/mertenslouise

Website: www.louisemertens.com