Staycation: daarom is Keulen de perfecte plek voor een citytrip

Geüpdatet op 23 februari 2021 door Marie Pauwels en ELLE België
Staycation: daarom is Keulen de perfecte plek voor een citytrip© Lucas Carl - Unsplash

Je wil cultuur en gastronomie, zonder te ver te reizen, noch te veel geld uitgeven maar mét dat ultieme vakantiegevoel? Keulen - of Cologne -  is jouw ideale citytrip bestemming.

Afhankelijk van waar in België je woont, ligt deze metropool in Duitsland op amper één à twee uur rijden. Net als hoofdstad Berlijn, heeft Keulen een artistiek en authentiek karakter met mooie architectuur en street art, wat het een plezier maakt om eindeloos door haar straatjes rond te struinenIn dit uitgebreide dossier geven wij je de beste inside tips voor een trendy vakantie in deze toffe stad dicht bij huis.

ETEN

De beste adresjes in Keulen vind je in... het Belgisches Viertel. Deze hippe wijk is the place to be om te eten, drinken en shoppen. Je vindt er het ene na het andere gezellige zaakje met goedgevulde terrassen (opgelet voor keuzestress) vooral in en rondom Aachener straße. Wij maken het je alvast iets makkelijker met deze zorgvuldig gekozen selectie.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bar/Cafe - Köln (@herrpimock) op

Of je nu op zoek bent naar Eggs Benedict met avocado en zalm, een vegetarische tortilla, de typische schnitzel, hamburger, een slaatje, tapas of cocktails... Dit all day café heeft het állemaal en is zowel 's ochtends en 's middags als in de avond een leuke plaats om iets te eten of er een terrasje te doen. Aanrader: de grosses frühstück für 2. Andere aanraders voor brunch in Keulen zijn Café Buur en cafecafe Urban Eats & Coffee.

Elke dag geopend van 10 uur 's ochtends tot 1 uur 's nachts en in het weekend vanaf 9 uur, tot 3 uur 's nachts.

Adres: Aachenerstraße 52, 50674 Keulen

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door bonjour Saigon (@bonjoursaigon) op

Dit restaurant bevindt zich op de hoek van de Richard-Wagner straße en de Brüsseler straße. Bij Bonjour Saigon eet je overheerlijk Vietnamees aan zeer betaalbare prijzen. Geniet binnen of op het overdekte terras van de allerkrokantste nems, een phô of de honey sesame chicken. Ook voldoende veggie en vegan opties op de kaart (in bijna elk restaurant in Keulen, eigenlijk). Geen plaats? Vrees niet, je hebt ruime keuze uit vele andere Aziatische - en zelfs Vietnamese - adressen in diezelfde buurt.

Adres: Richard-Wagner-Str. 24, 50674 Keulen

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mit Vergnügen Köln (@mitvergnuegenkoeln) op

Doordat Keulen zoveel heerlijke Oosterse, Italiaanse, Griekse, Libanese... restaurants te bieden heeft, vergeet je al snel dat Duitsland een eigen keuken heeft die ook zeker de moeite is. Bij Max Stark eet je eerlijke, typische gerechten in een gezellig Duitse sfeer, denk braadworst, speckfannkuchen en Kölsch bier.

Adres: Unter Kahlenhausen 47, 50668 Keulen

SHOPPEN

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Teresa Dahl (@teresa__dahl) op

De ene na de andere winkelstraat met uitnodigende boetieks en etalages roepen je naam in Keulen... Zo is er de Ehrenstraße, een prachtige winkelstraat met onder andere And Other Stories, Kiehl's, Floris Van Bommel, Urban Outfitters, Fred Perry maar ook tal van vintage winkels en boetieks in de straatjes errondom. In het romantische Café de Paris kan je uitrusten van al dat shoppen met een glaasje. Als je het einde van de Ehrenstraße haalt, kom je trouwens opnieuw terecht in het Belgisches Viertel, waar ook veel mooie boetieks te vinden zijn. Onze favoriet? Concept store Boutique Belgique (de naam is een ode aan... je raadt het al, de Belgische wijk).

