20 redenen waarom Vietnam op je bucket list thuishoort

Geüpdatet op 17 juni 2019 door ELLE België
20 redenen waarom Vietnam op je bucket list thuishoort

Vietnam heeft een ongelofelijk rijke cultuur en geschiedenis, veel mooie natuur, levendige steden en een verrukkelijke keuken. 20 redenen waarom een trip naar deze Aziatische verborgen parel onmiddellijk op je bucket list moet:

1/
Het is (nog) niet zo toeristisch

Anders dan bijvoorbeeld Thailand en Bali, is Vietnam nog relatief onontdekt door toeristen. Gezien hoe mooi het is, is dat erg verrassend en zal daar waarschijnlijk snel verandering in komen. Het maakt wel dat de prijzen in Vietnam nog zeer laag liggen en dat is natuurlijk leuk voor je portemonnee.

2/
Vietnam is gigantisch...

Het land is zo groot dat je meer dan een maand nodig zou hebben om alles te zien. Selectief zijn is dus de boodschap. Je reist het best van Noord naar Zuid of andersom, want daar liggen de twee hoofdsteden. Officieel is het kleinere Hanoi in het Noorden de hoofdstad, maar Ho Chi Minh (voordien Saigon) in het Zuidelijke deel heeft meer big city vibes.

3/
...En ontzettend goedkoop

Voor een verblijf in een luxueus appartement met een gigantisch (bijna privé-)zwembad in Ho Chi Minh betaal je zo'n €12 per nacht. Voor de helft van die prijs kan je overnachten in een hostel, voor ongeveer het dubbele heb je al een kamer in een mooi hotel.

4/
Het flitsende Ho Chi Minh

Ho Chi Minh, eerder bekend als Saigon, is de grootste stad van Vietnam. Hoewel Vietnam een arm land is, doet Ho Chi Minh niet onder voor andere hoofdsteden. Het is een moderne stad met veel hippe rooftop bars, restaurants en een bruisend nachtleven. Je vindt er ook een grote overdekte markt voor souvenirs.

Aanrader: Vo Roof Garden. Een sereen plekje midden in de stad, ideaal om van een cocktail te genieten. Het is alleen een kwestie van kiezen uit de absurd lekkere opties.

5/
Eén van de zeven natuurwonderen op Halong Bay

Deze baai ligt bij de stad Ha Long en je vindt er vreemd gevormde rotsen die uit de zee lijken te komen. De klassieke formule: je overnacht op een cruiseboot waarmee je naar dit natuurwonder vaart (je eten is inbegrepen). Enkele van deze rotsen kan je gaan bezoeken met een bootje. Probeer vroeg op te staan om de zonsopgang mee te pikken, want die is adembenemend mooi.

6/
Je moet ooit Vietnamese koffie gedronken hebben

Pint Embed Link

Vietnam is de tweede grootste koffieproducent ter wereld, je kan er dus heerlijke koffie drinken. In Vietnam wordt koffie traditioneel met gecondenseerde melk en ijs gedronken. Het resultaat is een heerlijk brouwsel, zoet maar toch bitter. De koffie moet eerst druppel voor druppel door een filter, dus geduldig zijn is de boodschap, maar de smaak is het wachten waard.

7/
Golden Bridge in Da Nang

Pint Embed Link

Hoe cool is deze brug? De Golden Bridge wordt de brug naar de hemel genoemd en werd pas onlangs, in 2018, geopend voor publiek. De brug werd gebouwd om meer toeristen naar Vietnam te trekken. Dit monument in Da Nang mag je niet missen.

8/
Het charmante Old Quarter in Hanoi

Van de geuren die je overal in de kleine straatjes van Hanoi ruikt, loopt het water je in de mond. Op de typerende mini-stoeltjes eet je de beste street food van je leven. Hanoi is officieel de hoofdstad, maar als je in de Old Quarter verblijft, voelt dat absoluut niet zo aan. Hanoi is, in tegenstelling tot Ho Chi Ming, rustig en charmant.

