De geheime wereld van VIP-lounges: achter de schermen van luxereizen

Geüpdatet op 24 mei 2024 door Sofie Kegelaers
De geheime wereld van VIP-lounges: achter de schermen van luxereizen @Shutterstock

Je hebt er vast al eens van gehoord: VIP-lounges, de exclusieve wachtruimtes op luchthavens waar luxereizen een geheel nieuwe dimensie krijgen. Deze locaties zijn voornamelijk toegankelijk voor reizigers met een specifiek lidmaatschap of houders van bepaalde kredietkaarten, maar weet je ook welke privileges in het verschiet liggen achter de deuren van deze high-end plekjes?

Voor sommigen kan vliegen een stressvolle ervaring zijn, maar voor anderen - lees: de zeer welgestelden of gelukkige frequente reizigers met een overvloed aan miles, is vliegen een heel andere beleving. Van een privé check-in tot een chauffeur en een persoonlijke aanpak met de nadruk op exclusiviteit: deze VIP-lounges hebben het allemaal.

VIP-LOUNGES OVER DE HELE WERELD

Dit zijn de meest exclusieve VIP-lounges op luchthavens wereldwijd.

1. Cathay Pacific The Pier First Class Lounge (Hong Kong International Airport, Hong Kong)

Terwijl de meeste reizigers die Hong Kong International Airport bezoeken zich concentreren op The Wing, net voorbij de veiligheidscontrole, is het de moeite waard om de extra afstand af te leggen naar Gate 63. Daar betreed je de wereld van de Cathay Pacific 'The Pier First Class'-Lounge, waar een oase van luxe en comfort op je wacht.

Ontworpen door het gerenommeerde ontwerpbureau Studioilse, ademt de lounge de sfeer uit van een chic appartement. Bij binnenkomst worden je zintuigen meteen geprikkeld door de Cathay Pacific-geur en de rustgevende akoestiek van natuurlijke materialen en warme verlichting. Ontspan aan de bar of dineer in de eetzaal, die functioneert als een volwaardig restaurant. Voeg daar The Retreat aan toe, een elegante spa voorzien van douches, een werkruimte, comfortabele dagbedden en een persoonlijke voorraadkast vol lekkernijen, en dit prachtige toevluchtsoord dekt werkelijk alle basisprincipes voor een onvergetelijke ervaring.

VIP-lounges
@Cathay Pacific

Toegang: Passagiers met een First Class-ticket, Cathay Diamond-leden en Oneworld Emerald-leden
cathaypacific.com

2. Emirates First Class Lounge (Dubai International Airport, Verenigde Arabische Emiraten)

Stap binnen via gezichtsherkenning en laat je verwelkomen door een exclusieve omgeving die volledig is ontworpen om aan al jouw behoeften te voldoen. Met meer dan 9200 vierkante meter behoort de Emirates First Class Lounge tot een van de grootste lounges ter wereld. En het beste van alles? Wanneer je eenmaal aankomt, hoef je niet meer terug naar de terminal. Vanuit de lounge heb je rechtstreeks toegang tot het vliegtuig wanneer het klaar is voor vertrek, wat betekent dat je tot op het laatste moment kunt genieten van alle comfort die de lounge te bieden heeft.

Pro tip: begin je verblijf met een gratis behandeling van vijftien minuten in de Timeless Spa, nip vervolgens van een verfrissend glaasje bubbels tijdens de champagnetasting in de Moët & Chandon bar, en kies tot slot een heerlijke wijn of sterke drank van Le Clos uit om mee naar huis te nemen.

@Emirates

Toegang: Passagiers met een First Class-ticket en Emirates Skywards Platinum-leden
emirates.com

3. Jal First Class Lounge (Haneda Airport, Japan)

Ryu Kosaka heeft met de JAL First Class Lounge op Haneda Airport een unieke plek gecreëerd waar modern Japans design en traditionele elementen samenkomen. Op de vierde en vijfde verdieping van Terminal 3 geniet je door de glazen ramen van vloer tot plafond van een prachtig uitzicht op de landingsbaan. De lounge werd in 2020 volledig gerenoveerd en biedt met het 'room to room'-concept verschillende themaruimtes. Onze favoriet? Het elegante Sushi Tsurutei restaurant, waar je kunt genieten van de beste visgerechten, gecombineerd met bijzondere sakes. Zin in iets anders na het diner? Ontdek dan zeker de expositieruimte met klassieke JAL-memorabilia!

