Roadtrip Bordeaux: ontdek het wijnkasteel Vilatte in Puynormand

Geüpdatet op 14 november 2019 door ELLE Partner
Roadtrip Bordeaux: ontdek het wijnkasteel Vilatte in Puynormand

Tijdens het vervolg van hun zinderende roadtrip in de streek van de bordeauxwijnen schuiven we onze voeten opnieuw onder de onconventionele tafel van chef Dominique Persoone en bezielde sommelier Andy De Brouwer. De twee laten ons heerlijke gerechten en gezellige mensen ontdekken. In dit tweede seizoen: ontmoetingen, plekken en recepten om voor te vallen. Wij volgen hen!

Bestemming van deze week: het wijnkasteel Vilatte in Puynormand. We bezoeken ook kaasmakerij Du Foin Dans Les Bottes, wat zoveel betekent als ‘hooi in de laarzen’. Waarom dit een geweldige locatie is? Omdat hier de kalmte en stilte een nieuwe dimensie krijgen. “En als je echt goed luistert, kan je misschien de bordeauxdruiven horen groeien,” grappen de heren, die tijdens hun fijnproeversavonturen hechte vrienden geworden zijn.

elleàtable

1/

Wat valt er te ontdekken ?

Het wijnkasteel van Vilatte, sinds 1973 in de handen van de uit België afkomstige familie Massart. De 15 hectare aan wijngaarden waarvan sommige percelen stokoud zijn en waar niet alleen een rosé geproduceerd wordt met dezelfde naam, maar ook een crémant en witte en rode wijnen. De kleiige silicaat- en kiezelbodems van de appellation Bordeaux en Bordeaux Supérieur, die onderhevig zijn aan zeer strenge kwaliteitsnormen voor biologische productie. Een delicate, fruitige wijn, waarbij je je op elk moment in de zomer waant. En wist je dat roséwijn niet het samengegoten resultaat is van witte en rode wijn? Het sap komt van rode druiven, en hier, in de Bordelais-streek, maken steeds meer wijnproducenten hem. Andy leert ons ook dat wanneer we wijn proeven, we eerst naar de kleur moeten kijken, om de wijn vervolgens in het glas te laten dansen vooraleer we onze neus gebruiken om de primaire aroma’s op te snuiven. Daarna pas proeven we en onderscheiden we het zoute, bittere, zure en zoete. Tot slot smaken we de afdronk, de finale sensatie…Heerlijk, toch?

Wat ook altijd prettig is, is nieuwe mensen ontmoeten. Er wonen veel Belgen in de streek: zo’n zestigtal Belgische families, waarvan sommige al generaties lang. Mensen zoals Stefaan bijvoorbeeld, wiens ouders het domein – waarop Andy en Dominique zorgeloos kuieren – kochten toen hij nog klein was. En de beste manier om de dag af te sluiten: aan tafel natuurlijk! België en Bordeaux, a love story. Niet enkel de wijnstreek, maar ook zijn producten. Om het beste van twee werelden te combineren proeven we een door Andy geselecteerde wijn en een gepimpt Belgisch recept van Dominique: kaaskroketjes met geitenkaas!

2/

Serveer met een Château Villate

Château Vilatte – Bordeaux Rosé – 2018

Intense, oudroze kleur, met aroma’s van rozenblaadjes, snoepjes en rood fruit zoals bosaardbeitjes, aalbessen en kersen.

Château Vilatte – Crémant de Bordeaux- Brut

Witgouden kleur met fijne pareling, aroma’s van lentebloemen, perzik en rijpe peren. Sappige textuur afgewerkt met een aangename zuurheid. Elegante wijn, ideaal als aperitief of om te combineren met een zeevruchtenschotel.

Château Vilatte – Bordeaux Blanc – 2018

Intense wit-gele kleur, fruitige aroma’s van lychee, kiwi, grannysmithappel en wat groenere aroma’s van kruisbessen. Frisse aanzet met florale ontwikkeling en een citruszeste voor de verteerbaarheid. Perfect als aperitief of bij schaaldieren.

Recept: kroketjes van geitenkaas Recept: kroketjes van geitenkaas Ontdek onze overheerlijk geitenkaas kroketjes! Lees meer