Semla, het Zweedse gebakje dat je snel eens moet proeven

Geüpdatet op 18 maart 2020 door Malvine Sevrin en Virginie Dupont Foto’s: Elodie Buski
Semla, het Zweedse gebakje dat je snel eens moet proeven

De Zweden zijn zodanig verkocht aan dit gebak dat ze er zelfs een dag aan hebben gewijd. En goed nieuws: het moment om het te proeven is bijna aangebroken!

De semla, een Zweedse traditie

De semla (of "semlor" in het meervoud, voor de grootste lekkerbekken!) is een traditioneel Zweeds gebakje. Je vindt het ook in andere Scandinavische en Baltische landen onder verschillende namen: laskiaispulla in Finland, vastlakukkel in Denemarken of vēja kūkas in Letland en Litouwen. Maar het is in Zweden waar deze hoogwaardige brioche het meest populair is. Ieder jaar worden er wedstrijden en smaaktesten gehouden om de beste semla uit te kiezen.

 

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Sofia Henriksson (@sofianhenriksson) le

De naam komt van het Latijnse woord "simila", wat verwijst naar het fijnste tarwemeel dat voor dit gebakje gebruikt wordt. Het is een soort briocheachtig melkbroodje met een vleugje kardemom, opgevuld met amandelspijs en gegarneerd met een royale laag vanilleslagroom. Deze lekkernij wordt tot slot afgewerkt met een wolkje poedersuiker. De semla is meer dan een gewoon gebakje, het is een echt begrip voor de Zweden. Zozeer zelfs dat ze een speciale dag aan het gebak gewijd hebben waarop er ieder jaar volop van gesmuld wordt ter gelegenheid van mardi gras, genaamd de fettisdag.

Oorspronkelijk was de semla gewoon een broodje dat werd gedrenkt in warme melk (bekend onder de naam hetvägg). Door de eeuwen heen is het geëvolueerd naar een meer bourgondische versie die ons, laten we eerlijk zijn, zeker kan bekoren!

Waar kan je een semla proeven?

Aangezien ze aan populariteit winnen, zijn de semlor voortaan beschikbaar in duizend en een varianten: als wrap, gevuld met chocolade of kokosnoot, enz. Maar de klassieke versie blijft veruit de lekkerste... Hoewel ze traditioneel op mardi gras worden gegeten, zijn de semlor voortaan te vinden van begin januari tot half maart, tot grote vreugde van de grootste zoetekauwen.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Fika. (@fikacoffeeplace) le

Het is onmogelijk om er tijdens deze periode van het jaar onderweg geen tegen te komen als je door Zweden reist. Als je op dit moment geen citytrip hebt gepland, weet dan dat ze ook dichter bij huis te vinden zijn. In Brussel biedt de Zweedse koffiebar FIKA ze nu aan (je kan ze ook telefonisch bestellen). In Rijsel kan je ze vinden in het COØK KAFFE, zowel in de klassieke versie als de varianten. Haast je dus naar daar, want het is het moment: een traditie is er om in ere te houden!

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par COØK KAFFE (@cook_kaffe) le

Fika Coffee Shop
Vredestraat 17, 1050 Elsene
Open van dinsdag tot zondag
Tel.: 02 502 88 85

Coøk Kaffe
Rue Jean-Sans-Peur 4, 59800 Rijsel
Open van dinsdag tot zondag
Tel.: +33 3 59 54 62 39

LEES OOK:

Recept: zo maak je fluffy Japanse pancakes

Ontdek zero waste op gastronomisch niveau bij San in Gent