7 verrassende kookboeken om cadeau te geven

Geüpdatet op 12 december 2019 door Marleen Duerinckx en Lore Ginneberge
7 verrassende kookboeken om cadeau te geven

Met een kookboek doe je iemand een praktische, maar toch esthetisch verantwoorde attentie cadeau. Deze boeken bieden voor iedereen wat wils, van de keukenkluns tot de chefkok in je omgeving.

Het meest artistieke kookboek

ibiza kookboek sergio herman cadeau

"Sombremesa" van Sergio Herman

Misschien meer een kijkboek dan een kookboek, want de prachtige plaatjes van Ibiza, Sergio's lievelingsbestemming, zijn een lust voor het oog. De recepten werden allemaal bedacht ter plaatse en zijn doordrenkt van de sfeer, zon en heerlijke ingrediënten die Ibiza kenmerken. Hoewel de gerechten door een sterrenchef werden bedacht, kan de hobbykok er makkelijk mee aan de slag. Alleen nog oefenen op die presentatie...

Receptidee: Linguine met venkel en Ibericoworstjes op pagina 184.

Verkrijgbaar bij onder meer Fnac, €34,99

Een posh kookboek

 

kookboek downton abbey

"The Official Downton Abbey Cookbook" van Annie Gray

Dit boek liet zich inspireren op het universum van onze favoriete historische serie, wat zich vertaalde in 100 traditionele recepten. Denk aan de beroemde muntsaus of de complete setup van een succesvolle high tea. Deze reis terug in de tijd zit vol gastronomische ontdekkingen en doet beseffen dat ook koken een culturele reflectie van een tijdperk is.

Onze favoriet: de kerstpudding natuurlijk! Zie pagina 107.

Verkrijgbaar bij Standaard Boekhandel, €25,45

Het warmste kookboek

phaidon kookboek cadeau kerst

" La cucina de Big Mamma" door Phaidon

Het kostte maar liefst 5 jaar, 10 restaurants en food markets, een team van 850 mensen en 37 getalenteerde chef-koks om dit boek te realiseren! 's Werelds meest geliefde cuisine wordt er tentoongespreid in meer dan 120 verfrissende gerechten. Antipasti, insalata, pizza, primi, secondi, dolci en zelfs brunch en aperitivi: dit boek is een goudmijn aan inspiratie.

Receptidee: de Bellini espresso, een cocktail met wodka, koffie, abrikozensap en kokosnoot, pagina 338.

Verkrijgbaar via Book Depository, €30,98

Het eenvoudige kookboek

kookboeken cadeau kerst

"Meals in Minutes" van Donal Skekan

Sudderen, stoven, bakken of braden… in één pan. Eenvoudige recepten met een minimale voorbereiding en weinig ingrediënten, ideaal voor fulltime-werkende ouders. De Ier Donal Skekan schreef ‘Meals in Minutes’ op basis van zijn eigen ervaring: een verhuis en een pasgeboren baby lagen aan de basis van een andere manier van plannen en koken.

Verkrijgbaar via Amazon, € 25,95. 

Het meest verbluffende kookboek

"Recepten van Alain Passard, De ***chef die de groenten de hoofdrol geeft"

We kregen reeds de kans om de Franse sterrenchef Alain Passard persoonlijk te ontmoeten en zijn zienswijze te ontdekken. Groenten spelen een hoofdrol in zijn gerechten en hij werkt met datgene wat de tuin op elk moment van het jaar biedt. Wij zijn dan ook zeer blij dat er voortaan een Nederlandstalig boek met zijn originele recepten bestaat. Stuk voor stuk gerechten om je gasten mee te verbazen!

Receptidee: Banaan met madraskerrie, salie en rode ui, pagina 20.

Verkrijgbaar via Lannoo, € 29,99.

Een werelds kookboek

boeken koken cadeau

"Sharing. Gezonde wereldgerechten om te delen" van Benoit Dewitte

Misschien associeer je Benoit Dewitte met zijn sterrenrestaurant in het Oost-Vlaamse Kruisem, maar wist je ook dat hij ‘The White’ ontwikkelde, een concept voor de co-working spaces Welkin & Meraki in Brussel, Eindhoven, Parijs, Luxemburg en Londen? Hij creëerde voor hen een ontbijt- en menukaart vol lichte en smakelijke gerechten met een wereldse insteek, en in dit boek vind je er 60-tal van. Gerechten om te delen.

Favo gerecht: Ceviche van dorade met kokos, munt en avocado, pagina 79.

Verkrijgbaar via Fnac,  € 29,99.

Een makkelijk bakboek

boeken koken cadeau

"Het makkelijke bakboek" van Rutger van den Broek

Ook van oordeel dat cakes, taarten, cupcakes, koekjes, … maken moeilijk en tijdrovend is? Dit boek bewijst het tegendeel. De auteur brengt je eerst een aantal basisprincipes bij (ingrediënten, materiaal, technieken,…) zodat je aan de slag kunt. Aan jou om vervolgens een keuze te maken uit de 100 eenvoudig te bereiden recepten die hij telkens stap voor stap uitlegt. Bakken was nog nooit zo makkelijk!

Onze tip? Ricotta pancakes met citroen, pagina 223.

Verkrijgbaar via Bol.com, € 22,50.