De Babka: van grootmoeders gebakje tot Instagrammable dessert

Geüpdatet op 8 april 2020 door Elisabeth Debourse en ELLE België Foto’s: Maxime Degée
De Babka: van grootmoeders gebakje tot Instagrammable dessert

Het Weense gebak waar iedereen fan van is... Na het grote succes van de babka in Oost-Europa en New York, verovert de lekkernij ook ons hart.

Een heerlijke twist, zachte binnenkant, die verrukkelijke glans met stukjes chocolade... Wij krijgen er al honger van. Dit gebakje zien we al enkele maanden overal opduiken op sociale media. De trend is het grootst in Parijs, waar bakkers concurreren om het origineelste recept te bedenken. Denk maar aan babka per meter bij Mamiche of met amandelen bij Florence Kahn. Op de toonbank van de bakkerij Paq ligt de babka dan weer met lekker veel chocolade, terwijl Babka Zana het gebakje op authentieke wijze bereidt.

babka, recept, koken

Geen gebakje, maar delicatesse

Met maar liefst 110 000 hits op Instagram blijkt dit een erg populair dessert, al blijft het op de eerste plaats toch grootmoeders gebakje, zegt culinair auteur Annabelle Schachmes. En dat mag je letterlijk nemen. "Babka" of "bobka" betekent afhankelijk van de regio "oude vrouw" of "grootmoeder" in het Pools en Russisch. Het gebakje uit Oost-Europa lijkt op een cilinder van deeg met gevlochten stukjes rond, een verwijzing naar de traditionele rokken van oudere vrouwen. De gevlochten versie heet eigenlijk "krantz", maar beide varianten hebben een lange geschiedenis in de Joodse keuken. "De babka is enorm geëvolueerd. Het gebakje heeft zich heel ver verspreid", zegt Annabella Schachmes, die een recept voor de babka heeft staan in haar kookboek rond de Joodse keuken. De babka heeft de Poolse joden gevolgd op hun internationale reizen naar New York, Montreal, maar ook naar Franrijk en Israël. In dat laatste land kom je het toetje overal tegen: in cafés, restaurants en zelfs busstations. Zelfs in België kan je de babka vinden, maar wel enkel in de Poolse voedingswinkels of de Khobz-bakkerij.

Toch heeft de babka haar succes vooral te danken aan de Verenigde Staten. Op geen enkele andere plek is de Joodse keuken zo sterk aanwezig. "In New York is de Asjkenazische keuken groot. Je vindt hier gerechten die zelfs in het land van herkomst niet meer bestaan", zegt Schachmes. "In de Big Apple heeft bijna elke regionale joodse keuken zijn eigen delicatessenzaken, waar je populaire dingen kan vinden zoals bagels, pastrami, gerookte vis en babka natuurlijk."

Advies van een expert

Maar in Parijs, de hoofdstad waar schrijfster Schachmes een boek aan wijdde, was het de bakkerij Babka Zana waar ze verliefd op werd. "Het is gewoon de beste bakkerij. Ze begrijpen hoe je een goede babka maakt." Een goede babka ziet er als volgt uit: een compact deeg gedrenkt in chocolade en bestrooid met stukjes hazelnoot (die eigenlijk niet bij het originele recept horen).

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Babka Zana (@babkazana) op


Als je niet meteen in winkel bij jou in de buurt hebt, kan je het natuurlijk ook gewoon zelf maken. Het advies va Schachman? "Neem je tijd en laat het deeg goed rijzen." Probeer bij het vouwen de chocolade goed te verspreiden, maar niet te veel! Draai het deeg zo veel mogelijk om die typische patronen van cacao te maken. Eens uit de oven moet het broodje bijna knapperig zijn aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant. Maar pas op, voor je dit recept onder de knie hebt, steelt de Zweedse semla misschien de show?

How to: zelf een heerlijke babka maken How to: zelf een heerlijke babka maken Hier ons recept voor het must-have chocoladebroodje van Instagram. Het geheim? Gewoon een beetje geduld en de juiste ingrediënten! Lees meer