Cunnilingus: orale seks voor beginners

Geüpdatet op 13 februari 2020 door Mary-Noëlle Vekemans en ELLE België
Cunnilingus: orale seks voor beginners(c) Shutterstock

Cunnilingus, beffen, een kattenwasje, flathappen of zelfs “postzegels likken”,…: dat het oraal bevredigen van een vrouw tot de verbeelding spreekt, moge duidelijk zijn uit het veelvoud aan klinkende termen die het moeten beschrijven. En toch geven heel wat mensen toe zich er niet aan te wagen. Jammer, aangezien het één van de beste manieren is om een vrouwelijke sekspartner ultiem te bevredigen. Tijd om daad bij woord te voegen en de kunst onder de knie te krijgen:

Wat is “cunnilingus”?

Letterlijk: het likken (lingere) van de vulva (cunnus), de vrouwelijke tegenhanger van fellatio -danku, Romeinen. Het gaat dus om de seksuele handeling waarbij het vrouwelijke geslachtsdeel gestimuleerd wordt met de lippen en tong. Veel heb je daar eigenlijk niet voor nodig, al heeft ondersteuning door een seksspeeltje vaak een extra opwindend effect -je eigen fantasie dicteert hoe je aan de slag gaat!

Het fenomenale effect ervan blijft -mits goed uitgevoerd- niet uit, al zit de cunnilingus -net als de clitoris trouwens- in een vergeethoekje als het op seksuele relaties aankomt. Het is een mysterie waarom vrouwelijk genot zo lang in de doofpot-no pun intended- werd gestoken. Pijpen, masturbatie, de missionaris houding: als je de volksmond -opnieuw, we doen er niet om- mag geloven, gaat seks niet verder dan dit. Gelukkig werden de laatste jaren heel wat taboes opgeheven en wordt veel vrijer omgesprongen met bondage, seksspeeltjes en vormen van bevrediging die tot nu toe als “niet netjes” werden beschouwd. Mannen zien het ook niet langer als een noodzakelijk kwaad, een toegeving van hun kant, maar juist een pluspunt die ze helpt hun partner op een gelijkwaardige manier te plezieren. Een overwinning voor vrouwelijke orgasmes, al gaat het er in de praktijk nog te vaak roestig aan toe. Onze tip: gêne in de doofpot en oren gespitst houden, doorgrond alle geheimen van de cunnilingus en enjoy;

Hoe begin je aan een cunnilingus?

Als jullie nooit echt avontuurlijk zijn geweest, is de eerste stap communicatie. Veel vrouwen durven het zelf niet vragen en anderen hebben er dan weer geen zin in. Nog anderen weten heel goed wat en hoé ze het willen. Juist daarom is het zo belangrijk aan te geven wat je wel of niet fijn vindt.

Zorg ook dat de sfeer juist zit, zeker voor een eerste keer, zodat niemand geïntimideerd is. Geen al te fel licht, een veilige omgeving, enzovoort. Vaal helpt het ook om er na een warme, stomende douche mee aan de slag te gaan.

De beste timing? Hier is er geen regel voor. Tijdens het voorspel om de opwinding ten top te drijven en je partner klaar te stomen voor de penetratie, tussen twee houdingen door of zelfs na een climax: het is jullie moment, aan jullie om de regels te bepalen.

De beste houding

Opnieuw: we doen de cunnilingus geen eer aan door er regels aan vast te hangen. Rechtopstaand, liggend, vanuit een gezeten houding, zelfs omgekeerd: alles kan, alles mag. Voor beginnelingen wordt een comfortabele houding aangeraden, kwestie van uitgebreid je tijd te kunnen nemen om de kunst -en je vrouwelijke partner- te verkennen. Het zou erg jammer zijn, moesten jullie halverwege moeten stoppen omwille van een banale kramp… Daarom dus de klassieke houding: de vrouw liggend op haar rug, met de partner tussen haar dijen gebogen. Gelukt? Dan volgt hier wat meer huiswerk: de 69 houding, elk met het gezicht naar de anders geslachtsdelen gericht, om elkaar gelijktijdig te kunnen bevredigen. Eens je ook dit onder de knie hebt, kan je die knieën alle kanten uit laten gaan -en daar mag gerust een goede dosis fantasie -en waarom ook geen rollenspel, denk Sharon Stone in Basic Instinct- aan te pas komen. Wees creatief!

