Zo stel je de perfecte kaasplank samen voor tijdens de feesten!

Geüpdatet op 15 november 2019 door ELLE Partner
Zo stel je de perfecte kaasplank samen voor tijdens de feesten!

Niets is fijner dan met vrienden of familie van een gezellige kaasplank te genieten. Dit jaar zetten we een kaas in de kijker die de grote favoriet van veel Belgen is: de Comté AOP en zijn typische aroma van het Juragebergte. Welke wijn, champagne of mocktail past het beste bij deze kaas? Met onze volledige gids wordt je kaasplank een schot in de roos.

WELKE WIJN?

Comté vind je in verschillende rijpingsstadia zodat combinaties met diverse wijnen mogelijk zijn. Het aromatisch palet van de Comté spreidt zich uit over zes grote families: fruitig, gebrand, zurig, dierlijk, plantaardig en pittig. Die smaken kunnen met de wijnaroma’s worden gecombineerd en gaan zich er heel natuurlijk mee vermengen. Waar je ook zin in hebt, hier vind je enkele tips:

WITTE WIJN

Zo stel je de perfecte kaasplank samen voor tijdens de feesten! - 1

Wat is er mooier dan twee producten uit dezelfde streek samen te brengen? Een Comté die twintig maanden lang is gerijpt, past dan ook wonderwel bij een Vin Jaune uit de Jura. Het is een dynamische combinatie die onze smaakpapillen laat opleven... Bij een jonge, tien maanden gerijpte Comté kiezen we voor een lekkere Chardonnay Bourguignon: het perfecte evenwicht tussen de frisheid van de wijn en de smeuïgheid van de kaas. Of we opteren voor een Zuid-Franse witte wijn, zoals een Côtes-du-Rhône. Zijn rondingen en zuiderse accenten van gekonfijt fruit en garrigue omhullen de minerale en grasachtige noten van de Comté harmonieus, doordrongen van de natuurlijke graslanden van de Appellation d’Origine Protégée.

RODE WIJN

Zo stel je de perfecte kaasplank samen voor tijdens de feesten! - 2

Bij de Franse rode wijn geven we de voorkeur aan de Rhônevallei. Een Châteauneuf-du-Pape bijvoorbeeld, waarvan de fruitige aroma’s en zijdezachte tannines een delicaat evenwicht vormen met de melkaroma’s van de Comté. Als we wat verder zuidwaarts trekken, laten we ons graag verleiden door een rode Italiaanse wijn, zoals de Chianti. Met zijn kersen, viooltjes of tabaksaroma past die immers heel mooi bij een Comté van veertien maanden of ouder.

1/

WELKE CHAMPAGNE?

Tijdens de feestdagen laten we de Comté sprankelen met heerlijke Champagne! Maar niet om het even welke... We ontkurken een Blanc de Blancs Champagne. Die is fijn en elegant en laat de complexiteit van een langdurig gerijpte Comté mooi tot zijn recht komen. Een harmonieus samenspel van de compacte textuur en gebrande aroma’s van de kaas en de bruisende intensiteit van de chardonnay.

2/

WELKE MOCKTAIL?

Steeds vaker zien we alcoholvrije cocktails op onze tafels furore maken. Maar welke smaken passen nu het beste bij de Comté? Voor een perfect samenspel tussen een jonge Comté van zes maanden en een mocktail kiezen we voor vlierbloesemsiroop, witte thee en passievrucht. De zoetfruitige noten van de mocktail versmelten als vanzelf met de verse boteraroma’s van de jonge Comté.

3/

EN OP DE KAASPLANK?

Comté voelt zich op zijn best bij fruit zoals vijgen, granaatappels, rozijnen, dadels en gedroogde abrikozen. Ook olijven en gedroogde vruchten zoals okkernoten, hazelnootjes en pecannoten zijn ideaal om niet alleen de smaak van de Comté maar ook je energie een boost te geven. Wil je het nog lekkerder maken? Denk dan aan een potje abrikozen of vijgenconfituur. Samen met de Comté vormt dit een goddelijke combinatie. En omdat wat afwisseling nooit kwaad kan, zorg je op je kaasplank voor een aantal Comté’s met verschillende rijpingstijden: een onfeilbaar recept voor geslaagde feestdagen!

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Comté.
www.comte.be