3 recepten voor een apero in stijl

Geüpdatet op 3 juli 2020 door ELLE Partner
3 recepten voor een apero in stijl

 Zon, charme en gezelligheid… Haal de Provence in huis met een verfrissend glaasje rosé en, niet te vergeten, enkele heerlijke hapjes. Laat die zomer maar komen!

Genieten van het beste van de Provence, dat doe je met een glas roséwijn. Deze unieke regio, tussen Alpen en Middellandse Zee, heeft heel wat te bieden dankzij haar sterke traditie en uitgebreide expertise op het vlak van wijnbouw. De wijngaard van Vins de Provence strekt zich uit over 200 km doorheen de departementen Bouches-du-Rhône, Var en Alpes-Maritimes. Doorheen de tijd verkregen de wijnen van dit huis naam en faam tot ver buiten de grenzen. Haar uithangbord is de roséwijn: negen op tien flessen van de totale productie zijn rosé. Er zijn drie officiële appellaties: AOC Côtes de Provence, AOC Coteaux d’Aix-en-Provence en AOC Coteaux Varois en Provence. Wijnen met elk hun eigen karakter, maar één voor één lichtroze, droog en boordevol smaak, het handelsmerk van het huis. Puur genieten, zeker in combinatie met een heerlijk hapje.

GAMBABROCHETTES, ANANAS  EN KORIANDER (4 pers.)

provence

Voorbereiding: 15 min • Bereiding: 10 min

• 2 soeplepels bruine suiker • 4 soeplepels sojasaus • 300 gr gamba’s • 3 schijfjes verse ananas • een handvol koriander • witte of zwarte sesamzaadjes • Zout en peper

1. Pel de gamba’s. Snijd de ananas in stukjes en maak de brochettes.
2. Zet een pan op het vuur en doe er de bruine suiker en sojasaus in. Laat karamelliseren op een hoog vuur en voeg de brochettes toe. Laat 3 min bakken aan elke kant en verlaag het vuur indien nodig. Voeg peper en zout toe naar wens.
3. Serveer met de gehakte koriander en werk af met de sesamzaadjes.

DE PERFECTE MATCH
Een glas AOC Coteaux d’Aix-en-Provence Millésime 2019. Lichte kleur met duidelijke schakering, een intense, fruitige en complexe neus met een toets van rood fruit. In de mond getuigt deze wijn van een volle smaak en evenwichtig aroma dat perfect samengaat met de verse koriander.

VERSE GEITENKAAS MET GRANAATAPPEL (4 pers.)

provence

Voorbereiding: 10 min

 125 gr verse geitenkaas  1 granaatappel  crackers met zaadjes

1. Snijd de granaatappel in twee. Hou een halve granaatappel in één hand ondersteboven boven een grote slakom en sla er met de rug van een soeplepel de zaadjes uit. Opgelet: het sap van een granaatappel maakt vlekken, dus bescherm jezelf met een keukenschort.
2. Bedek je werkblad met doorzichtige folie en bestrooi met twee à drie soeplepels zaadjes van de granaatappel. Leg de verse geitenkaas in het midden en rol voorzichtig zodat ze volledig bedekt is met zaadjes. Pak de bol in met de folie en leg ze één uur in de koelkast.
3. Serveer de crackers in stukken, met de bol geitenkaas in het midden.

DE PERFECTE MATCH
Een glas AOC Côtes de Provence Millésime 2019. Mooie lichtroze kleur, frisse neus met een toets van citrus, exotisch fruit, rood fruit en bloemen. In de mond is deze wijn puur, fris en zurig!

BRUSCHETTA MET MASCARPONE, PERZIK EN TIJM (4 pers.)

provence

Voorbereiding: 15 min Bereiding: 8 min

1 ciabatta  1 lookteentje  200 gr mascarpone 50 gr vloeibare room 1 soeplepel olijfolie 2 perziken 2 koffielepels honing  Enkel takjes tijm  100 gr parmaham Zout en peper

1. Verwarm de oven op 180°C. Leg vier sneetjes parmaham op een vel bakpapier en stop 8 minuten in de oven. Snijd ondertussen de ciabatta in sneetjes, dompel ze onder in olijfolie met een knijptang en schraap er het teentje look over. Stop eveneens 8 minuten in de oven.
2. Meng in een kom de mascarpone, de vloeibare room en de olijfolie. Klop goed. Voeg peper en zout toe naar wens.
3. Snijd de perziken in kwartjes en laat ze gedurende 4 à 5 minuten karamelliseren in een pan met honing en de takjes tijm op een hoog vuur.
4. Dresseer de lauwe bruschetta met het mascarponemengsel, de perzik, stukjes parmaham, wat fleur de sel en tijm. Serveer meteen.

DE PERFECTE MATCH
Een glas AOC Coteaux Varois en Provence Millésime 2019. Herkenbaar aan zijn lichte kleur en complexe neus met aroma’s van citrusvruchten, vruchten met wit vruchtvlees, vruchten met geel vruchtvlees zoals perzik en rood fruit. In de mond is hij krachtig, royaal en licht aromatisch.

Artikel gerealiseerd in samenwerking met Vins de Provence.
https://www.vinsdeprovence.com/

LEES OOK:
Shopping: 8 musthaves voor de perfecte picknick
Scones met Comté AOP voor een succesvolle brunch
Brochettes van Comté AOP en croissantcroutons