De baby spa: 10 dingen die je moet weten

Geüpdatet op 3 maart 2020 door Isabelle
De baby spa: 10 dingen die je moet weten (c)Shutterstock

In België schieten de zogenaamde baby spa's als paddenstoelen uit de grond en steeds meer jonge moeders zwichten voor de voordelen van babymassages en hydrotherapie. Wat houdt het precies in, wat zijn de voor- en nadelen, en hoe begin je eraan? 

Je zou denken dat baby wellness een zoveelste gril uit het rijke Westen is, maar niets is minder waar. In heel wat culturen maakt het masseren van baby’s van oudsher deel uit van de dagelijkse verzorging. Vooral in India is de traditionele kunst van Shantala, een ritmische vorm van masseren, goed ingeburgerd bij jonge moeders. Ook hier zetten gespecialiseerde centra steeds vaker in op deze traditie en dat is maar goed ook: de voordelen van een deugddoend spa momentje voor baby’s zijn eindeloos.

Wat is een baby spa?

De meeste spa’s bieden een combinatie van hydrotherapie en massage aan: eerst mag je baby een halfuurtje ronddobberen in een speciaal ontworpen mini jacuzzi, waarna hij nog eens dertig minuten heerlijk wordt gemasseerd en/of je als ouder ook de technieken leert beheersen.  De eerder genoemde Shantala techniek is het meest verspreid, maar er bestaan ook andere vormen, geïnspireerd op bijvoorbeeld Chinese tradities.

In het bubbelbadje krijgt het kindje een speciaal en volkomen veilig drijfbandje om de hals geplaatst, waarna het naar hartenlust kan spartelen en genieten van de vrijheid en gewichtloosheid die het in het water ervaart. De meeste kindjes brengen hun dagen liggend of lekker gekneld in de armen van hun ouders of in een kinderzitje door, je kan je dus inbeelden wat voor kick dit geeft. De meesten kraaien van plezier, spartelen alle kanten uit en dat is niet alleen heel -maar dan ook héél- erg schattig. Het bevordert ook hun emotionele en fysieke groei.

Wat zijn de voordelen van baby wellness?

Eerst en vooral: de voordelen zijn niet op één hand te tellen, dus voel je vooral niet verwend wanneer je incheckt voor een namiddagje baby wellness! Wetenschappelijke studies bevestigen keer op keer het gunstige effect van liefdevolle aanrakingen en huid-op-huid contact op de positieve ontwikkeling van een kind. Het is dan ook geen toeval dat de meeste kraamafdelingen sinds enkele jaren dit soort contact actief vanaf de geboorte promoten. De combinatie van nieuwe prikkels en de rustgevende omgeving stimuleert de motorische ontwikkeling, de autonomie én het zelfvertrouwen van een baby. Het bevordert de spierontwikkeling, het immuunsysteem, de ademhaling, de spijsvertering en de bloedsomloop (en dus ook ontgifting). Het zorgt voor een beter slaapritme én blijkt een gigantische hulp in de strijd tegen krampjes en reflux. De zachte tegendruk van water en bubbeltjes, alsook de ritmische bewegingen van de massage, vergroten de longcapaciteit van kindjes en leren ze dieper ademen.

Tip: voor nieuwe papa’s, die vaak wat onwennig zijn tegenover de baby of de indruk hebben dat zij niet veel kunnen betekenen voor hun kindje in vergelijking met de moeder, is de baby spa een absolute aanrader. Ze delen niet alleen een leuk momentje met hun kleine spruit, het fysieke contact helpt ook een band en wederzijds vertrouwen op te bouwen.

baby_spa_wellness_hydrotherapie_massage_krampen_slaapproblemen_reflux_
(c)Shutterstock

Voor wie is de baby spa?

Alle baby’s hebben er baat bij en zijn welkom vanaf veertien dagen na de geboorte tot ongeveer zes maanden -sommige centra gaan tot negen maanden. De leeftijdslimiet is er om praktische redenen: vanaf een bepaald moment worden ze gewoonweg te groot voor de badjes én beleven ze prikkels op een andere manier, waardoor ze sneller zullen proberen spelen met onder andere het zwembandje en dus minder gemakkelijk gaan ontspannen. Massages zijn dan weer op elke leeftijd gunstig en kan je ook gewoon los van de hydrotherapie toepassen -al wordt het wat moeilijker van zodra ze leren rollen en kruipen,.

Hoewel de behandeling alle baby’s deugd doet, zijn er enkele problemen in het bijzonder die je aan de hand van baby wellness kan aanpakken. Zo blijkt het een grote hulp voor kindjes die niet goed slapen, te vroeg werden geboren, via een keizersnede op de wereld werden gebracht, veel last hebben van darmkrampjes, niet goed groeien of veel problemen hebben met de luchtwegen. Afhankelijk van het specifieke probleem bestaan er ook speciale massagetechnieken, geef dus zeker aan de begeleider aan waaraan je wil werken.

Wanneer is de baby spa een slecht idee?

