Artisjoksalade met tuinboontjes, avocado en koriandersalsa

Rate this post
Geüpdatet op 20 augustus 2019 Druk het recept af door Virginie Dupont en Bianca Fabrie, Marleen Duerinckx Foto’s: Simone van Rees
 • Voorgerecht Lunch/Diner
 • 35 mn
 • 30 mn
 • 2 personen
 • Easy
Artisjoksalade met tuinboontjes, avocado en koriandersalsa

Zin in een frisse en licht verteerbare maaltijd, maar geen inspiratie om je traditionele salades in een nieuw jasje te steken? Deze vegetarische artisjoksalade met tuinboontjes, avocado en een heerlijke koriandersalsa van Ayurvedisch therapeut Bianca Fabrie uit haar boek 'Holy happy belly' toont je hoe het eenvoudig anders kan.

Ingrediënten

 • 1 artisjok
 • Sap en rasp van 1 citroen
 • 1 bosje koriander
 • 4 el olijfolie
 • 75 g waterkers, harde steeltjes verwijderd
 • 150 g tuinbonen, dubbel gedopt en 3-4 minuten gekookt (ongeveer 1 kg ongedopt)
 • 1 avocado, zonder schil in stukjes

Bereiding

[caption id="attachment_277022" align="aligncenter" width="461"]Bianca Fabrie Bianca Fabrie[/caption]

 1. Breng een grote pan met water aan de kook. Haal de onderste drie rijen blaadjes van de artisjok en snij lelijke randjes van bladeren af. Snij ook een stuk van de steel af. Was de artisjok goed, ook tussen de blaadjes. Doe een scheutje citroensap bij het water en kook de artisjok in 20-30 minuten gaar. Je kunt een vuurvast bord op de artisjok leggen zodat hij goed onder water blijft. Check na 20 minuten op gaarheid: probeer of je er makkelijk een blaadje uit kunt trekken, als dat zo is, is-ie gaar. Zo niet, kook dan nog 5 minuten en probeer opnieuw.
 2. Haal de artisjok met een schuimspaan uit de pan en spoel goed af onder koud water. Trek de blaadjes los en leg ze apart (je kunt alleen de onderkant van de blaadjes eten). De kern van de artisjok bestaat uit ‘hooi’ met daaronder de bodem, het ‘hart’. Trek het hooi van het hart. Snij het restje van de steel af en snij de bodem dan in vier stukken. Hou een paar mooie takjes koriander achter en hak de rest van de korianderblaadjes grof.
 3. Maak een dressing door de koriander samen met de olijfolie en 2 eetlepels citroensap fijn te malen met de staafmixer. Breng op smaak met een beetje zout, versgemalen zwarte peper en de citroenrasp.
 4. Verdeel de artisjokblaadjes over twee borden en leg ze in een cirkel. Verdeel in het midden de blaadjes van de waterkers, leg daar de tuinboontjes, avocado en artisjokbodem op. Schep de koriandersalsa erover en garneer met de achtergehouden korianderblaadjes.

Goed om weten! Koriander is zeer verkoelend en bevat natuurlijk antihistamine. Neem een handje koriander en kauw er heel goed op als je last hebt van hooikoorts. Dat verlicht meteen.

HET BOEK

Holly happy belly

Deze en andere Ayurvedische recepten vind je in het boek ‘Holy happy belly’ van Bianca Fabrie, met foto's van Simone van Rees, Snor, € 21,99, uitgeverijsnor.nl & vanhalewyck.be.

Ik koop het boek!

LEES OOK

Word lid van onze foodiescommunity op Instagram @elleeten.be. Like, reageer en deel jullie eigen recepten met de hashtag #ELLEfoodteam! Bron: ELLE.be
Stel een recept voor