Wanderlust: vier dingen die je zeker moet doen in Indonesië

Geüpdatet op 7 juni 2019 door ELLE België
Wanderlust: vier dingen die je zeker moet doen in Indonesië

Indonesië is zoveel meer dan toeristisch Bali. Dit zijn de vier dingen die je niet mag missen in Java en Lombok.

Een spontane trip naar Indonesië zit er hoogstwaarschijnlijk niet in, want reizen buiten Europa vergt iets meer planning. Maar soms kan het geen kwaad om buiten je comfortzone te treden.

Zin om te vertrekken, maar toch nog een beetje koudwatervrees? Deze tips geven je moed en inspiratie.

1/

Borrobudur & Prambanan

Deze twee tempels zijn erg de moeite waard. Omdat ze niet zo ver van elkaar liggen kan je ze samen bezoeken. Dit op eigen houtje - met het openbaar vervoer - of via een begeleide tour.

Borrobudur

dingen doen in Indonesië

Borobudur is het grootste boeddhistische monument ter wereld en ligt op ongeveer 45 km. afstand van Yogyakarta.Het monument moet de boeddhistische visie op de kosmos voorstellen, die onderin begint in het dagelijks leven en bovenin eindigt in het Nirwana (de hoogste staat die door de mens bereikt kan worden). De terrassen met stoepa’s (klokken) kun je via vier ingangen bereiken. Wanneer je de tempel via de hoofdingang aan de oostzijde betreedt en vanuit hieruit links afbuigt en het terras volgt, zie je de reliëfs in chronologische volgorde. Deze vertellen het levensverhaal van prins Siddhartha Gautama, oftewel Boeddha.

Tip: Bezoek Borrobudur bij zonsopgang. Hierbij heb je verschillende opties: zo kan je de zonsopgang bewonderen vanop het monument, vanuit een hotel met goed uitzicht of vanop een nabijgelegen heuvel. De laatste optie is echter de goedkoopste, hier heb je een prachtig zicht bij goed weer.

Prambanan

dingen doen in Indonesië

Prambanan is het grootste Hindoeïstische tempelcomplex van Indonesië, 18 km ten oosten van de hoofdstad Yogyakarta. De tempels zijn gewijd aan de drie belangrijkste Hindoegoden Shiva, Vishnu en Brahma. In zijn gloriedagen bestond het Prambanan tempelcomplex uit 237 tempels, velen zijn echter afgebrokkeld ten gevolge van aardbevingen.

Tip: Vrouwen die de tempels willen bezoeken, raden we aan om een sari mee te nemen. Blote benen worden niet echt gewaardeerd op deze heilige grond.

2/

Mount Bromo

Wanderlust: vier dingen die je zeker moet doen in Indonesië - 3

Je bezoek aan de Bromo vulkaan begint doorgaans bij een viewpoint, waar je uitkijkt over de vulkaan. De meeste mensen en tours arriveren hier rond 4 uur in de ochtend en wachten ter plekke tot de zon opkomt. Vervolgens beginnen ze in het ochtendgloren aan de tocht naar de top van de vulkaan.

Deze tocht is spectaculair omdat je over de rand van een actieve vulkaan loopt.

Tip: Voor een bezoek aan Bromo is een gids niet verplicht. Ben je helemaal in de avontuurlijke vibe? Probeer dan zeker om op eigen houtje naar de ingang van de berg te trekken. Dit kan perfect met het openbaar vervoer.

3/

Mount Ijen

Wanderlust: vier dingen die je zeker moet doen in Indonesië - 4

Indonesië is het land van de vulkanen en zonsopkomsten. Daarom mag mount Ijen zeker niet ontbreken.

In tegenstelling tot Bromo of Rinjani is de Ijen een ander soort vulkaan. Voor zij die deze vulkaan willen beklimmen, raden we aan om een tour te nemen die rond middernacht vertrekt. De tocht naar de top is namelijk langer en intensiever, waardoor je alle tijd kan gebruiken. Dit betekent wel dat je de tocht in het donker zal maken. Geen nood, zaklampen worden voorzien.

Het grootste verschil met Bromo, is dat je na het bereiken van de top in de krater van de vulkaan kan afdalen. Hier kan je terecht voor het beroemde blauwe vuur (enkel duidelijk zichtbaar in het donker).Vervolgens kan je genieten van de zonsopgang vanop de krater.

Wist je dat: in de krater van deze vulkaan wordt sulfiet gewonnen. Omdat er regelmatig bijtende gassen vrijkomen, krijg je voor je vertrek en gasmasker mee.

4/

Rinjani trekking

Wanderlust: vier dingen die je zeker moet doen in Indonesië - 5

De Rinjani is een actieve vulkaan op Lombok en is met zijn hoogte van 3726 meter de op één na hoogste vulkaan in Indonesië. Ben jij opzoek naar een sportieve uitdaging tijdens je reis doorheen Indonesië? Dan moet de Rinjani trekking op je to do lijstje. Het is een pittige trekking, waarbij je gedurende drie dagen zowel fysiek als mentaal wordt uitgedaagd, maar na het bereiken van de top ben je die lijdensweg snel vergeten.

Tip: Reis na de trekking meteen door naar één van de drie Gili-eilanden, waar je op de witte stranden of al snorkelend tot rust kan komen.

Meer reisinspiratie?