In het geval van ziekte, hoge koorts en ontstekingen laat je dit beter aan jou en je baby voorbijgaan -opgelet: dit betekent ook dat je na een vaccinatie, wanneer de kans op koorts stijgt, best thuis blijft. Ook oververmoeide baby’s zullen niet goed reageren op de stormvloed aan nieuwe prikkels, probeer je kindje dus na een goed dutje mee te brengen. Heeft je baby last van uitslag of eczeem? Vraag dan eerst raad aan de pediater.

baby_spa_wellness_
(c)babilo

Hoe vaak moet je je baby masseren om effect te krijgen?

Eén bezoekje voldoet om de gunstige effecten van een babymassage te zien; het draait om veiligheid en geborgenheid en daar zal je vrijwel meteen de vruchten van plukken. Verhalen genoeg over huilbaby’s die na een sessie voor het eerst in weken weer een aantal uur aan een stuk kunnen slapen, of geconstipeerde kindjes die meteen een serieuze pamper vullen.

Voor een positief resultaat op lange termijn wordt dan weer aangeraden om minstens één keer per week je baby te masseren. Belangrijk daarbij is de massage rustig op te bouwen en telkens iets langer aan te houden, om uiteindelijk tot een ritueel van ongeveer dertig minuten te komen. Je hoeft ook niet telkens het volledige lijfje te masseren: je kan nu eens focussen op de voetjes, dan weer op de armpjes of de buik. Elke baby is ook verschillend en zal het ene al aangenamer vinden dan het andere. Een kindje dat al lang geen stoelgang maakte, zal misschien wat protesteren wanneer je druk op de buik uitoefent, maar zal er wel redelijk snel effect van voelen.

Heeft je kindje echt zwaar last van slapeloosheid of krampjes, dan wordt aangeraden om een tijdlang om de twee weken naar de baby spa te gaan. De combinatie hydrotherapie + massage zal dan extra veel effect krijgen.

Wat mag je zeker niet doen tijdens een massage?

Een babymassage bestaat voornamelijk uit strijken en in lichtere mate kneden van het fragiele lijfje. Klopjes geven, trillen en schudden zijn uit den boze.

Let ook op het product dat je gebruikt. Zuivere, zoete amandelolie is het best aangepast aan elk huidtype en heeft een hydraterende effect op de droge huid van jonge kindjes. Geparfumeerde oliën hebben een groter risico op allergieën en ook bij etherische oliën let je best op welke plant, bloem of zaad ze gebaseerd zijn -vraag raad aan een expert! Oranjebloesem, patchoeli en roos kunnen alvast weinig kwaad. Amandelolie heeft een verwarmend effect, dus bij erg warm weer (of bepaalde huidaandoeningen zoals gesloten eczeem) kies je beter voor verfrissend talkpoeder.

Is de drijfring wel veilig?

Helemaal! De doorsnede van zo’n ring is meestal negen centimeter, eentje minder dan het gemiddelde babyhoofdje, en het kan een gewicht van twintig kilo drijvende houden, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je baby eruit zal glijden. Er wordt ook geen druk uitgeoefend op de nek aangezien de kin en het achterhoofd extra steun krijgen van het bandje. De meeste jonge baby’s voelen de ring trouwens niet zitten aangezien ze gewichtloos zijn in het water.

baby_spa_wellness_

Is de baby spa wel hygiënisch?

In een goede spa wordt geen chloor gebruikt en worden de badjes na elke sessie grondig gereinigd, ontsmet en van vers water voorzien. De Hoge Gezondheidsraad raadt grote hoeveelheden chloor, zoals je ze in de meeste openbare zwembaden terugvindt, af onder één jaar omdat het vooral aan de huid en longen veel schade kan veroorzaken.

Ook waterjets, verantwoordelijk voor de bubbeltjes, zijn af te raden aangezien vuil zich er sneller in kan ophopen. Een hygiënischer alternatief zijn luchtjets -wees niet bang hiernaar te informeren.

Praktisch

Zoals eerder vermeld begin je er best met een goed uitgeruste én gevoede baby aan, de behandeling maakt kindjes immers hongerig. Er wordt aangeraden zo’n half uurtje voor de sessie te voeden en alvast een flesje bij de hand te houden voor erna. Verder breng je uiteraard schone luiers en lekker zachte kledij mee om het ontspannende gevoel extra lang te bewaren. De meeste centra voorzien zelf de zwemluier, massageolie en handdoeken.

Waar?

De voorbije jaren kende Vlaanderen een explosie aan gespecialiseerde centra, ga aan de hand van onze checklist na welke het beste voor je past.

Sowieso door ons getest en goedgekeurd: Babilo in Tervuren (op een steenworp van Brussel), waar je naast baby wellness ook terecht kan voor interessante workshops rond EHBO en communicatie met je baby. Bovendien heeft de spa ook een heerlijke winkel vol mooi en duurzame babyspullen van onder andere Tikiri, Jack 'n Jill, Plantoys en Babylonia.

Shopping

Leer hier trouwens waarop je moet letten als je duurzaam speelgoed voor je kindje wil kopen, en ontdek hier welke verzorgingsproducten voor je baby cruelty-free zijn.