Duurzame cadeautjes en tips voor een ecologischer kerstfeest

Geüpdatet op 21 april 2022 door Laura Stynen en Lore Ginneberge
Duurzame cadeautjes en tips voor een ecologischer kerstfeest

Bij kerstmis denken we spontaan aan veel eten, extravagante decoratie, een feestelijke outfit en een berg pakjes. Niet erg duurzaam, maar dat wil niet zeggen dat je het kerstfeest moet afblazen of je principes en goede voornemens overboord moet gooien. Cliché maar waar: het verschil zit 'm in de kleine dingen. Met deze duurzame cadeautjes en tips pak je het dit jaar anders aan.

Tips voor een groene kerst

Het is echt niet moeilijk om een verschil te maken. Met deze eenvoudige tips worden de feestdagen net iets groener en kan je guilt-free genieten.

  • Denk na voor je een cadeau koopt. Kan de persoon in kwestie dit echt gebruiken of vind je het zelf grappig? Laat je niet verleiden door spotprijsjes of last minute aanbiedingen. Als je veel cadeautjes moet kopen, kan je een lijstje bijhouden om het overzicht te bewaren.
  • Ga voor een niet-materieel cadeau. Waarom zou je nog meer speelgoed kopen voor je nichtje dat eigenlijk genoeg spullen heeft? Doe eens een theaterticket cadeau of een bezoekje aan de dierentuin en koop een extra kaartje voor jezelf. Quality time verzekerd.
  • Shop lokaal. Loop langs een tweedehands winkel tijdens het giftshoppen en kies voor lokale handelaars in plaats van internationale webshops.
  • Leen een party outfit van je zus of een vriendin. Je hebt echt niet voor elk feestje een volledig nieuwe garderobe nodig. Enkele accessoires of een glitter accent doen wonderen in combinatie met een basic stuk dat al in je kast hangt.
  • Kook duurzaam. Ga voor een veggie kerstmenu en gebruik zoveel mogelijk lokale seizoensproducten. Heb je veel overschot? Geef de dag nadien een nieuw feestje om de restjes op te eten of bewaar ze in de diepvriezer.
  • Take it easy met je decoratie. Echt niet de hele tafel hoeft bezaaid te zijn met glitters. Ga voor een alternatieve kerstboom en gebruik led-lichtjes.
  • Recycleer cadeauverpakkingen. Ga aan de slag met oude posters, krantenpapier of gerecycleerde materialen. De meeste dozen, lintjes en inpakmaterialen kan je bijhouden en nadien gemakkelijk hergebruiken voor andere pakjes.

Kerstshopping: duurzame cadeautjes voor iedereen

Nog op zoek naar een duurzaam cadeautje? Wij verzamelden cadeau-inspiratie voor de hele familie.

Voor je nicht die net een nieuw huis kocht: gerecycleerde placemats en onderzetters

LIND DNA, een Deens duurzaam designmerk, werkt met OEKO-TEX-gecertificeerd gerecycled leer. Dat halen ze uit de mode- en meubelindustrie, waar de overschotten van deze stoffen anders in de vuilbak zouden belanden. De materialen gaan lang mee, zijn waterbestendig en makkelijk schoon te maken: ideaal om de nieuwe keukentafel mee te beschermen dus.

Giftset Curve L placemat en onderzetter van gerecycled leer set van 8
Giftset Curve L placemat en onderzetters van gerecycled leer (set van 8), €80, LIND DNA

Shop hier

Voor je hippe broer: sustainable sneakers

Sneaker uit duurzame en lokale materialen, geproduceerd in fair trade omstandigheden.

VEJA sneakers
V-10 sneaker van leer met suède details, €130, Veja

Shop hier

Voor je zus die van beauty houdt: een natuurlijk detoxmasker

Geef een relaxmoment cadeau met een zuiverend detoxmasker. Mádara Organics wordt geproduceerd in Letland en de producten zijn gemaakt van pure kruiden, bessen en zaden allen afkomstig uit de ongerepte natuur van Noord-Europa.

 

madara organic skincare
Detox Masker, Madara Organics via Blooms & Blossoms, €24,95

 

Shop hier

Voor je vaste wandelvriendin: een lokaal geproduceerde haarband

Is samen wandelen ook de vaste activiteit geworden van je vriendin(nen)? Nu het kouder wordt kan je ze deze ecologisch verantwoorde haarband van het Belgische Leselles cadeau doen, gemaakt van woloverschitten uit Europese wolfabrieken.

leselles knitwear ecologisch cadeau duurzaam geschenk kerst feesten
Maxence haarband, Leselles, €44,99

Shop hier

Lees ook: de mooiste plekjes in België voor een betoverende wandeling

Voor je koffiedrinkende papa: een gerecycleerde koffiemachine

Nu thuiswerken de norm is, kan een goed bakje troost niet ontbreken. Om liefhebbers van ecologisch verantwoorde koffie een plezier te doen is er de Vertuo Next-koffiemachine van Nespresso die uit 54% gerecycleerde plastic bestaat. De machine is ronduit vernieuwend, maar het design is net zo stijlvol en de koffie minstens even lekker.

duurzame kerst
Vertuo Next-koffiemachine, Nespresso, €149

Shop hier

Lees ook: zo maak je cinnamon rolls met cappuccino icing

Voor je handtasverslaafde mama: een duurzame handtas

Het Belgische label Captain Cork maakt accessoires uit natuurlijk, fair trade en diervriendelijk kurkleder. Pennenzakken, laptophoezen, en natuurlijk ook handtassen kan je tussen de collecties vinden. De materialen zijn ook nog eens waterafstotend, handgemaakt en vrij van chemicaliën.

duurzame kerstcadeau's eco cadeautjes
Kurken schoudertas in Army Green, Captain Cork, €129

Shop hier

Voor je overwerkte tante: een Belgische skin care set

Voor de feestdagen presenteert MAIWE verschillende giftsets, geschikt voor de meest gevoelige huid. Het merk staat voor minimalistische skincare, natuurlijke ingrediënten en vrouwelijk ondernemerschap. Met de Double Cleansing Ritual giftset schenk je een nieuw diep-reinigend avondritueel gericht op een stralende, gezuiverde en gezonde huid. Met de 'Nourishing Cleansing Oil' en de 'Purifying Cream Cleanser' heeft ze het perfecte double cleansing ritueel om de dag af te sluiten.

maiwe
Double Cleansing Ritual, €70, Maiwe

Shop hier

Voor je schoonbroer die alles al heeft: een feestelijke cadeaubox vol lekkers

Het natuurlijk en ethisch online platform Kazidomi beschikt over een catalogus van meer dan 4.000 strikt geselecteerde producten, en stelde er dit jaar 5 exclusieve cadeauboxen mee samen. Je kan gaan voor The Zero Waste box, The Holiday Cookies box, The Gourmet box, The Cocooning box óf The Festive box. Die laatste bevat tapenades, spreads, kombuchas en andere hapjes waar je de avond zelf al van kan mee proeven. Win-win!

kerst
The Festive Box, Kazidomi

Shop hier

 

LEES OOK: 

We love: Uniqlo lanceert duurzame corner met het Belgische Ecossentials

De leukste winterdecoratie om nu al zelf te maken