Recept: Vlaamse stoverij met de perfecte bordeauxwijn

Geüpdatet op 4 november 2019 door ELLE Partner
Recept: Vlaamse stoverij met de perfecte bordeauxwijn

Tijdens het vervolg van hun zinderende roadtrip in de streek van de bordeauxwijnen schuiven we onze voeten opnieuw onder de onconventionele tafel van chef Dominique Persoone en bezielde sommelier Andy De Brouwer. De twee laten ons heerlijke gerechten en gezellige mensen ontdekken. In dit tweede seizoen: ontmoetingen, plekken en recepten om voor te vallen. Wij volgen hen!

Deze week neemt Andy ons mee naar L’Hêtre in Gardegan-et-Tourtirac, gaan we met Dominique een rondje streekproducten shoppen en beleven we een rondvaart op de Garonne. Een rustig uitje? Dat had je gedacht. De dag eindigt met een grandioos eetfestijn aan de dokken in Bordeaux. Zet je schrap!

elleeten

1/

Wat valt er te ontdekken?

De Saint-Michelwijk in Bordeaux en zijn kleine, hippe bars, maar ook de Kapucijnenmarkt, die soms ‘de buik van Bordeaux’ genoemd wordt. De grootste overdekte markthal van de stad is ook de place to be voor zij die spontaan beginnen te watertanden bij het zien van sappige oesters, charcuterie, kazen en andere aanlokkelijke streekproducten. De Belgische familie Thienpont is nog steeds gebaseerd in Etikhove, het hart van de Vlaamse Ardennen. Maar we trekken er uiteraard ook op uit om het wijndomein van L’Hêtre te ontdekken, waar de Belgische familie ook enkele wijngaarden bezitten. De streek trekt vooral jonge, talentvolle wijnmakers aan, waaronder veel van onze landgenoten. Hier brengen we een ode aan een gepassioneerde familie, maar genieten we vooral ook zelf ten volle.

De zuid-oostelijke oriëntatie van de wijnranken, de zachte, continue bries die waait over het kalksteenplateau en zijn combinatie van klei- en kalksteenbodem geven deze gefermenteerde wijnen op betonnen en eiken vaten hun typische karakter. En ook de etiketten hebben een Belgisch kantje: ze werden gecreëerd door de Belgische kunstenares Anne Van Hereweghen.

Hier zet Dominique vandaag een Vlaamse stoverij op tafel. Belgischer dan dit wordt het niet.

2/

Serveer met:

L’Hêtre – 2017 – Castillon

Een kersenrode kleur met violette schittering. Aroma’s van wilde rode vruchten zoals veenbessen, bosaardbeitjes en zure kersen. Explosieve parfums van rozenwater en viooltjes.

Recept: Vlaamse stoverij Recept: Vlaamse stoverij Ontdek hier het recept van een klassieke Vlaamse stoverij! Lees meer