Voor de grotere merken, zoals BVLGARI en Hermès, maar evengoed Kiko en Zara, moet je eerder in de binnenstad, in de Hohe straße zijn (vlakbij de Dom van Keulen). Naast vele winkelstraten heeft deze stad aan de Rijn ook  ontzettend veel gallerijen en winkelcentra. Met lege handen thuiskomen is een uitdaging in dit winkelparadijs.

DOEN

Naast geshopt en gegeten, moet er uiteraard ook wat cultuur worden opgesnoven. En aan cultuur geen tekort in Keulen. Zo is er het Ludwig Museum voor moderne kunst, waar je een gigantische collectie aan moderne kunst uit de 20e en 21e eeuw kan bekijken. Onder andere een grote verzameling Amerikaanse pop art, maar ook recentere en hedendaagse kunst, kan je gaan bewonderen in dit immense museum.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Marco Giorgianni (@mg81official) op

Vlakbij het Ludwig Museum is er de Dom van Keulen. Je kan hem eigenlijk niet missen, het is niet voor niks de grootste kathedraal van Duitsland. Verder is er het chocolademuseum en het Romeins-Germaans museum. Vergeet ook zeker niet de mooie kleurrijke huisjes aan de Fischmarkt te gaan bekijken (die zijn wel een fotootje waard) en een liefdesslotje te hangen op de Hohenzollern brug.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door KölnTourismus GmbH (@visit_koeln) op

DRINKEN

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Monkey Bar (@monkeybar_25h) op

Deze hotspot is een must in Keulen. De parel ligt verborgen op het dak van hotel The Circle. De specialiteit? Cocktails. Het is er niet goedkoop in vergelijking met de rest van Keulen (tussen de 10 en 16€ voor een cocktail), maar je proeft het vakmanschap... En dankzij het panoramisch uitzicht (zowel van binnen als vanop het terras) is het de prijs meer dan waard. Op hetzelfde dak bevindt zich ook het NENI restaurant, dus je hoeft niet met een lege maag naar beneden.

Adres: Im Klapperhof 22-24, 50670 Keulen

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door km689 • COLOGNE BEACH CLUB (@km_689) op

Keulen staat bekend om haar mooie kerstmarkten, maar is ook in de zomer het bezoeken waard. Deze 'beach' club aan de Rijn geeft je een prachtig uitzicht over de dom van Keulen en is een ideaal rustplekje na een drukke dag. De locatie is natuurlijk het tofst als de zon schijnt, dus fingers crossed dat de weergoden je gunstig zijn.

Op donderdag en vrijdag open vanaf 15uur, op zaterdag en zondag vanaf 14uur.

Adres: Rheinparkweg 1, 50679 Keulen

SLAPEN

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door MODA - AUTOS - LIFE STYLE (@killtheboss_arg) op

Die Wohngemeinschaft, wederom in het Belgisches Viertel, is een hostel, bar, café en theater tegelijkertijd. Deze slaapgelegenheid krijgt een 10/10 voor originaliteit: elke kamer heeft namelijk een ander thema!

Adres: Richard-Wagner-Str. 39, 50674 Keulen

Verblijf in één van de meest historische gebouwen van Keulen, omgetoverd tot een hip hotel voor jong en oud. Deze giga spot combineert een gadget shop, co-working café, zelfs een platenwinkel en op het dak met panoramisch uitzicht de eerder genoemde Monkey Bar en Neni Restaurant. Dit alles op wandelafstand van talloze leuke cafés, eetzaakjes en winkels.

Adres: Im Klapperhof 22-24, 50670 Keulen

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door 25hourshotelthecircle (@25hourshotelthecircle) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The QVEST hideaway (@theqvest) op

Hoewel zeer centraal gelegen, zal je in het Qvest 'hideaway' hotel compleet tot rust komen... Zowel het interieur als de kamers zijn prachtig ingericht - een mooie combinatie van oud en nieuw die het karakter van het gebouw benadrukt.

Adres: Gereonskloster 12, 50670 Keulen