How to: zelf een heerlijke babka maken

Rate this post
Geüpdatet op 8 april 2020 Druk het recept af door ELLE België en Emilie Mascia Foto’s: Maxime Degée
  • Dessert
  • 2 mn
  • 25 mn
  • 2 babka's
  • Medium
How to: zelf een heerlijke babka maken

Hier ons recept voor het must-have chocoladebroodje van Instagram. Het geheim? Gewoon een beetje geduld en de juiste ingrediënten!

Ingrediënten

  • 500g bloem
  • 2,5 theelepels droge gist (20g vers)
  • 60g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel zout
  • 3 eierdooiers
  • 1 heel ei
  • 20cl lauwe melk
  • 80g zachte boter
  • 200g pure chocolade (70%)
  • 50g boter
  • 1 eiwit

Bereiding

  1. Doe de bloem en droge gist in de kom van je keukenrobot. Meng dit en voeg het suiker en zout toe. Zorg dat alles goed gemengd is.
  2. Maak een klein putje in de mengeling en doe de eidooiers, het volledige ei en de melk erin. Laat je keukenrobot dit op matige snelheid mengen tot je een glad deeg krijgt.
  3. Gebruik nu de haak van je keukenrobot om het deeg te kneden. Doe er beetje bij beetje de boter in.
  4. Laat het deeg kneden voor 6 tot 8 minuten. Het moet glad en satijnachtig zijn, maar ook nog een beetje plakkerig aanvoelen.
  5. Leg de deegbal in een licht geoliede kom en laat deze een anderhalf uur rusten, tot hij dubbel zo groot is.
  6. Smelt ondertussen de chocolade en de boter au bain-marie. Laat het op kamertemperatuur rusten tot het niet meer vloeibaar is. Je kunt ook een zelfgemaakte chocoladepasta gebruiken hiervoor.
  7. Strooi wat bloem over je werkblad en leg het deeg erop. Kneed dit terug tot een bal en snij het doormidden. Maak van het eerste deel een rechthoek van ongeveer 20 op 35 centimeter en verdeel de helft van het chocolademengel over dit deeg. Voeg eventueel kleine chocoladestukjes toe voor het geheel nog beter te maken.
  8. Rol de rechthoek voorzichtig op tot een deegrol en snijd deze over de hele lengte doormidden. De bedoeling is om deze te draaien zodat je het typische marmereffect krijgt. Doe het dan in een bakvorm met boter, bloem of bakpapier.
  9. Doe hetzelfde met het tweede stuk deeg. Als de brioche gedraaid is, rol je hem op om een mooie cirkelvormige vlecht te maken. Plaats dit tweede stukje op een vel bakpapier.
  10. Laat 45 minuten rusten.
  11. Verwarm de oven voor op 180°C. Bestrijk de babka zachtjes met eiwit, dat je licht opklopt met een snufje zout. Zet dit 25 minuten in de oven. Laat volledig afkoelen voor je het uit de vorm haalt.

babka, recept, guilty pleasure

De afwerking

Tot slot kan je nog een suikerstroop maken. Verwarm hiervoor 30g suiker met 10cl water tot de suiker volledig opgelost is. Smeer deze siroop met een borsteltje over de afgekoelde babka. Deze stap is optioneel.

Het recept is geïnspireerd op de blog Le Pétrin.

LEES OOK:

Recept: healthy brownies met dadels en kikkererwten

Recept: zo maak je fluffy Japanse pancakes

Word lid van onze foodiescommunity op Instagram @elleeten.be. Like, reageer en deel jullie eigen recepten met de hashtag #ELLEfoodteam! Bron: ELLE.be
Stel een recept voor