In haar boek IJs & co onthult foodblogger en ijskoningin Aniek Keijsers de geheimen van het perfect ijsje. Van ontbijt tot voorgerecht en van frozen yoghurt tot lactosevrij ijs, deze originele recepten houden je koel tijdens de zomer.
- Leg ijsblokjes in een grote slakom en voeg koud water toe zodat ze bijna bedekt zijn.
- Verwarm de melk, slagroom, kristalsuiker, saffraandraad, vanille-extract en zout in een koekenpan op een matig vuur, net onder het kookpunt.
- Klop de eidooiers op in een hittebestendige kom. Roer de warme melk er geleidelijk aan door.
- Giet opnieuw in de pan en zet het vuur lager. Blijf roeren met een spatel tot de room 80 °C is of ingedikt.
- Zeef het mengsel over een kom en plaats in het ijswaterbad.
- Voeg het rozenwater toe aan de room en blijf regelmatig roeren tot de ijsbasis afkoelt. Dek af met plasticfolie om te voorkomen dat er zich een laagje vormt.
- Zet minstens 4 uur opzij, maar het liefst ‘s nachts in de diepvriezer of giet het mengsel in de ijsmachine en laat het ijsmengsel draaien volgens de gebruiksaanwijzing.