Het eerste Food Truck Festival in Luik: wij zijn FADA-fan

Gepubliceerd op 14 juli 2019 door Virginie Dupont
Het eerste Food Truck Festival in Luik: wij zijn FADA-fan

Van 18 tot 21 juli vindt in het Parc d'Avroy in Luik, Food And Drink Art of FADA plaats: een nieuw evenement dat volledig in het teken staat van street food en lekker eten. ELLE Eten geeft je een kleine inkijk in deze eerste editie die op de social media alvast op de belangstelling van 20.000 geïnteresseerden kan rekenen.

WIE?

Het evenement gaat uit van twee foodies die hun stad het beste van het beste willen bieden: Alexis Vafidis, eigenaar van het restaurant La Cafétaria in Luik, en Christophe Serwy, zaakvoerder van de grafische studio Zidee. Ze gingen hierbij niet over een nacht ijs, want ze speelden al een vijftal jaar met het idee. Het begon allemaal toen de twee globetrotters gelijkaardige happenings ontdekten in Melbourne en Barcelona, en later ook in Maastricht en in Vlaanderen. "Wij vonden dat Luik echt niet langer kon achterblijven en hebben dan maar besloten om dit jaar zelf zo'n evenement te organiseren", vertelt Alexis.

WAT?

Een twintigtal foodtrucks zullen er alles uit de kast halen om dit nieuwe soort festivalgangers niet op hun honger te laten zitten. Wij smolten meteen voor Kwetu, de nieuwe ijskar van Mathilde en Lionel, en voor Stroopz, de enige Nederlander in deze Belgische bende. Zijn originele concept is gebaseerd op oude biervaten die tot wafelijzers zijn omgebouwd.

Street food krijgt hier erg gastronomische trekjes. Alle foodtrucks zijn zorgvuldig geselecteerd op de kwaliteit en originaliteit van hun producten en zullen allemaal een andere specialiteit aanbieden. Alleen voor de hamburgers zijn twee kramen voorzien. Aangezien bezoekers daar meestal geen genoeg van kunnen krijgen, willen de organisatoren zo eindeloze wachtrijen vermijden. Bij de suggesties vermelden we de bagel op basis van Belgische quinoa met kidneybonen, courgette, ei, gember, koriander, gemengde sla, tomaat, rode ui, Parmezaanse kaas en ouderwetse mosterdmayonaise waar de vegetariërs zeker van zullen smullen. Maar je moet absoluut ook de veganistische poke bowl eens proberen, de tapa's van paella met zeevruchten en de pasta die uit een wiel Parmezaanse kaas wordt opgeschept. Kortom, er is hartig en zoet, mild en pittig, lokale of exotische keuken. Bij dit alles hoort uiteraard frisse limonade of vruchtensap, biologische wijn of bier of een coole cocktail.

HOE?

Eveneens op het menu: een artistiek programma, gratis en voor iedereen toegankelijk. In het park dwalen jongleurs en steltlopers rond. Er is kindergrime en openluchtcinema voor de jongsten terwijl jij met yoga-oefeningen in contact kan komen met de natuur rondom je. Vier dagen lang zijn er optredens van plaatselijke groepen en dj's. Je vindt er echter geen grote luidsprekerboxen, het is allemaal heel intiem, want het FADA is vóór alles een food festival. Last but not least: de organisatoren hebben de vaklui van de foodtrucks een zero waste-handvest opgelegd. Plastic is dus uit den boze en wordt vervangen door biologisch afbreekbare rietjes en verpakkingen.

WAAR?

Met het FADA gaat street food niet alleen voor hogere kwaliteit, het zoekt ook het groen op. Vergeet volgepakte straten met dampende vrachtwagens. Het Parc d'Avroy en zijn vijver, vlakbij het station Luik-Guillemins, vormen een groen oase in het hart van de Vurige Stede. Ideaal dus om te chillen en te genieten in de schaduw van eeuwenoude bomen.

WANNEER?

Van 18 tot 21 juli van 11.30 u. tot 22.30 u.

BONUS

De massale brunch van de nationale feestdag op 21 juli om 10.30 u., opgevrolijkt door optredens en salsa- en bachatademonstraties.