VIP-lounges
@JAL

Toegang: Passagiers met een First Class-ticket, JMB Diamond- en JGB Premier-leden en in aanmerking komende passagiers met een First Class-ticket en Emerald-leden van Oneworld
jal.co.jp

4. Lufthansa First Class Terminal (Frankfurt Airport, Duitsland)

Lufthansa gaat nog een stapje verder door op de luchthaven van Frankfurt een hele First Class Terminal van maar liefst 1800 vierkante meter in te richten. Het is de crème de la crème van exclusiviteit, en dat merk je al vanaf het moment dat je aankomt. Parkeerstress is hier verleden tijd, want je mag gewoon doorrijden tot aan de ingang van de terminal en je sleutels toevertrouwen aan een valet die jouw wagen zorgvuldig voor je parkeert. Ook hoef je je geen zorgen te maken over de hele incheckprocedure; eenmaal binnen staat een persoonlijke assistent je op te wachten aan de receptie om al je reisformaliteiten snel en discreet af te handelen en je door de beveiliging te begeleiden.

En de voorzieningen? Die zijn van topniveau, van comfortabele zitplaatsen tot rustgevende kamers met dagbedden en ruime doucheruimtes, elk detail is zorgvuldig uitgewerkt. Voor wie trek heeft, zijn er culinaire hoogstandjes te vinden in de eetruimte, en daarna is er de mogelijkheid om te ontspannen in de Cigar Lounge met een selectie van de beste sigaren. De bar biedt bovendien een uitgebreide selectie dranken, waaronder meer dan 130 verschillende soorten whisky. Moet je toch nog een belangrijk dossier afhandelen? Dat kan in een van de vijf aparte kantoorunits, elk uitgerust met Wi-Fi en lokale telefoon- en faxfaciliteiten. Vergeet trouwens niet om een Lufthansa First Class-badeendje op te halen bij de receptie - een iconisch souvenir en een must-have voor elke reis- en luchtvaartliefhebber.

VIP-lounges
@Skyluxtravel

Toegang: Passagiers met een First Class-ticket van Lufthansa, Swiss of Discover Airlines en bepaalde leden van het loyaliteitsprogramma van Lufthansa
lufthansa.com

5. Qantas International First Lounge (Sydney Airport, Australië)

De Qantas International First Lounge in de internationale terminal van Sydney biedt een adembenemend uitzicht op Sydney, met Botany Bay als hoogtepunt. Ieder jaar verwelkomt de lounge meer dan 150.000 gasten die er komen genieten van het hoogste niveau van comfort, service en luxe. Ontworpen door de internationaal gerenommeerde Australische ontwerper Marc Newson, in samenwerking met Sebastien Segers en Woods Bagot, zet deze lounge een nieuwe standaard in wereldwijd lounge-ontwerp. Het interieur, dat aansluit bij dat van de nieuwe Qantas A380, combineert het beste van Australisch en internationaal design en materialen.

@Andystravelblog

Toegang: Passagiers met een First Class-ticket van Qantas of Emirates en bepaalde leden van het loyaliteitsprogramma van Qantas
qantas.com

6. Qatar Airways Al Mourjan Business Lounge - South (Hamad International Airport, Qatar)

Beleef de betoverende ambiance van Arabisch erfgoed in de Al Mourjan Business Lounge South van Qatar Airways. Met een design dat werd geïnspireerd op de natuurelementen, biedt deze luxe lounge een serene en verkwikkende omgeving (en dat verspreid over wél tienduizend vierkante meter). Start je culinaire ontdekkingsreis in de Global Deli, waar een assortiment van sandwiches, salades en mezze op je wacht. Vervolg je weg naar het à la carte restaurant via de wenteltrap, waar je kunt genieten van een scala aan Arabische specialiteiten, sushi, warme gerechten en patisserie. Drankjeskasten zijn strategisch verspreid, zodat je altijd een verfrissing bij de hand hebt. Of je nu werkt in het businesscentrum, ontspant in een van de slaapstations of je kinderen vermaakt in de speelkamer met crèche, deze lounge biedt de perfecte omgeving om tot rust te komen en te genieten van kostbare comfortmomenten terwijl je wacht op je volgende vlucht.

@Qatar Airways

Toegang: Passagiers met een First Class-ticket of Business Class-ticket (Elite, Comfort & Classic) van Qatar Airways en passagiers met een First Class-ticket of Business Class-ticket van Oneworld
qatarairways.com

7. Singapore Airlines The Private Room (Changi Airport, Singapore)

The Private Room van Singapore Airlines is zonder twijfel het summum van luxe in de wereld van lounges. Deze exclusieve ruimte is uitsluitend toegankelijk voor passagiers met een First Class-ticket of Suite-ticket van Singapore Airlines, wat betekent dat alleen de meest bevoorrechte reizigers hier worden ontvangen. De lounge opende zijn deuren in juli 2008 als het pronkstuk van de gloednieuwe SilverKris Lounges in Terminal 3. Sindsdien heeft het een ongeëvenaarde reputatie opgebouwd als een toevluchtsoord van luxe en comfort op de luchthaven van Changi in Singapore. Met een verfijnd design en een onberispelijke service is The Private Room een ​​belangrijk hoogtepunt voor de absolute elite van Singapore Airlines.