Zachte intimiteit

De grote fout die onervaren mannen maken, is de cunnilingus benaderen zoals ze dat in de gemiddelde pornofilm zien: wild, hongerig, met slag en stoot. Sommige vrouwen vinden dat lekker, maar de meesten verkiezen de zachte, sensuele aanpak. Je likt geen ijsje, maar aait de vulva zachtjes met je tong. Dit gezegd zijnde, kan je altijd spelen met het ritme en de intensiteit: nu eens wat krachtiger of sneller, dan weer rustiger. Je kan ook je handen in de strijd gooien en tegelijk andere erogene zones stimuleren, of je partner met de vingers penetreren. Wees teder en geduldig: een orgasme komt er niet op commando, soms zelfs helemaal niet, of je nu een goede techniek hebt of niet. Het heeft geen zin om zich daarover op te winden, go with the flow.

Nog een tip: beperk je niet tot de grote schaamlippen alleen, maar verken ook de clitoris, de binnenkant van haar dijen, de binnenste schaamlippen. Er gaat letterlijk een wereld voor je open en die is het waard verkend te worden.

Wees ook niet bang om er wat attributen bij te halen -zoals een verkoelend ijsblokje...

De beweging van de tong

De klassieke techniek bestaat eruit heen en weer te bewegen langs de schaamspleet.

Eens je de clitoris bereikt hebt, kan je kleine schokjes geven of ronddraaiende bewegingen maken met je tong, en vervolgens terug het midden komen plagen. Je kan ook zuigen, houd goed de reacties van je partner in de gaten en stem je techniek af op wat zij persoonlijk leuk vindt -nogmaals: elke vrouw is anders.

(Wie het liever solo speelt, bestaat er trouwens zoiets als een clitoris zuiger!)

De snelheid

De snelheid waarmee je je tong beweegt, past zich eveneens aan de voorkeur van je partner aan. Probeer verschillende opties uit en bekijk welke haar richting de zevende hemel sturen. Veel vrouwen houden ook van afwisseling, dat houdt de fun erin. In het algemeen wordt vaak voor een zacht begin geopteerd, gevolgd door enkele versnellingen en een hogere druk. Je kan ook snel richting een orgasme werken, of eerder uitgebreid de voorpret laten duren.

De voordelen van cunnilingus

De wetenschap liegt er niet om: er is geen betere manier dan cunnilingus om een clitoraal orgasme uit te lokken. Ondanks dat het fantastische gevoel dat dit oplevert, moet dit nog altijd te vaak het onderspit delven voor de klassiekere penetratie methode.

Door met je tong en up-close aan de slag te gaan, kan je bepaalde zones en gevoelige puntjes bereiken die de klassieke penetratie, masturbatie of een seksspeeltje niet kunnen benaderen.

Last but not least: heel wat vrouwen zijn dol op deze seksuele handeling omdat het, in tegenstelling tot alle anderen, enkel en alleen om hun eigen plezier draait. Eventjes jezelf centraal zetten, ontspannen, genieten en je plezier met een ander delen: wat kan er nog meer deugd doen?

Infecties en SOA’s

Niets is ooit perfect, en dus is ook cunnilingus -net als andere vormen van orale seks en penetratie- niet vrij van risico’s. Bepaalde infecties en SOA”s worden overgedragen door speeksel of vaginaal vocht. De meest gekende ervan zijn Hepatitis B, chlamydia, syfilis en herpes.

De kans is bijzonder klein, maar als de vrouwelijke partner ongesteld is, moet ook het risico op HIV in rekening worden gebracht.

Hoe dan ook, kwestie van geen enkel risico te nemen is het aangeraden dat beide sekspartners zich op mogelijke infecties laten onderzoeken. Daarbij kan je ook gebruik maken van een zogenaamd bef- of liklapje, een dun lapje in latex.

Conclusie

De cunnilingus is de ideale praktijk om je seksleven wat te peperen, elkaars lichaam nog beter te ontdekken, je partner beter te leren kennen en samen te genieten van intense(re) orgasmes. Een kunst die niemand zou mogen missen in zijn of haar seksleven.