Een beauty frigo: onzin of niet?

Geüpdatet op 22 januari 2020 door Lore Ginneberge
Een beauty frigo: onzin of niet?

Heel erg schattig zijn ze, de pastelkleurige koelkasten waar beautybloggers en vloggers vol enthousiasme hun skincare stash in bewaren. Maar werken ze wel, die beauty frigo's?

Is een skincare koelkast overbodig?

Helaas, dermatologen zijn het er roerend over eens: je hoeft huidverzorging echt niet in de frigo te bewaren. Alle producten worden, zeker in Europa, aan testen onderworpen om de stabiliteit te garanderen. Zolang je jouw beautyproducten niet in de volle zon bij 30°C stockeert, kunnen ze onmogelijk 'slecht' worden. En aangezien we niet in de tropen maar in België leven, zien we dus niet in waarom je een extra frigootje nodig hebt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door A J I A (@ajiasskindiary) op

Daarnaast maken critici zich terecht zorgen over het overbodige stroomverbruik en extra plastic in je huis.

Waarvoor kan je een beauty frigo wel gebruiken?

Is de skincare koelkast dan niets meer dan een verkooptruc (en een excuus om nòg meer nieuwe producten aan te schaffen)? Dat je sommige skincare beter op een koele plek bewaart, is echter niet helemaal uit de lucht gegrepen. Zo zijn er bepaalde actieve ingrediënten die baat hebben bij een koude omgeving, een koelkast bijvoorbeeld:

Vitamines en retinoïden

Bevat je crème vitamine C of gebruik je retinol, retin-A of retinoïde (van The Ordinary bijvoorbeeld)? Deze vaak voorkomende actieve ingrediënten zijn licht- en warmtegevoelig, en de werking neemt af na een bepaalde tijd, net zoals zonnecrème. Geef ze een plekje in de koelkast en het product behoudt z'n effectiviteit iets langer.

Probiotische skincare

Het is een dingetje, verzorgingsproducten met levende bacteriën. Sterren als Dua Lipa zijn grote aanhangers, want dankzij levende culturen worden de bacteriën op onze huid in balans gehouden, met een gezonde huid als resultaat. Omdat de crèmes met probiotica wel euh..levend zijn, kunnen ook deze in een beauty frigo worden bewaard.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Korean Beauty & Skincare Store (@nudieglow) op

100 % natuurlijke huidverzorging

Nu natuurlijke cosmetica booming business is, kan het handig zijn om te weten waar en hoe je dergelijke producten bewaart. Vaak bevatten ze immers een pak minder tot geen bewaarmiddelen. Een goede indicatie is om op te letten hoe men de producten in de winkel bewaart. De maskers van natuurlijke beautylabels als Lush worden bijvoorbeeld in gekoelde displays met ijs uitgestald, een aanwijzing dat jij thuis best hetzelfde doet.

Maskers, face mist en jade rollers

Niet omdat ze langer te bewaren, maar vanwege het pure genot van een ijskoude sheet mask op een geïrriteerde of gezwollen huid. Ook oogmaskers en -rollers met een metalen topje zijn zalig om gekoeld aan te brengen. Maar het beste van allemaal? Ijskoude jade rollers! Niets voelt beter na een drukke (warme) dag dan een rondje rollen met een koele steen over je gelaat.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Makeup Fridge (@makeupfridge) op

Het verdict: onzin of niet?

Hoewel het gros van je huidverzorging totaal geen nood heeft aan een koelkast, is het dus voor sommige beautyproducten wel handig, omdat ze 1. langer actief blijven; 2. beter bewaren; 3. verkoelend werken. Niemand verbiedt je echter om skincare een plek te geven in je gewone frigo. Heb je meteen ook minder plaats voor frisdrank en pralines.

Anderzijds zal niemand ontkennen dat de mini-frigootjes met hoog Instagram-gehalte er enorm aantrekkelijk uitzien. Heb je toch echt te veel schoonheidsproducten of hult je kleine badkamer zich vaak in stoom en warmte? Je kent de oplossing...

beauty frigo make-up skincare koelkast
Beauty frigo, €63,36

Shop hier