@Princeoftravel

Toegang: Passagiers met een First Class-ticket of Suite-ticket van Singapore Airlines
singaporeair.co

8. The Centurion Lounge (Verschillende locaties, Verenigde Staten)

Hoewel American Express-kredietkaarten niet overal worden geaccepteerd, hebben ze een onweerstaanbaar voordeel: punten sparen voor luxueuze geschenken. En laten we eerlijk zijn, wat is een beter cadeau dan een luxe vliegreis met, als het dan toch kan, toegang tot een exclusieve lounge? Het spreekt dus voor zich dat de Centurion Lounges, verspreid over 21 luchthavens in de Verenigde Staten, sinds hun lancering in 2013 een absolute hit zijn geworden voor houders van een American Express-kredietkaart. Let wel: ze zijn slechts drie uur voor vertrek op dezelfde dag toegankelijk. Wat kan je verwachten? Adembenemende uitzichten, vergader- en telefoonruimtes, verjongende spa's en verrassende ontspanningsruimtes. Elke lounge verrast je met lokale culinaire hoogstandjes, supersnelle Wi-Fi, een computerbar en printservices, plus een selectie van de beste tijdschriften en kranten. De drankjes zijn geen uitzondering: ze werden namelijk samengesteld door mixoloog Jim Sheehan en geselecteerd door wijngoeroe Anthony Giglio.

VIP-lounges
@American Express

Toegang: American Express Centurion-, American Express Platinum-, American Express Business Platinum- en American Express Corporate Platinum-kaarthouders
americanexpress.com

9. Turkish Airlines Business Lounge (Istanbul Airport, Turkije)

Temidden van de hectiek van een van 's wereld drukste luchthavens, vind je een toevluchtsoord van rust en verfijning: de Turkish Airlines Business Lounge. Met een oppervlakte van zo'n 5.600 vierkante meter heeft deze lounge plaats voor wel 765 gasten, die hier kunnen genieten van een ruim assortiment aan voorzieningen. Onze persoonlijke favorieten? Wellicht de interactieve wereldbol met touchscreen, die de internationale vluchten van Turkish Airlines volgt, of de golfsimulators die zorgen voor ontspanning en entertainment. Het is moeilijk kiezen, maar in deze lounge is er voor elk wat wils.

@Skytrax

Toegang: Passagiers met een Business Class-ticket van Turkish Airlines en Star Alliance, plus Elite- en Elite Plus-leden van het Turkish Airlines loyaliteitsprogramma
turkishairlines.com

10. Vienna Lounge (Vienna Airport, Oostenrijk)

Of je nu met je familie reist of voor zaken onderweg bent, vanaf Terminal 1 van Vienna Airport kun je je voor je vlucht ontspannen in de Vienna Lounge, dé lounge die eerder dit jaar werd uitgeroepen tot 'Airport Lounge van het Jaar 2024'.

Je vindt er een aantal moderne voorzieningen, variërend van gestroomlijnde zithoeken tot elegante cabines met comfortabele fauteuils. Die laatste bieden een panoramisch uitzicht op de landingsbaan, wat een plus is voor luchtvaartliefhebbers. En dan is er ook nog het Weense café, waar je jezelf kunt trakteren op gerechten van het buffet en een koffietje met, jawel, een heerlijke appelstrudel.

@Vienna Airport

Toegang: Passagiers met een First Class-ticket, Business Class-ticket of frequent flyer-kaart van Star Alliance, Oneworld, Skyteam en bepaalde andere luchtvaartmaatschappijen, evenals sommige kredietkaarthouders
viennaairport.com

Zoals je misschien gemerkt hebt, zijn VIP-lounges eigenlijk veel meer dan alleen maar een plek om je tijd te doden voordat je vlucht vertrekt. Ze vertegenwoordigen een wereld van privilege, waarin oog voor detail en een gepersonaliseerde service de absolute norm zijn. Wat opvalt is dat deze exclusieve lounges een voorbode lijken te zijn voor de toekomst van reizen, want, in een wereld waarin tijd steeds kostbaarder wordt, streven mensen naar comfort, gemak en zijn ze continu op zoek naar de meest efficiënte manier om hun tijd te benutten.

Heb jij binnenkort een vliegreis op de planning staan? Deze Amazon gadgets kan je zéker gebruiken.