Hotspots: 3 Griekse adresjes om uit te testen

Geüpdatet op 28 december 2019 door Alexis Alvarez en Virginie Dupont
Hotspots: 3 Griekse adresjes om uit te testen Griekse keuken

De Griekse keuken is een van de rijkste van het Middellandse Zeegebied en duikt overal in Europa opnieuw – en hernieuwd - op. De klassieke tzatziki, mezze's en gyros hebben het stof van zich afgeschud en staan er weer helemaal. Zoals zo vaak blijft België niet achter. Wij testten drie adresjes uit, in Vlaanderen, Brussel en Wallonië, die een frisse wind door de Griekse keuken laten waaien.

Luik: Griik Street Food

Je kan er niet naast kijken. De voorgevel - volledig in glas en versierd met Griekse jongelingen en blauw neon - tegenover de neoklassieke gebouwen van de universiteit van Luik, springt meteen in het oog. Ondanks de replica's van Dorische zuilen die het interieur extra sfeer geven, situeert deze plek zich mijlenver van zowel de traditionele Griekse restaurants als de dubieuze pitabars. Ja, het beroemde Griekse broodje staat ook hier op de kaart, maar dan wel volledig revisited. Proef de variant met kip-guacamole maar en durf dan eens te beweren dat we overdrijven! Griik Street Food is, zoals zijn naam het al aangeeft, Grieks maar toch ook weer niet. Het is fastgood in al zijn glorie: lekker, snel, rechttoe rechtaan. En je hoeft je alvast geen zorgen te maken dat je hier met honger weer buiten stapt. Met een speciale vermelding voor de frietjes want die zijn echt ongeëvenaard. Als je ze dan ook nog eens met feta combineert, zijn er helemaal geen woorden voor.

Griik Street Food

Griik Street Food, place du Vingt Août 30/34 in 4000 Luik

Brussel: Greek Appetite

L'Auberge Espagnole is een pop-upstore die is opgestart door hub.brussels (het Brusselse Agentschap voor Bedrijfsondersteuning). Wie een project heeft, kan zijn concept hier uittesten en tegelijk genieten van gepersonaliseerde coaching. Om te worden weerhouden, moeten dossiers voor een duurzame en inventieve aanpak staan. Tot eind januari 2020 kan je zo Greek Appetite ontdekken. Mary en Pelagia zijn twee Griekse zussen die aan de basis van deze delicatessenwinkel staan. Hun levenslust is het enige wat de kwaliteit en originaliteit van de (voor 95% vegan) etenswaren van kleine producenten misschien nog kan overtreffen. Hier konden wij in elk geval niet aan weerstaan: mayonaise met zwarte truffel die gemaakt lijkt om met de lazanofila (chips van het eiland Chios) te combineren, mandarijn- en mastichapasta uit Chios, boterhamsmeersel met appelbes (een superfood), chocolade of aardbei en biologische verbenathee. Alles komt rechtstreeks uit Griekenland en is bij ons thuis getest en goedgekeurd!

Greek Appetite

Greek Appetite, Waversesteenweg 331 (naast het Jourdanplein) in 1040 Etterbeek

Leuven: Kreta

Dit intieme restaurant (vergeet niet te reserveren) werd geopend in de lente van 2019. Het brengt typische Griekse gerechten die je van bij de eerste hap laten wegdromen. Bovendien word je er warm onthaald in een prettige omgeving. Chef-kok Emma staat al meer dan 25 jaar achter het fornuis en heeft onder andere in Athene en Kreta gewerkt. Haar beroep is haar passie. Na het voorgerecht, humus in de vorm van een bloem met warm Grieks brood, smullen we van heerlijk malse, gebakken calamares, inktvis en gegrilde scampi's. Bij die zeevruchten kiezen we in plaats van het eeuwige wit voor de Griekse rode wijn die de ober ons met kennis van zaken aanbeveelt. Het is een restaurant waar je kan genieten van kwaliteitsproducten en het is natuurlijk ook een uitstekend excuus voor een uitstapje naar Leuven.

Chef-kok Emma

Kreta, Muntstraat 23 in 3000 Leuven

LEES OOK

Afterwork: ELLE test de Apéros du San in Brussel

Met deze tips bestel je wijn als een pro (ook als je er niets van kent)