9/
Er zijn o-ve-ral brommertjes

Net als in veel Aziatische landen, zie je overal waar je kijkt brommertjes (in chaotische verkeerssituaties). De brommertjes kan je zeer goedkoop huren of zelfs kopen, en brengen je makkelijk van plaats A tot plaats B. Je kan natuurlijk ook voor een taxi kiezen (de plaatselijke Uber heet Grab), maar als je het verkeer in Vietnam op een brommer overleeft, kan je alles aan.

10/
Het is het land van de Phô

Pint Embed Link

Doordat Vietnam lang een Franse kolonie was, zijn er enorm veel Franse invloeden in de Vietnamese keuken. Dit maakt de smaken uniek en de gerechten ontzettend veelzijdig. Het lekkere eten alleen is eigenlijk reden genoeg om naar Vietnam te reizen.

Eén van de specialiteiten die je zeker moet proberen is de Vietnamese variant op bouillonsoep, phô. Deze schijnbaar simpele soep bevat een explosie van smaken. Je hebt meestal de keuze uit verschillende soorten, bijvoorbeeld phô met kip, rundsvlees of een vegetarische variant. Vietnamezen eten deze hartige soep als ontbijt om hun dag goed te beginnen. Phô spreek je trouwens uit als 'fuh' en niet als 'foh'. 

11/

De locals zijn erg hartelijk

Net als in veel arme landen, zijn de mensen in Vietnam ontzettend vriendelijk, nederig en behulpzaam. Engels is soms wat moeilijker, maar zo goed als elke Vietnamees onder de 25 spreekt goed Engels.

12/
De rijstbanken in bergstadje Sa pa

Het bergstadje Sa Pa wordt omringd door bergen en rijstvelden die je een prachtig panoramisch zicht geven. In het stadje zelf is niet heel veel te zien, maar de mooie natuur maakt het een trekpleister voor toeristen. Kies voor een verblijf in een homestay in de bergen voor een authentieke ervaring van de Vietnamese levensstijl.

13/
De bounty-stranden

Naast veel groen, vind je in Vietnam ook prachtige, bijna verlaten stranden. Drankjes zijn spotgoedkoop in de vele strandbars en je kan er heerlijke verse vis eten. Phu Quoc is een eiland in het Zuiden van Vietnam en hoort bij de mooiste stranden van het land.

14/
Food porn op de Vietnamese marktjes

In Vietnam zijn overal markten met smoothies, verse groenten, kleine gerechtjes en allerlei andere soorten lekkernijen. Ook hier betaal je niet veel (de prijzen variëren tussen de €1 en de €3 voor een gerecht), dus proef van alles een beetje.

15/
Je zal geen genoeg krijgen van de Vietnamese nems

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Vo Roof Garden (@voroof) op

Als je dacht dat loempia's lekker waren, moet je de Vietnamese variant proeven. Let wel op, na één nem kan je gewoon niet stoppen.

16/
De tempels zijn kleurrijk en vrolijk

De populairste religies in Vietnam zijn het Boeddhisme en het Taoisme. Je vindt doorheen Vietnam dan ook gigantisch veel grote, kleurrijke tempels.

17/
De drijvende markt op de Mekong-delta

De Mekong-delta in het zuidwesten van Vietnam heeft vele verschillende kanalen die je met een bootje kan verkennen. De Mekong staat bekend om zijn gigantische drijvende markten en de vele woonboten.

18/
De rijke geschiedenis

De oorlog in Vietnam eindigde in 1975, maar heeft duidelijk zijn sporen nagelaten. Als je in Ho Chi Minh bent, moet je zeker het oorlogsmuseum bezoeken.

19/
De foodmarket in Hôi An

Het romantische kuststadje Hôi An heeft prachtige, kleurrijke straten met lampionnetjes die een ideaal decor vormen voor vakantiefoto's. Je vindt er tevens de allerbeste foodmarket van heel Vietnam (of misschien wel van de hele wereld), de Central Market. Deze foodmarket was de favoriet van de Amerikaanse tv-kok Anthony Bourdain, en nu ook die van mij. 

20/
Je kan geweldig shoppen in Vietnam

wat te doen in vietnam

Je komt gegarandeerd met nieuwe aanwinsten thuis, want je kan er veel kopen voor weinig geld. Hôi An staat er bijvoorbeeld om bekend dat je er kleren op maat kan laten maken in eender welke stof.

(Stagiaire Marie Pauwels)