Museum special: 7 kindvriendelijke musea

Geüpdatet op 9 maart 2020 door Laura Lurquin en Isabelle
Museum special: 7 kindvriendelijke musea(c)Shutterstock

Regenwolken op het menu en een hoop krijsende kinderen in huis? Je zou voor minder gek worden, maar wij hebben een leuke oplossing: neem ze mee op sleeptouw naar het museum en leer zelf iets bij terwijl zij zich helemaal kunnen uitleven. Waar? Onze favoriete musea waar fun en cultuur hand in hand gaan:

Het Speelgoedmuseum

Het Speelgoedmuseum in de Brusselse Verenigingstraat is volledig opgezet als één gigantische speelkamer. Het museum huist in een prachtig herenhuis en stelt ruim 25,000 spelen van 1850 tot het heden tentoon. Je stapt er zelfs als volwassene een magische wereld binnen vol auto’s, mechanisch speelgoed, vliegtuigen, bootjes, poppenhuizen, knuffels, buitenspelen,… het stopt maar niet! Onze favorieten: de negentiende-eeuwse schommelpaardjes, de gigantische tramway en het miniatuur keukentje.

Verenigingstraat 24, 1000 Brussel

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Mini Ross Gellers in huis? Dan moét je naar het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen -oftewel, het dinomuseum. In dit oude paleis kan je tentoonstellingen over de evolutie van het menselijk lichaam bewonderen, maar ook en vooral terecht voor de allergrootste galerij dinosaurus skeletten van Europa! Meer dan 1000 specimen illustreren er het ongelooflijke verhaal van de prehistorie en hoe wij als mens slechts het staartje van dit verhaal zijn. Je kan er ook verschillende leuke kid workshops, speciaal met oog op de allerkleinsten ontwikkeld, volgen -momenteel staat die in het kader van de hyper succesvolle Antarctica expo in het teken van pooldieren. Last but not least: in een gigantische zandbak kunnen kinderen hun innerlijke archeoloog helemaal loslaten en zelf graven naar fossielen…

Vautierstraat 29, 1000 Brussel 

View this post on Instagram

how the wild calms the child. #rockthatmuseumkid

A post shared by fien (@fiendq) on

Het Kindermuseum

Zeshonderd vierkante meter pure fun. Geen computer of X-box te bespeuren hier, wel honderden houten spelen en decors, alsook leuke uitdagingen om je kinderen spelenderwijs meer te leren over zichzelf en de wereld waarin het leeft. In het Kindermuseum staan alle expo’s in het teken van deelnemen en leren, maar wordt de nadruk ook op goede communicatie tussen ouders en hun kinderen gelegd. Een leuk uitje voor het hele gezin dus.

Burgemeesterstraat 15, 1050 Elsene

Het Chocolademuseum

De naam zegt het zelf al: je kind kàn dit gewoon niét saai vinden… Het Choco Story Brussels museum huist palmt de drie verdiepingen van een 17-de eeuws herenhuis in en neemt je mee op sleeptouw doorheen de gepeperde geschiedenis van chocolade. Van de originele cacaoboon tot de Belgische praline, geen smaak die onaangeroerd blijft. Uiteraard is er ook de mogelijkheid om zelf van dit alles te proeven -al was het maar omdat het museum anders al lang niet meer bestond wegens kort en klein gestaan door gefrustreerde kleutertjes…

Stoofstraat 41, 1000 Brussel

Het Stripmuseum

Uiteraard bestaat er in onze hoofdstad ook een museum dat volledig aan het stripverhaal -onze nationale trots- werd gewijd. Kinderen worden er verwelkomd en omarmd door de werelden van Kuifje en de Smurfen, om vervolgens ook andere avonturen en personages te ontdekken. Tal van verschillende personages en auteurs passeren de revue, er hangt aanstekelijke creativiteit in de lucht en je kids weten gewoon niet waar ze eerst moeten kijken. Eentje voor de dromertjes!

Zavelstraat 20, 1000 Brussel

https://instagram.com/p/ByUuYnVC5Tc/?utm_source=ig_embed

Technopolis

Over naar Mechelen, maar Technopolis alle technologie in huis heeft om je kind een lànge namiddag lang bezig te houden. Van kleur uit spinazie halen via slapen op een spijkerbed tot fysica proeven waarvan hun haren letterlijk recht op hun hoofd komen te staan: Technopolis staat voor experimenteren naar hartenlust, magische technologie en leuke workshops waarover je kroost nog weken zal nababbelen. Tip: drink een grote koffie voor je binnengaat, you’ll need it…

Voor de jongsten is er trouwens ook een Kinder-doe-centrum gebouwd, waar kleuters vanaf vier jaar de “grotemensenwereld” kunnen ontdekken en verkennen.

https://instagram.com/p/B7JBg8ipPG5/

Het Prehisto Museum

Uniek in België: in dit museum slash attractiepark leert je kind temidden de natuur bij over de prehistorie. Het Prehisto Museum is genesteld in een grot in het hart van het Natura 2000 park, een beschermd gebied van ruim dertig hectare. Kortom: bijleren over de Oertijd alsof je er zelf in zit! Deze lukt wel niet met slecht weer, dus te bewaren voor droge dagen.

128, rue de la Grotte, 4400 Flémalle

https://instagram.com/p/B022VWXooTP/

Meer kindvriendelijke uitstapjes? Ontdek deze geweldige baby cafés in Brussel of -als je echt nog een piepklein ukje hebt- waarom je dringend eens samen naar de baby spa moet. Wie straks zo moedig is om op de latten te staan met zijn of haar kroost, kan hier terecht voor een survivalkit: skiën met kids.