Beauty supplementen: hoe werkt dat nu eigenlijk?

Geüpdatet op 10 maart 2020 door Tori Machiels en Lore Ginneberge
Beauty supplementen: hoe werkt dat nu eigenlijk?info@imaxtree.com

Beauty supplementen zijn erg populair. Op Instagram heb je vast al het turquoise beertje van Sugar Bear gezien. Ook celebrities, beautymerken en bekende bloggers lanceren hun eigen vitamines. Maar wat is er nu echt van aan?

Hoe werken supplementen?

De meeste beauty supplementen richten zich op huid, haar en nagels. Zo beloven ze een stralende, egale huid, een snellere haargroei en sterke nagels. Dat klinkt misschien als een dream come true, maar toch zijn er dingen waar je op moet letten. Zo is er eigenlijk weinig bekend over het effect van deze tabletjes. Bepaalde ingrediënten kunnen inderdaad helpen bij enkele huid- of haarproblemen, zo blijkt uit onderzoek, maar in veel supplementen zitten meerdere van die ingrediënten. Wat de werking is van die gecombineerde ingrediënten samen, is niet echt geweten.

Daarbij kan het probleem dat je wil aanpakken, zoals acne of haaruitval, meerdere oorzaken hebben. Denk aan medicatie, een medische aandoening, hormonen, stress... Een pilletje helpt enkel als je te weinig van die specifieke stof in je lichaam hebt. Wie overweegt om supplementen te nemen, gaat dan ook best even langs bij de dokter of dermatoloog.

Populaire ingrediënten

De volgende ingrediënten komen vaak voor in beauty supplementen. Belangrijk om weten is dat je deze even goed kan halen uit voeding. Wij zetten alles even op een rijtje.

Vitamine A

  • Voordelen: voorkomt verstopte poriën en houdt de hoeveelheid olie op de huid onder controle. Goed tegen acne. Stimuleert ook de haargroei.
  • Ook te vinden in: vis, kaas, zoete aardappel, rode paprika, spinazie en mango.

Vitamine B of biotine

  • Voordelen: gaat haaruitval tegen. Het komt dan ook het vaakst voor in supplementen voor je haar.
  • Ook te vinden in: volkoren granen, amandelen, vlees, vis en bladgroentes zoals spinazie of boerenkool.
  • Belangrijk om te weten: onderzoek toont aan dat een pilletje met biotine enkel helpt als je een tekort hebt. Maar dit komt weinig voor, vitamine B zit namelijk veel in voeding.

Vitamine C

  • Voordelen: helpt bij littekens, hyperpigmentatie en een grote uitbraak van puistjes. Het geeft ook een boost aan doffe huidjes. Daarbij maakt de huid meer collageen aan, wat zorgt voor een soepelere huid en betere haargroei.
  • Ook te vinden in: fruit zoals ananas, citroen en kiwi, zoete paprika, chilipeper, broccoli en spruiten.

Vitamine D

  • Voordelen: herstelt de huid na langdurige zonneschade en verkleuring. Een tekort aan deze vitamine kan één van de (vele) oorzaken van acne zijn. Daarbij stimuleert deze vitamine de groei van het haar.
  • Ook te vinden in: vis zoals zalm, sardientjes en haring, eigeel en bepaalde soorten champignons. Het komt weinig voor in eten, en wordt daarom soms ook toegevoegd aan melk, cornflakes of sinaasappelsap. De grootste bron van vitamine D is natuurlijk de zon, maar vergeet dan zeker geen zonnecrème!

Vitamine E

  • Voordelen: in combinatie met vitamine C herstelt het zonneschade. Het maakt de huid ook minder gevoelig. Bovendien is het goed voor de haargroei.
  • Ook te vinden in: pitten zoals zonnebloempitten en pijnboompitten, noten zoals amandel en hazelnoot (ook als olie!), zalm, avocado, rauwe rode paprika, mango en kiwi.

Magnesium

  • Voordelen: zorgt voor een betere hormonenbalans en kan dus helpen bij acne of basis van hormonen of stress. Het vermindert ook roodheid van het gezicht.
  • Ook te vinden in: zwarte chocolade, noten, zaden, bonen zoals kikkererwten, sojabonen en erwten, tofu, bananen, vis en bladgroentes.

Zink

  • Voordelen: kalmeert een geïrriteerde huid. Herstelt het haarweefsel en regelt de productie van talg op de hoofdhuid, belangrijk voor gezond haar.
  • Ook te vinden in: rood vlees, schaaldieren, zaden zoals lijnzaad en chia zaad, noten, zuivel, eieren, volkoren granen.

Omega 3

  • Voordelen: gaat roodheid en ontstekingen van de huid tegen.
  • Ook te vinden in: verschillende soorten vis en zaden. Ook in walnoten, zeewier of sojabonen.

Ijzer

  • Voordelen: gaat haaruitval tegen.
  • Ook te vinden in: eieren, vlees, spinazie en linzen.

Proteïne

  • Voordelen: gaat haaruitval tegen.
  • Ook te vinden in: eiren, kipfilet, amandelen, haver, groene groentes en zuivelproducten zoals kaas, yoghurt en melk.
  • Belangrijk om te weten: een tekort aan proteïne kan haaruitval veroorzaken, maar dat komt heel weinig voor. Het zit dan ook in heel veel voeding.

De beste beauty supplementen volgens reviews wereldwijd

Een van de meest geliefde supplementen bij Hollywoodsterren. Lumity biedt een pakket aan van dag- en nachtsupplementen die elkaar aanvullen. Met een grote dosis kwaliteitsvolle vitaminen en mineralen, waaronder Zink, Vitamine A, D en E.

supplement
Day & Night nutritional supplements, Lumity

Shop hier

Een plantaardige dosis hydratatie en versteviging voor je huid. Caudalie werkt zoals steeds voornamelijk met druiven, maar deze supplementen bevatten daarnaast ook natuurlijke oliën en een kleine dosis proteïne.

caudalie supplement
Vinexpert supplementen, Caudalie

Shop hier

Sarah Chapman, facialist van de sterren, maakt naam en faam met haar eigen skincarelabel Skinesis, dat onder andere deze supplementen bevat. Vooral op basis van omega 3, met toevoeging van enkele vitaminen (A, D en E). De belofte? Een boost op het cellulaire niveau van de huid.

sarah chapman
Omega+ Booster supplement, Sarah Chapman

Shop hier

Het Belgische Rainpharma staat bekend om haar kwalitatieve supplementen die meestal geschikt zijn voor vegetariërs en vegans. Deze Super C Boost bevat de meest effectieve vorm van vitamine C voor een boost van collageen in de huid.

rainpharma supplementen
Super C Boost, Rainpharma

Shop hier

Hoewel niet zo budgetvriendelijk, wordt Dr. Barbara Sturm alom geprezen om haar uiterst effectieve schoonheidsproducten, die trouwens altijd gebaseerd zijn op haar eigen onderzoek. Ook deze supplementen worden lovend onthaald, al moet je er dus wel de nodige centen voor neertellen.

dr barbara sturm beauty pillen
Skin Food, Dr. Barbara Sturm

Shop hier